Τα λάθη και τις παραλείψεις της ΕΛΑΣ που δεν κατάφερε να αποτρέψει το αιματηρό επεισόδιο και τη δολοφνία του 29χρονου στη Νεά Φιλαδέλφεια στηλίτευσε μία ακόμη φορά ο υπουργός ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, επικροτώντας τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πάταξη του φαινομένου της οπαδικής βίας.

«Χθες υπήρξε μια ευρεία σύσκεψη και η ανακοίνωση κάποιων μέτρων που έρχονται συμπληρωματικά στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και έφεραν αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Τα μέτρα που ανακοινώσαμε πριν από έναν χρόνο είχαν θετικό αντίκτυπο. Δεν εξαφάνισαν την παραβατικότητα, ούτε η αυστηροποίηση των ποινών ή κάποιο μέτρο από μόνο του μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα» σημείωσε ο υπουργός.

«Τα μέτρα που πήραμε με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη είχαν αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δράστες και να έχουμε αυτές τις ποινές» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι ο αθλητικός νόμος δίνει τη δυνατότητα να επιβάλλονται αυστηρές ποινές όταν γίνονται επεισόδια μακριά από τα γήπεδα.

Εξελίξεις στην ΕΛΑΣ μετά την ΕΔΕ

Ο κύριος Οικονόμου προανήγγειλε πολύ σύντομα εξελίξεις στον τομέα απόδοσης ευθυνών στην αστυνομία μετά την ΕΔΕ. «Υπήρχαν πληροφορίες που δεν τις διαχειρίστηκε σωστά η ΕΛΑΣ» παραδέχτηκε ο υπουργός και πρόσθεσε «τα λάθη τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε για να διορθωνόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι και να μην επαναληφθούν».

Τόνισε ότι το πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών με αθλητικό υπόβαθρο λέγοντας ότι «κανένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα». Υπογράμμισε ότι απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση με δράσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως η εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλασίου και η παρακολούθηση των συνδέσμων.

Δεν αξιοποιήθηκαν οι πληροφορίες της ΕΛΑΣ

Όσον αφορά την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν και την αδυναμία της αστυνομίας να προλάβει τα επεισόδια που είχαν αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή τόνισε ότι «ήταν κάτι ανεπίτρεπτο».

Για τη μη αξιοποίηση των πληροφοριών από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι «αυτό που αναδείχθηκε από αυτήν την περίπτωση είναι ότι κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένα πρόβλημα και στις διαδικασίες και στη διαχείριση των διαδικασιών από συγκεκριμένα πρόσωπα. Όταν έρχεται μια πληροφορία τόσο καθαρή, θα περίμενα εγώ ως πολίτης μια πιο αυτοματοποιημένη και απλή διαδικασία».

Αναφορικά με τα λάθη και τις παραλείψεις δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερα πράγματα και επιπλέον δράση. «Τα λάθη τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε για να διορθωνόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι και να μην επαναληφθούν» είπε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ότι οι επτά αξιωματικοί που απομακρύνθηκαν δεν θα είναι οι μόνοι, αλλά αναμένει την Ένορκη Διοικητική Εξέταση της Ελληνικής Αστυνομίας για την απόδοση ευθυνών.

«Η διαδικασία διερεύνησης των ευθυνών θα γίνει με αντικειμενικότητα και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς να συγκαλύψουμε κάτι», επισήμανε προσθέτοντας ότι «στόχος είναι στο μέλλον να μην ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο, να μην μπορούμε να διαχειριστούμε πληροφορίες και να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σωστά».

Δεν σκέφτηκα την παραίτηση

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το αίτημα για υποβολή παραίτησης από το πόστο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Οικονόμου είπε:
«Δέκα μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία αλληλουχία επιχειρησιακών λαθών, επιχειρησιακών αστοχιών. Η δική μου ευθύνη είναι να δουλέψουμε σκληρά με τους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αναδείξουμε τι έγινε» είπε και πρόσθεσε:

«Να αποδώσουμε δικαιοσύνη και να κάνουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα, έτσι ώστε να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να φτάσουμε στο επίπεδο που πρέπει να είμαστε, χωρίς να απαξιώνουμε, χωρίς να μηδενίζουμε, κάνοντας αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, είτε αυτές έχουν να κάνουν με το επίπεδο ενδεχομένως της ενίσχυσης δομών, της αναδιοργάνωσης δομών, της ενίσχυσης σε τεχνολογικά μέσα, της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας διαφόρων επιπέδων που έχει να κάνει με την καθημερινότητα του πολίτη».