Μετά από μακράς διαρκείας πόλεμο εναντίον του με κάθε μέσο από τους «ριζοσπάστες» της Κουμουνδούρου, το είδαμε όμως κι αυτό: την απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να τον πλευρίσει. Σαν να μην τρέχει τίποτα! Το έκανε λοιπόν αυτό ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της ζημίας που προκλήθηκε σε βάθος χρόνου για το κόμμα του.
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ
Τα όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην 90ή Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τραπέζης της Ελλάδος έγιναν «the talk of the town». Aκούστηκαν πολλά που δεν άρεσαν στην αντιπολίτευση, όπως ότι η ανάπτυξη θα τρέξει φέτος με 2,2%. Αλλά δεν βρισκόμαστε πλέον στο 2015. Οι εποχές έχουν αλλάξει, οι απανωτές κρίσεις μάς χαλύβδωσαν, όξυναν την κρίση μας και μπόλιασαν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας με έναν στοιχειώδη ορθολογισμό.
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη: «Θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη και σε διαρθρωτικούς όρους, αφαιρώντας δηλαδή τις επιδράσεις του οικονομικού κύκλου και των έκτακτων μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι η διάρθρωση του Προϋπολογισμού είναι τέτοια ώστε να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, γεγονός που είναι απόρροια της διαρθρωτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων ετών. Η ικανότητα της χώρας να παράγει μόνιμα διαρθρωτικά πρωτογενή πλεονάσματα αποτελεί σημαντικό στοιχείο αξιοπιστίας της δημοσιονομικής πολιτικής και, σε συνδυασμό με τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του δημόσιου χρέους, καθιστά τη δυναμική του λόγου χρέους/ΑΕΠ ιδιαίτερα ανθεκτική σε αρνητικές διαταραχές μεσοπρόθεσμα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», μάθαμε. Η Ελλάδα αναπτύσσεται και προχωρά.
Στο στόχαστρο
Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Γιάννη Στουρνάρα; Αρκετά χρόνια μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες που οδήγησαν στην ανάληψη της εξουσίας από τους αριστεριστές, καθίσταται πλέον φανερό ότι ο άνθρωπος αυτός ανήκει στη χορεία εκείνων των λίγων και εκλεκτών που, βαλλόμενοι επί μακρόν και πανταχόθεν, κράτησαν όρθια την πατρίδα.
Θυμηθείτε τι πέρασε επί των ημερών της αλήστου μνήμης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ. ο Γιάννης Στουρνάρας. Αμέτρητες ήταν οι επιθέσεις εις βάρος του. Η πίεση ήταν συνεχής και έφτασε δυστυχώς στα άκρα. Οι δημοσιογράφοι θυμόμαστε την έρευνα το 2016 της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας επικοινωνίας («Mindwork Business Solutions») της συζύγου του Λίλας Νικολοπούλου.
«Ολοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων τότε εκείνη. Φυσικά, όλες οι μεθοδεύσεις εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα έπεσαν στο κενό.
Ξαφνικό φλερτ
Μετά από μακράς διαρκείας πόλεμο εναντίον του με κάθε μέσο από τους «ριζοσπάστες» της Κουμουνδούρου, το είδαμε όμως κι αυτό: την απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να τον πλευρίσει. Σαν να μην τρέχει τίποτα! Το έκανε λοιπόν αυτό ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της ζημίας που οι μισαλλόδοξες αντιλήψεις και πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν και προσπαθώντας να καλύψει τη μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε σε βάθος χρόνου για το κόμμα του.
«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα», που λέει ο σοφός λαός. Διότι όλα αυτά που συνέβησαν κατέστησαν κοινή την αντίληψη στους κόλπους των αστών ψηφοφόρων ότι ΣΥΡΙΖΑ και θεσμική αντίληψη είναι έννοιες ασύμβατες και ότι ο πολιτικός σχηματισμός που προέκυψε από τη συνένωση συνιστωσών αδυνατεί να καταστεί ένα σοβαρό αριστερό, σοσιαλδημοκρατικό μεν, κόμμα.
Ο Γιάννης Στουρνάρας όμως δεν ξέχασε ότι είναι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του ανθρώπου που επί σειρά ετών προσπαθούσε να τον καταστρέψει, ήταν θεσμικός και κύριος. Τεχνοκράτης πολύ υψηλού επίπεδου τον οποίο σέβονται βαθύτατα στις Βρυξέλλες, ο κεντρικός τραπεζίτης επέδειξε με τον τρόπο του στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ τι εστί θεσμική αντίληψη. Φυσικά, κέρδισε ακόμα περισσότερους πόντους στη συνείδηση αυτών που πλέον αντιλαμβάνονται τι πραγματικά συνέβη στα κρίσιμα μνημονιακά χρόνια.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος δεν έχει πλέον να αποδείξει τίποτα σε κανέναν. Σχολαστικός με τα θέματα της οικονομίας, δεν δίστασε να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών τη δύσκολη περίοδο 2012-2014. Είχε ήδη πει ότι «η Ελλάδα είναι πολύ πλουσιότερη σε σχέση με τα νούμερα που γνωρίζουμε».
Και έκλεισε τα αυτιά του και έκανε αυτό που έπρεπε για την πατρίδα. «Το 2012 στρωθήκαμε στη δουλειά και ξεκίνησε μια ανοδική πορεία», είπε αργότερα και, αντί ορισμένοι να του πουν ένα ευχαριστώ, προσπάθησαν να στρέψουν το σύμπαν εναντίον του. Αλλά όλα αυτά (τα εξωφρενικά, είναι η αλήθεια) περνούν ήδη στη σφαίρα του ιστορικού που θα καταγράψει ό,τι δεν έχει ήδη καταγραφεί. Ας μην επιμένουν κάποιοι. Το παλιό πεθαίνει και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται θα καταστεί απλά ανεπίκαιρος και παράταιρος με την εποχή. Πάμε για άλλα.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της πατρίδας μας, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πανεπιστημιακός, έχει ένα βιογραφικό πολύ μακρύ. Όμως, επέδειξε και επί του πεδίου τις ικανότητές του. Αυτό αρκεί σε όλους μας.