Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σπάρτης. Κι εκεί, στον τόπο του, στο Σαϊνοπούλειο Ιδρυμα, ήταν δίπλα του ο Αχιλλέας Καραμανλής και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Κοντά του επίσης ο Μιλτιάδης, ο Θωμάς, η Ελένη και ο Κωνσταντίνος, τα παιδιά του.

Ο τότε δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, μιλώντας για τον πρώην υπουργό, αναφέρθηκε και στην αντιστασιακή δράση του στη διάρκεια της δικτατορίας: «Την περίοδο της δικτατορίας, τον Ιούλιο του 1968, μαζί με άλλους βουλευτές, αρχίζει να προσυπογράφει ανακοινώσεις περί επανόδου της χώρας στη δημοκρατική ομαλότητα. Οι Αρχές τού απαγορεύουν την έξοδο από τη χώρα, οπότε σε συνεννόηση με τους Γεώργιο Ράλλη και Παναγή Παπαληγούρα συνδέεται με κλιμάκιο της οργάνωσης “Ελεύθεροι Eλληνες”. Ομως η σύνδεση αυτή αποκαλύφθηκε και στις 9 Οκτωβρίου συνελήφθη. Μετά από ανάκριση που ακολούθησε στο ΕΑΤ/ΕΣΑ περιορίστηκε επί ένα πεντάμηνο σε πλήρη απομόνωση». Κλείνοντας, δε, την ομιλία του, ο δήμαρχος αναφώνησε για τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη: «Ευπατρίδης και άξιος»!

Στο βιβλίο του «Η Ιστορία της Νέας Δημοκρατίας» (Λιβάνης, Αθήνα 2002), ο Αγγελος Μπρατάκος, αναφερόμενος στην εσωκομματική εκλογή του 1993, όταν ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης διεκδίκησε απέναντι στον Μιλτιάδη Εβερτ την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, έγραψε: «Πολιτικός με συνεπείς συντηρητικές τοποθετήσεις, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης ήταν εκφραστής της δημοκρατικής Δεξιάς». Πρόσθεσε, δε, για τον πρώην υπουργό ότι τότε «έδωσε έμφαση στη δυνατότητά του να λειτουργήσει ως παράγοντας διασφάλισης της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας και της ευρύτερης παραταξιακής συσπείρωσης» και ότι «υπέρ της υποψηφιότητας Βαρβιτσιώτη τάχθηκαν τότε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Εγκον Κλεμπς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μάνφρεντ Βέρνερ». 

Για την ιστορία, την υποψηφιότητα του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη για την προεδρία της παράταξης υπέγραψαν τότε οι Βύρων Πολύδωρας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Ιωάννης Σταθόπουλος, Στέφανος Κυριαζόπουλος και Χρήστος Βυζοβίτης. Μετά τη νίκη του, ο Μιλτιάδης Εβερτ είπε για τον αντίπαλό του στην κούρσα για την προεδρία, όπως κατέγραψε ο Αγγελος Μπρατάκος, πως «η προσωπικότητά του, η ιστορία του και η προσφορά του τον καταξιώνουν ως σημαντικό στέλεχος αυτής της παράταξης». Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης ορίστηκε λίγο αργότερα αναπληρωτής του προέδρου και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1997. Από το 1998 ως το 2010 ήταν πρόεδρος του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης γεννήθηκε μεν στην Αθήνα το 1933, κατάγεται δε από τη Βαρβίτσα Λακωνίας, χωριό χτισμένο σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σπάρτης. Είναι πρόσωπο που χαίρει πολύ μεγάλου σεβασμού σε όλο το πολιτικό φάσμα, καθώς ανήκει σε εκείνους που σφράγισαν με την παρουσία τους τη Μεταπολίτευση, σηκώνοντας το βάρος της ευθύνης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. 

Συνεργάστηκε στενά με τον Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος λίγους μήνες μετά την εκλογή του στην προεδρία της παράταξης το 1981 τον όρισε επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Περιφερειακής Οργάνωσης (ΚΕΠΟ) της Νέας Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα, όπως το περιγράφει ο Αγγελος Μπρατάκος, ήταν εξαιρετικό: «Η ΚΕΠΟ κατόρθωσε να επαναδραστηριοποιήσει τον οργανωτικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια». Το ίδιο έτος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κέρδισε την προεδρία και όρισε τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γαλάζιας παράταξης. Ο τέως υπουργός συμμετείχε στην Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατία το 1990.  

48 χρόνια στην ενεργό πολιτική 

Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης διετέλεσε υπουργός Εμπορίου, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εθνικής Αμυνας και Δικαιοσύνης και υφυπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών. Εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά με την ΕΡΕ το 1961 και επανεκλέχθηκε το 1963 και το 1964. Με τη Νέα Δημοκρατία πολιτεύθηκε επί μακρόν στη Β΄ Αθηνών εκλεγόμενος διαρκώς από το 1974 ως το 1996, ενώ το 2000 εκλέχθηκε διά του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Στις ευρωεκλογές του 2004 τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας και, φυσικά, εκλέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Και μπορεί να αποσύρθηκε από την πολιτική το 2009, αλλά στους συνομιλητές του ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, με 48 χρόνια στην ενεργό πολιτική, έχει πολλά ουσιώδη να πει. Ειδικά αν τον πετύχουν στην αγαπημένη του Σπάρτη, όπου περνά τελευταία πολύ από τον χρόνο του. Η προσφορά του στην πατρίδα και στην παράταξη μόνο τεράστια μπορεί να χαρακτηριστεί.