Για τους στόχους της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, τον διπλό κίνδυνο της αποχής και της χαλαρής ψήφου και την άνοδο των λεγόμενων «αντισυστημικών» δεξιών κομμάτων μιλάει στο «Μανιφέστο» ο Γιάννης Λοβέρδος, ο οποίος σημειώνει ότι για τις τραγωδίες σε Τέμπη και Αγίους Αναργύρους «όποιοι είναι ένοχοι θα τιμωρηθούν στο μέτρο που τους αναλογεί, σύμφωνα με τους νόμους».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν βάλει τον δικό τους πήχυ για τις ευρωεκλογές. Ποιος είναι αυτός για τη Νέα Δημοκρατία;

Είναι λογικό κάθε κόμμα, εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, να θέτει τον δικό του εκλογικό πήχυ για το ποσοστό που θέλει να κατακτήσει. Η αντιπολίτευση, και ιδίως τα κόμματα που επιδιώκουν να καταλάβουν το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν θέσει ως στόχο τους τη δεύτερη θέση. Δικαίωμά τους. Για μας ο στόχος αυτός είναι πολύ υψηλότερος διότι η Νέα Δημοκρατία είναι και θα είναι η κυβέρνηση της χώρας και μακράν το μεγαλύτερο κόμμα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά το μεγαλύτερο φιλελεύθερο, κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Επισήμως πήχυς δεν έχει τεθεί από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Προσωπικά, θα εκτιμούσα πως αν το κόμμα μου κατόρθωνε να φθάσει ή και να ξεπεράσει το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών, δηλαδή το 33,12%, αυτό θα ισοδυναμούσε με θρίαμβο. Αλλά κάθε ποσοστό άνω του 30% θα το θεωρούσα ως νικηφόρο. Ιδίως μάλιστα αν ήταν μεγαλύτερο του αθροίσματος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώσει την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σας προβληματίζει η λεγόμενη χαλαρή ψήφος, όπως χαρακτηρίζεται αυτή των ευρωεκλογών;

Δεν έχω μάθει να μασάω τα λόγια μου και να εξωραΐζω καταστάσεις. Γνωρίζω ότι παραδοσιακά σε όλες τις ευρωεκλογές επικρατεί η λεγόμενη «χαλαρή ψήφος». Κι ότι οι ψηφοφόροι, μολονότι δεν επιθυμούν απαραίτητα να ανατραπεί η κυβέρνηση, θέλουν στις ευρωεκλογές να της στείλουν ένα μήνυμα αλλαγής πορείας και κατεύθυνσης. Γνωρίζω και τη φετινή συγκυρία. Οι εκλογές φέτος θα είναι οι τελευταίες για μακρύ χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει άλλη εκλογική αναμέτρηση μπροστά μας μέχρι το 2027, οπότε θα διεξαχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Γι’ αυτό είναι κρίσιμες οι φετινές ευρωεκλογές. Διότι ένα τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είμαι βέβαιος ότι αυτό τελικά δεν θα συμβεί. Αλλά πρέπει να αγωνιστούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Διότι μια κυβέρνηση αποσταθεροποιημένη αποτελεί μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας για την ίδια την πατρίδα μας, εν μέσω των φοβερών διεθνών προκλήσεων και δοκιμασιών που αντιμετωπίζει.

Δύο τραγικά γεγονότα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία γνώμη, το δυστύχημα των Τεμπών και η δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, ζητούν απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών. Εχετε μετρήσει το κόστος για το κόμμα σας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μιλάμε για δύο μεγάλες, ανείπωτες τραγωδίες που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και προκάλεσαν βαθιά οδύνη και μεγάλο πόνο στην κοινωνία μας. Εγιναν σοβαρά λάθη από κρατικούς λειτουργούς και στις δύο αυτές τραγωδίες. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός ανέλαβαν, με μεγάλη ανθρώπινη θλίψη και συντριβή, τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν. Και τη δέσμευση ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και μέριμνα ώστε τέτοιες τραγωδίες, τέτοιες αδιανόητες δυσλειτουργίες, όπως το φιάσκο στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων και όσα οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, να μην επαναληφθούν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε στην αντιπολίτευση να εργαλειοποιήσει τις δύο αυτές τραγωδίες, με λαϊκισμό κι ανευθυνότητα, για να τις εκμεταλλευθεί κομματικά. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σεβόμαστε την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, που είναι η μόνη αρμόδια να αποδώσει τις ποινικές ευθύνες. Κι είμαστε βέβαιοι ότι όποιοι είναι ένοχοι θα τιμωρηθούν στο μέτρο που τους αναλογεί, σύμφωνα με τους νόμους.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο στα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτό του Κυριάκου Βελόπουλου. Πώς το εξηγείτε; Ευθύνεται η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της σε συγκεκριμένα θέματα, όπως π.χ. ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, ή είναι ευρωπαϊκή τάση, όπως αποτυπώνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων;

Πράγματι, όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες δείχνουν μια ανοδική πορεία στα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό τοπίο. Ιδίως, η Ελληνική Λύση δείχνει να έχει μια ανοδική τάση που τη φέρνει πολύ κοντά ακόμα και στο διψήφιο ποσοστό. Και βλέπω ότι τα ποσοστά αυτών των κομμάτων σε πιο συντηρητικές περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα, καταγράφουν δημοσκοπικά ακόμα υψηλότερα ποσοστά. Δεν είμαι βέβαιος αν αυτό το φαινόμενο είναι μόνο αποτέλεσμα της γενικότερης τάσης που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ανεβαίνουν τα λεγόμενα αντισυστημικά, δεξιά κόμματα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι πράγματι στην Ελλάδα ένα ικανό μέρος του κόσμου νομίζει ότι μπορεί να εκφραστεί στις φετινές ευρωεκλογές μέσω τέτοιου είδους κομμάτων, πιθανότατα για να στείλει κάποιου είδους μήνυμα στην κυβέρνηση να αλλάξει πορεία ή για εκφράσει τη δυσφορία του και τη γενικότερη απαξίωσή του προς το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς, όπως είναι η Δικαιοσύνη, οι Ενοπλες Δυνάμεις, η ΕΛ.ΑΣ. κ.ο.κ.

Είναι επίσης αληθές ότι το κόμμα του κ. Βελόπουλου κατάφερε να εκμεταλλευθεί τις μεγάλες δοκιμασίες που διαχειρίζεται η παρούσα κυβέρνηση, όπως η τραγωδία στα Τέμπη και το φιάσκο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, για να καλλιεργήσει με λαϊκισμό θεωρίες συνωμοσίας, στις οποίες είναι, δυστυχώς, ευεπίφοροι πολλοί συμπολίτες μας. Αυτές, σε συνδυασμό με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, όπως η ακρίβεια, και με κυβερνητικές αποφάσεις που δίχασαν την κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο πολιτικός γάμος των ομοφυλοφίλων, επέτρεψαν σε αντισυστημικά ακραία κόμματα να αυξήσουν την απήχησή τους. Είναι χρέος όλων μας στη Νέα Δημοκρατία, που είναι το κόμμα της λογικής, του μέτρου, της υπευθυνότητας, της αποτελεσματικότητας, να αγωνιστούμε ώστε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου να αποδοκιμαστούν οι δυνάμεις του μηδενισμού, του λαϊκισμού, της τοξικότητας!

*Βουλευτής Β2' Δυτικού Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία