Παράπονα για την αντιμετώπιση της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος γενικότερα εκφράζει μέσα από «tomanifesto» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πάγωσε έργα που είχαν δρομολογηθεί πριν από το 2019, ενώ υπογραμμίζει και το μήνυμα που έστειλε από τη Σύμη στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΟΛΥΖΟΥ

Από την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα πόθεν έσχες στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ εστίασε την κριτική του στα δάνεια των κυβερνητικών βουλευτών. Γιατί είναι πρόβλημα ο δανεισμός ενός πολιτικού;
Η κριτική μας εστιάζεται κυρίως στα αδιέξοδα όπου έχει οδηγήσει τους Ελληνες και τη χώρα η κυβερνητική πολιτική, αποτυγχάνοντας να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, την πανδημία, αλλά και τα εθνικά θέματα. Ωστόσο, η διαφάνεια στα οικονομικά των προσώπων του νόμου 3213/2003 είναι συστατικό λειτουργίας της δημοκρατίας μας και συγκεντρώνει το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών. Ετσι, η ενίσχυση του «πώς» και του «πόθεν» και όχι μόνο η αποτύπωση του «τι» έσχε το πολιτικό δημόσιο πρόσωπο θα λειτουργήσει θετικά για το πολιτικό σύστημα αλλά και για το ίδιο. Η τροπολογία που καταθέσαμε υπηρετεί αυτόν τον στόχο, ώστε να μην «μπορεί να επέρχεται αδικαιολόγητη παροχή ευνοϊκών αντιπαροχών, χαριστικών πράξεων ή ιδιαίτερα ευνοϊκών ρυθμίσεων, διαγραφών υποχρεώσεων, αναστολών καταβολής δόσεων». Με την υποχρέωση ανάρτησης αποδεικτικών εγγράφων, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποτύπωση των δεδομένων που αφορούν σε υποχρεώσεις από δάνεια, ιδίως εκείνα που χορηγούνται από τράπεζες, και στην εξέλιξή τους. Με τον τρόπο αυτόν αντιμετωπίζονται «φαινόμενα έμμεσης επαύξησης περιουσίας ή έμμεσης βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των προσώπων, που υποχρεούνται σε τήρηση αυξημένων κανόνων διαφάνειας». Μετά τα τελευταία στοιχεία του «πόθεν έσχες», η αποδοχή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει αν και ποιοι είναι προνομιούχοι στις τράπεζες έναντι όλων των υπολοίπων Ελλήνων, ιδιαίτερα όταν πολίτες βλέπουν την περιουσία τους να εκποιείται για χρέη μικρού ύψους, όπως συνταξιούχος πλέον δημοσιογράφος και επί δεκαετίες συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη, που είδε το σπίτι της να βγαίνει στο σφυρί λόγω χρεών στην Εθνική Τράπεζα ύψους 15.000 ευρώ.

Ολοι οι Ελληνες είμαστε ενωμένοι στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ακούγονται πολλά παράπονα από βουλευτές της Βορείου Ελλάδος για τις κρατικές παρεμβάσεις της τελευταίας τριετίας. Θεωρείτε ότι είστε ριγμένοι;
Αναμφίβολα η πορεία της παραγωγικής ανασυγκρότησης που είχε χαράξει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για τη Βόρεια Ελλάδα σταμάτησε, μαζί με το πάγωμα όλων των μεγάλων και μικρών έργων για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Μετρό, ΟΑΣΘ, παραλιακό μέτωπο, ελεύθεροι χώροι, στρατόπεδο Κόδρα, Παύλου Μελά, νοσοκομεία, ανεργία –ιδιαίτερα των νέων– είναι ορισμένα από αυτά που είτε έχουν καθυστερήσει είτε δρομολογούνται αρνητικές εξελίξεις για την πορεία τους. Η Θεσσαλονίκη απουσιάζει –και με ομολογίες κυβερνητικών βουλευτών– από το σχέδιο ανάκαμψης, ανθεκτικότητας και συνεκτικότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην Ε.Ε. Η απαλλαγή από αυτήν την πολιτική απουσίας της Θεσσαλονίκης σημαίνει προοδευτική πολιτική αλλαγή και ήττα της ΝΔ στις «ante portas» εκλογές.

