Ο Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται από χρόνια στο στόχαστρο του Τσίπρα καθώς ήταν αυτός που προειδοποιούσε για τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δραχμή, τα capital controls και τους τσαμπουκάδες με τους δανειστές, ενώ σήμερα διαπιστώνει τα θετικά βήματα που έχουν συντελεστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ.

ΕΡΣΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάννη Στουρνάρα χαρακτηρίζεται από ένταση που διαρκεί χρόνια ολόκληρα. Από την εποχή δηλαδή κατά την οποία ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιούσε εκ θέσεως και εκ φύσεως για τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δραχμή, τα capital controls και τους τσαμπουκάδες με τους δανειστές έως και σήμερα, με την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του να εκλαμβάνουν ως «παρέμβαση» όσα προφανή διαπιστώνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος για την οικονομία και τα θετικά βήματα που έχουν συντελεστεί από το καλοκαίρι του 2019 με την κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν πάει δα πολύς καιρός από τότε που ο Παύλος Πολάκης συμπεριφερόταν ως εμμονικός κατά του κ. Στουρνάρα, στοχοποιώντας τον με άθλιο τρόπο και υιοθετώντας αντίστοιχα άθλια δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται από το «ιερατείο» της Κουμουνδούρου.

Η τρίωρη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Στουρνάρα στο γραφείο του δεύτερου στην Τράπεζα της Ελλάδος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε εκληφθεί από πολλούς ως έμπρακτη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας, τους οποίους περισσότερο μάλλον είχε ανάγκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρά ο κεντρικός τραπεζίτης. Φημολογείται μάλιστα ότι ρόλο σ’ αυτήν τη συνάντηση έπαιξε και ο Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται πλέον ως ένας από τους πιο έμπιστους συμβούλους του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ.

Πόλεμος με παρελθόν

Ομως, και οι πλέον αισιόδοξοι διαψεύστηκαν όταν από την Κουμουνδούρου εξέφρασαν προεκλογικά και επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά τους για τον κ. Στουρνάρα μόνο και μόνο επειδή εκείνος υποστήριξε δημοσίως ότι η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει πραγματικότητα μετά τις εκλογές, με μία προϋπόθεση: να διατηρηθεί η σταθερότητα και να παραμείνει η οικονομία στην αναπτυξιακή τροχιά στην οποία μπήκε επί διακυβέρνησης ΝΔ. Βεβαίως, ο ανηλεής πόλεμος που δέχεται ο κ. Στουρνάρας από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει τις ρίζες του ακόμη πιο πίσω από την εγκατάστασή του στην ΤτΕ. Πάει δηλαδή έως το 2012, όταν ο νυν διοικητής της ΤτΕ διατέλεσε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και οι επιθέσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε ημερήσια διάταξη στο Κοινοβούλιο και ευρύτερα στη δημόσια σφαίρα.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, ο κ. Πολάκης και οι συν αυτώ είχαν υπαινιχθεί ότι πιθανή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα οδηγήσει στην έξοδο από την ΤτΕ τον κ. Στουρνάρα, μολονότι εκείνος αρκετές φορές είχε συμπεριφερθεί και συνεχίζει να συμπεριφέρεται όπως αρμόζει στον θεσμικό του ρόλο – αναγνωρίζοντας, για παράδειγμα, όσα έκανε στα τελειώματά της η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για να μπορέσει να διατηρήσει το χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Και όταν επιχείρησε να επιδείξει την ίδια ουδετερότητα κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, προειδοποιώντας αρκετές φορές ότι ακόμη και το πρόγραμμα της ΝΔ υπό προϋποθέσεις κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστο, τότε δέχθηκε απρόσμενα… κύματα αγάπης από την πλευρά της Κουμουνδούρου.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά μοιάζουν ψιλά γράμματα ακριβώς επειδή χαλάνε το «παραμύθι» του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως όταν ο κεντρικός τραπεζίτης με παρρησία προειδοποιεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις θετικές προοπτικές που έχει αποκτήσει η οικονομία είναι η απώλεια της αξιοπιστίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, φωτογραφίζοντας ευκρινώς τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις του, διότι είναι γνωστό πλέον ότι δεν είναι κοστολογημένες και γι’ αυτό εγείρουν ζητήματα αξιοπιστίας.

Τη σχέση στοργής –και οργής– ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Στουρνάρα επιβεβαιώνουν, τέλος, και οι παλινωδίες εκ μέρους της Κουμουνδούρου κατά τη διαδικασία ανανέωσης της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη, πριν από τρία χρόνια. Αν και επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισε στη Βουλή, τα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη της ΤτΕ ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας του στο Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ. Με τον Γιάννη Δραγασάκη ν’ αναγκάζεται τόσο να δηλώσει ότι η αρνητική ψήφος του κόμματός του δεν οφείλεται σε «λόγους ικανοτήτων» του κ. Στουρνάρα, αλλά διότι δεν υπήρξε προηγούμενη διαβούλευση με την κυβέρνηση για το πρόσωπο του κεντρικού τραπεζίτη. Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός.