Ο ρόλος της Αστυνομίας στην εφαρμογή των μέτρων για την οπαδική βία συζητήθηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τα μέτρα εξήγειλε και χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, αρμόδιους υπουργούς, τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΑΕΚ και τον εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, παρουσία και του γενικού γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης. Συμμετείχαν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. και οι επικεφαλής όλων των αστυνομικών υπηρεσιών για τα γήπεδα (γενικοί διευθυντές Τάξης και Ασφάλειας, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους, γενικοί διευθυντές περιφερειακών διοικήσεων, στις οποίες εδρεύουν μεγάλες ΠΑΕ και υπάρχουν γήπεδο, αλλά και άλλοι παράγοντες).
Επίσης, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να υποβάλλουν σχετικές προτάσεις μέχρι και αύριο το αργότερο, οι οποίες θα σχετίζονται με το τι πρέπει να περιλαμβάνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά γενικώς στις ενέργειες που θα κληθεί να κάνει η Αστυνομία στον συγκεκριμένο τομέα και με ποιες προϋποθέσεις, καθώς και τις δυνάμεις και τα μέσα που θα χρειαστεί για την υλοποίηση του σχεδίου για την εφαρμογή των μέτρων και ειδικότερα τον έλεγχο των αθλητικών χώρων, αθλητικών συλλόγων κλπ.
Οικονόμου: Στόχος στο μέλλον να μην ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο
Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, παραδέχτηκε εκ νέου τα λάθη και τις παραλείψεις της ΕΛΑΣ που δεν κατάφερε να αποτρέψει το αιματηρό επεισόδιο και τη δολοφονία του 29χρονου στη Νεά Φιλαδέλφεια: «Τα λάθη τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε για να διορθωνόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι και να μην επαναληφθούν».
Τόνισε ότι οι επτά αξιωματικοί που απομακρύνθηκαν δεν θα είναι οι μόνοι, αλλά αναμένει την Ένορκη Διοικητική Εξέταση της Ελληνικής Αστυνομίας για την απόδοση ευθυνών: «Η διαδικασία διερεύνησης των ευθυνών θα γίνει με αντικειμενικότητα και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς να συγκαλύψουμε κάτι». Όπως πρόσθεσε: «Στόχος είναι στο μέλλον να μην ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο, να μην μπορούμε να διαχειριστούμε πληροφορίες και να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σωστά».
Για τη χθεσινή σύσκεψη
«Χθες υπήρξε μια ευρεία σύσκεψη και η ανακοίνωση κάποιων μέτρων που έρχονται συμπληρωματικά στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και έφεραν αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Τα μέτρα που ανακοινώσαμε πριν από έναν χρόνο είχαν θετικό αντίκτυπο. Δεν εξαφάνισαν την παραβατικότητα, ούτε η αυστηροποίηση των ποινών ή κάποιο μέτρο από μόνο του μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα» σημείωσε ο υπουργός.
«Τα μέτρα που πήραμε με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη είχαν αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δράστες και να έχουμε αυτές τις ποινές» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι ο αθλητικός νόμος δίνει τη δυνατότητα να επιβάλλονται αυστηρές ποινές όταν γίνονται επεισόδια μακριά από τα γήπεδα.
Τόνισε ότι το πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών με αθλητικό υπόβαθρο λέγοντας ότι «κανένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα». Υπογράμμισε ότι απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση με δράσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως η εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλασίου και η παρακολούθηση των συνδέσμων.
Δεν αξιοποιήθηκαν οι πληροφορίες της ΕΛΑΣ
Όσον αφορά την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν και την αδυναμία της αστυνομίας να προλάβει τα επεισόδια που είχαν αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή τόνισε ότι «ήταν κάτι ανεπίτρεπτο».
Για τη μη αξιοποίηση των πληροφοριών από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι «αυτό που αναδείχθηκε από αυτήν την περίπτωση είναι ότι κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένα πρόβλημα και στις διαδικασίες και στη διαχείριση των διαδικασιών από συγκεκριμένα πρόσωπα. Όταν έρχεται μια πληροφορία τόσο καθαρή, θα περίμενα εγώ ως πολίτης μια πιο αυτοματοποιημένη και απλή διαδικασία».