Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρείται από πολλούς «ηλεκτρική καρέκλα». Τα έκτακτα γεγονότα εκεί είναι φύσει πολλά και σοβαρά και ουδείς εκ των ιθυνόντων μπορεί να κοιμάται ήσυχος ούτε ένα λεπτό. Πόσω μάλλον ο υπουργός. Ο Γιάννης Οικονόμου επιλέχθηκε όμως για το υπουργείο για συγκεκριμένους λόγους. Εχοντας αποδείξει πολλά στην επιτυχημένη θητεία του ως κυβερνητικού εκπροσώπου, είχε βάλει πλώρη για άλλο πόστο: ένα υπουργείο, όπου η σοβαρότητα, η φυσική πραότητα και η μετριοπάθειά του θα βοηθούσαν πολύ στην ομαλή διεκπεραίωση του έργου του.

Αποδεικνύεται με τα παραπάνω ότι τα προαναφερόμενα στοιχεία του τον βοηθούν στη δουλειά του. Τα πρόσφατα προβλήματα στους αθλητικούς χώρους, που οδήγησαν και στον σοβαρότατο τραυματισμό συμπολίτη μας αστυνομικού στου Ρέντη, δοκιμάζουν και την πολιτική ηγεσία, η οποία καλείται να λάβει σκληρά μέτρα. Πρέπει να δοθεί τέλος στη δράση των χούλιγκαν, αλλά και αυτών που τους οπλίζουν. Δυστυχώς, πολλοί δεν βοηθούν καθόλου με τη στάση τους.

«Απόλυτη στήριξη στην ΕΛ.ΑΣ.»

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε μετά την αιματηρή επίθεση στου Ρέντη πως «ενώ όλη η Ελλάδα προσεύχεται για τη ζωή του, επιχειρείται από ορισμένους μια αχρεία απόπειρα επίρριψης ευθυνών στην ΕΛ.ΑΣ., με ισχυρισμούς που προκαλούν τη λογική και το δημόσιο αίσθημα. Με αναφορές, μάλιστα, σε σκοτεινές και περίεργες εποχές της ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας. Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει συστηματικά τη δουλειά της, με σεβασμό στα προβλεπόμενα από τον νόμο, ώστε να εντοπίσει τον δράστη ή τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης στον 31χρονο αστυνομικό. Στην προσπάθειά της αυτή έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη και τη στήριξή μου. Οι στιγμές επιβάλλουν τον σεβασμό στο έργο των Αρχών και την ομόθυμη στήριξη της κοινωνίας, τόσο για να αποδοθεί δικαιοσύνη όσο και για να μην κυκλοφορούν ανάμεσά μας άνθρωποι με δολοφονική διάθεση. Κάθε άλλη ενέργεια δυσχεραίνει και υπονομεύει το έργο των Αρχών της πολιτείας μας και είναι σε ριζική αντίθεση με το δημόσιο αίσθημα».

Και έχουμε και λέμε: Ο δράστης της επίθεσης στου Ρέντη βρίσκεται ήδη στα χέρια των αστυνομικών αρχών, που κινήθηκαν ταχύτατα και δουλεύοντας πυρετωδώς τον συνέλαβαν. Και αυτός ομολόγησε. Τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη. Ο Γιάννης Οικονόμου από την πλευρά του, συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ.: «Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία που κατάφερε πολύ γρήγορα –με οργανωμένο σχέδιο και άψογη μεθοδικότητα– να εντοπίσει, να προσαγάγει, να ανακρίνει και να αποσπάσει ομολογία από τον δράστη της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του 31χρονου αστυνομικού στην περιοχή του Ρέντη. Συγχαρητήρια, μια ακόμη φορά, στην ΕΛ.ΑΣ. για την επιχείρηση μαζικής προσαγωγής το βράδυ της επίθεσης. Ο δράστης, αλλά και όλοι όσοι συμμετείχαν στις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που προσήχθησαν. Από την επιχείρηση αυτή υπάρχει πλέον πλήθος στοιχείων που θα βοηθήσουν τις Αρχές στην αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων χούλιγκαν, αλλά και όσων τους ανέχονται και τους υποκινούν. Προσευχόμαστε και ελπίζουμε το καλύτερο για τον τραυματία αστυνομικό, που δίνει τη μάχη της ζωής στο νοσοκομείο».

Στην εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Θέμα χρόνου είναι, όπως όλα δείχνουν, να συλληφθούν και οι ηθικοί αυτουργοί. Οπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σήμερα ήταν προγραμματισμένο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση να επισκεφθούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και να ζητήσουν «την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο».

Πέραν όμως της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στη χώρα μας, υπάρχουν και προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο, με τον ρόλο της χώρας μας να καθίσταται κομβικός, ελέω της γεωγραφικής θέσης, της εμπειρίας αλλά και του know how που διαθέτει σε μείζονος σημασίας θέματα, όπως είναι το μεταναστευτικό. Μετά τη συμμετοχή του στις 5 Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι συζητήθηκε η «διαρκής ανάγκη αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών. Η χώρα μας, η Ελλάδα, με τεράστια εμπειρία και μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών, έχει πολλά να συνεισφέρει σε αυτήν την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια και βεβαίως χρειάζεται τη διαρκή ενίσχυση, τη μεγάλη υποστήριξη ως πρώτη πύλη, πρώτο σημείο εισόδου μέσα στην Ευρώπη».