Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης έφτασαν, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, στη συνάντηση με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά. Προηγήθηκαν χθες τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, μετά από τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στα επεισόδια στου Ρέντη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαδικασία πάταξης των φαινομένων βίας εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων αναμένεται να θυμίσει το «μοντέλο Χρυσής Αυγής», δηλαδή τη διαδικασία που αποκάλυψε την εγκληματική δράση της οργάνωσης.

«Θα ζητήσουμε να εξεταστεί η υπόθεση αυτή σαν δράση εγκληματικών συμμοριών, με διασύνδεση, όχι μόνο με φαινόμενα οπαδικής βίας αλλά με μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών που καλύπτουν ευρύτερα θέματα: εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες - και με ένα βαθύ ιστορικό που δε θα καλύπτει ούτε τους 2, 3 ή 6 μήνες ή 1 χρόνο, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πιο πίσω σε δολοφονίες και σε πρόσωπα που η παρουσία τους, παρά το γεγονός ότι είχε επισημανθεί εκεί, εξακολουθούσε και εξακολουθεί να επισημαίνεται στους αθλητικούς χώρους και στο οικοσύστημα το οπαδικό» σημείωσε χαρακτηριστικά χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι θα ζητηθεί επανέλεγχος μιας σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσει συνολικά τις Αρχές να αντιμετωπίσουν (και σε ό,τι αφορά τους φυσικούς, αλλά ενδεχομένως και τους ηθικούς αυτουργούς) όλη αυτή την έξαρση της εγκληματικής δραστηριότητας από αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία των αστυνομικών στα γήπεδα, ο Γιάννης Οικονόμου ήταν ξεκάθαρος επισημαίνοντας ότι σε ένα αθλητικό γεγονός που υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία. «Βρισκόμαστε ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις που είναι τελείως, εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους. Υπάρχουν φωνές που λένε πως δεν έχει καμία δουλειά η αστυνομία στα γήπεδα και φωνές που λένε να είναι η αστυνομία στα γήπεδα και να κάνει τα πάντα. Εκείνο που χρειάζεται, είναι να σταθμίσουμε ξανά το ρόλο και τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία θα κάνει καλύτερα τη δουλειά της στα γήπεδα» είπε.

Μέτρα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, όλοι οι αγώνες της Super League 1 θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή έως τις 12/2. Το μέτρο θα επεκταθεί και για τους αγώνες των δεύτερων ομάδων των ΠΑΕ που αγωνίζονται στη Super League 2, ενώ θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και για τους ευρωπαϊκούς αγώνες των ομάδων. Η πρώτη σχετική ΚΥΑ θα εκδοθεί για τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Το μέτρο θα ισχύσει και στους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος και στους φιλικούς αγώνες των ομάδων της Super League 1.Έως τις 12/2 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της απόφασης για να αποφασιστεί ενδεχόμενη παράταση τους.

Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα εξεταστεί αν έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις της UEFA όπως η εγκατάσταση καμερών υψηλής ευκρίνειας σε όλα τα γήπεδα της Super League 1 και το σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Στο δίμηνο αυτό θα ανακοινωθούν και περαιτέρω μέτρα για κυρώσεις στις ομάδες σε περίπτωση επεισοδίων.