«Επιδιώκουμε την εξοικονόμηση δυνάμεων και πόρων και την καλύτερη χρήση αυτών. Το προσωπικό που υπηρετεί σε περιοχές όπως είναι ο Έβρος και τα νησιά, δεν μειώνεται», εξήγησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, διευκρινίζοντας πως «Η μεταστάθμευση και συγχώνευση μονάδων επιτρέπει τη συγκέντρωση δυνάμεων με επάνδρωση στρατοπέδων άνω του 80%».

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες (17/12) στον REAL 97.8 FM και τους δημοσιογράφους Νατάσα Γιάμαλη και Γιώργο Παγάνη, τόνισε μεταξύ άλλων, πως «η μεταστάθμευση και συγχώνευση μονάδων γίνεται για να υπάρχει συγκεντρωμένη τη δύναμή μας σε ένα στρατόπεδο με επάνδρωση που θα βρίσκεται άνω του 80% αντί του 50% ή του 40% ή και λίγο πιο κάτω».

«Είναι προτιμότερη», είπε, «η υψηλή επάνδρωση σε ευαίσθητες περιοχές από το να αφιερώνεται ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων κυρίως για τη φρούρησή τους, χωρίς να εξυπηρετούνται βασικές λειτουργίες και υπηρεσίες».

«Επιδιώκουμε την εξοικονόμηση δυνάμεων και πόρων και την καλύτερη χρήση αυτών. Το προσωπικό που υπηρετεί σε περιοχές όπως είναι ο Έβρος και τα νησιά, που αποτελούν την προμετωπίδα της 'Αμυνάς έναντι της εξ ανατολών απειλής, δεν μειώνεται. Αντιθέτως, το νέο δόγμα, η νέα Δομή Δυνάμεων θα οδηγήσει στην ενίσχυση αυτών των περιοχών, μέσα από τη συγκρότηση πολυδύναμων στρατοπέδων, όπου θα είναι συγκεντρωμένο το σύνολο των δυνάμεών μας» εξήγησε, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Τα περιστατικά στο 424 ΓΣΝΕ ήταν προφανώς απαράδεκτα

Για δημοσιεύματα που αφορούν στο 424 ΓΣΝΕ, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες των στρατιωτικών νοσοκομείων «είναι πραγματικά πολύ καλές και αυτό έχει φανεί διαχρονικά».

«Τα περιστατικά στο 424 ΓΣΝΕ ήταν προφανώς απαράδεκτα», συμπλήρωσε, «και γι' αυτό υπήρξε η άμεση αντίδραση από πλευράς υπουργείου. Ήταν η εξαίρεση και το λέω αυτό για να μην αμαυρώνεται η συνολική εικόνα, καθώς πραγματικά οι υγειονομικοί μας προσφέρουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό».

Υπενθύμισε πως όταν ξέσπασε ο COVID-19 «πρώτοι εκείνοι έστησαν όλο το σύστημα του εμβολιασμού, ενώ αυτή τη στιγμή στελεχώνουν πάρα πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ, ειδικά της Βορείου Ελλάδας, προσφέροντας στην κοινωνία ένα πολύ σημαντικό έργο».

«Παράλληλα», πρόσθεσε, «πάνω από 220 στρατιωτικοί στελεχώνουν το ΕΚΑΒ, είτε ως διασώστες, είτε ως οδηγοί».

Για τις μεταρρυθμίσεις που επιφέρει το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση Υγειονομικών Θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις», επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των υγειονομικών δομών των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσιάστηκε στο υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο, «νωρίτερα από τα περιστατικά τα οποία βγήκαν στη δημοσιότητα και για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση».

«Έχουν εντοπιστεί κάποια ζητήματα στα νοσοκομεία, είτε αφορά στην οικονομική τους λειτουργία, είτε αφορά στην υποστελέχωση. Το γεγονός ότι έχουν υβριδικό χαρακτήρα, δηλαδή θεωρούνται και νοσοκομεία και Στρατιωτικές Μονάδες, έχει ως συνέπεια να μην έχουν οικονομική αυτοτέλεια, καθώς θεωρούνται ως στρατιωτική μονάδα και υπάγονται στον προϋπολογισμό του Επιτελείου» διευκρίνισε.

«Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά στο ζήτημα των δαπανών και των εσόδων, δεν υπάρχει ΑΦΜ, προϋπολογισμός και ισολογισμός. Πλέον θα γίνεται και κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων ενώ θα υπάρχουν δείκτες ποιότητας, που εφαρμόζονται και στο ΕΣΥ, έτσι ώστε να φαίνεται στην πράξη αν κάποιο τμήμα έχει μια δυσλειτουργία, όπως αυτό που συνέβη στο 424 ΓΣΝΕ και να διορθώνεται αυτόματα» υπογράμμισα.

«Επιπλέον, προτιμούμε οι στρατιωτικοί γιατροί να είναι στα νοσοκομεία και όχι να υπηρετούν σε Τάγματα, Λόχους ή γενικότερα σε Μονάδες εκστρατείας, για να μπορούν να πάρουν τον επόμενο βαθμό, όπως ισχύει με το υπάρχον πλαίσιο. Τους δίνουμε την δυνατότητα να ασκούν χρόνο διοίκησης και εντός στρατιωτικού νοσοκομείου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της υποστελέχωσης» ανέφερε ο υφυπουργός.

«Δίνουμε», συμπλήρωσε, «κίνητρα στους υγειονομικούς των Ενόπλων Δυνάμεων για να παραμείνουν στο κρατικό σύστημα της Στρατιωτικής Ιατρικής. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται αποζημίωση για τα νυχτερινά και τις εφημερίες, όπως ισχύει και για τους υγειονομικούς του ΕΣΥ».

«Ένας από τους βασικούς λόγους που πολλές φορές παρατηρούνται οι παραιτήσεις από το Υγειονομικό Σώμα είναι γιατί περιμένουν πάρα πολλά χρόνια για την απόκτηση ειδικότητας, πέντε χρόνια κατά μέσο όρο από την αποφοίτηση τους» πρόσθεσε.

«Σε συνδυασμό με τους χρόνους διοίκησης σε μονάδες εκστρατείας υπάρχει και αυτή η καθυστέρηση στην εξέλιξή τους. Είμαστε βέβαιοι ότι με αυτές τις διορθώσεις, αλλά και μια καλύτερη μισθολογική αποζημίωση, την οποία εξάλλου δικαιούνται με το έργο που προσφέρουν, θα παρέχουμε επιπλέον κίνητρα για την καλύτερη στελέχωση των στρατιωτικών νοσοκομείων μας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.