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας; Σας ρωτώ διότι ήδη η κυβέρνηση επιδοτεί τα καύσιμα, το ρεύμα, ενώ κατέθεσε και τροπολογία για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής…
Αν κάποιος πιστεύει ότι η κυβερνητική πολιτική αντιμετωπίζει την ακρίβεια, η πραγματικότητα τον διαψεύδει σε καθημερινή βάση. Προτείναμε εγκαίρως μέτρα με μειώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να σταθεί όρθια η κοινωνία, αλλά συναντήσαμε και συναντούμε κλειστά αυτιά και μάτια. Η αναποτελεσματικότητα των πολυδιαφημισμένων μέτρων της ΝΔ είναι πλέον πασιφανής και η πολιτική της θα κριθεί καταδικαστέα σύντομα στην κάλπη. Τα ανεπαρκή επιδόματα που αναφέρατε εξανεμίζονται από τις διαρκείς και χωρίς τελειωμό αυξήσεις. Το 2008, με τη διεθνή τιμή του αργού πετρελαίου στα 132 δολάρια το βαρέλι, η τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας ήταν στο 1,30 ευρώ το λίτρο. Σήμερα, με την τιμή του αργού πετρελαίου στα 110 δολάρια το βαρέλι η τιμή της αμόλυβδης ανηφορίζει στα 3 ευρώ το λίτρο. Δεν είναι λοιπόν μόνο ζήτημα κακής διεθνούς συγκυρίας, που διαρκώς επικαλείται η ΝΔ, αλλά συγκεκριμένης μεροληπτικής πολιτικής, σε βάρος των πολλών. Η ακρίβεια Μητσοτάκη –μία ακρίβεια με σαφές ταξικό περιεχόμενο και προσανατολισμό– υπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς, στοχοποιεί τον κόσμο της εργασίας, τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη. Με τις ενέργειές της και κάνοντας πλάτες στην αισχροκέρδεια, η κυβέρνηση πολλαπλασίασε τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Ετσι ο ενεργειακός πληθωρισμός τρέχει στην Ελλάδα με 60% ενώ σε όλη την Ευρώπη με 39%. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδας είναι ο μεγαλύτερος στη Δυτική Ευρώπη. Οσο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο πρωθυπουργός σπεύδει δήθεν να την αναστείλει και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες. Μόνο που η απόφαση αυτή τον εκθέτει ακόμη περισσότερο. Επειδή πλέον όλοι οι Ελληνες κατανοούν ποιος ήταν ο ηθικός αυτουργός και ο συντονιστής της ληστείας που υπέστησαν επί έναν χρόνο. Και γιατί η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση αποτελεί κοροϊδία αντίστοιχη –ίσως και μεγαλύτερη– με τη δήθεν φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών. Διότι η τροπολογία αναστέλλει τη ρήτρα, ενσωματώνοντάς την στην κυμαινόμενη τιμή, που θα αλλάζει κάθε μήνα. Αρα η ρήτρα θα υπάρχει, αλλά οι πολίτες δεν θα τη βλέπουν. Ας μην ελπίζει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης ότι με τέτοια επικοινωνιακά κόλπα θα γλιτώσει την οργή των πολιτών. Ολοι οι Ελληνες γνωρίζουν ποιος ευθύνεται για τη ρήτρα της ληστείας και πολύ σύντομα θα του στείλουν πίσω τον λογαριασμό στις εκλογές.

Η Βόρεια Ελλάδα λάμπει δια της απουσίας της από το σχέδιο ανάκαμψης, ανθεκτικότητας και συνεκτικότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Ε.Ε.

Εχετε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών. Πώς βλέπετε τις συνεχείς απειλές από την Τουρκία; Γιατί έχουν ξεφύγει τόσο;
Κυριότερος λόγος είναι ο φόβος του καθεστώτος Ερντογάν μπροστά σε μία εκλογική πανωλεθρία το 2023, που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί. Μπροστά σε αυτόν τον φόβο επιστρατεύει τον παντουρκισμό –τον άκρατο δηλαδή εθνικισμό σε συνδυασμό με τον νεο-οθωμανισμό– προσπαθώντας να ενισχύει τη διεθνή εικόνα του επονομαζόμενου σουλτάνου, ο οποίος δεν σταματά να ανοίγει μέτωπα εκτός των τουρκικών συνόρων και να προβάλλει διαρκώς ανυπόστατες αξιώσεις. H πρωτοφανής και ανορθόδοξη διπλωματική «ευελιξία» του τον καθιστά αφενός επικίνδυνο, αφετέρου, όμως, αξιοθαύμαστο στο εσωτερικό της χώρας του, όπου άλλωστε επιτρέπεται μόνον η λατρεία και διώκεται οποιαδήποτε διαφωνία. Κύριος, επίσης, λόγος είναι ότι η Τουρκία στρατηγικά, όποτε της δίνεται ευκαιρία, προωθεί την αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της, στοιχεία της οποίας είναι η «Γαλάζια Πατρίδα», οι «γκρίζες ζώνες», η «αποστρατιωτικοποίηση νησιών», η «μειονότητα». Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ο μόνος τρόπος το 2022 να μην αποδειχθεί στα εθνικά θέματα ακόμα χειρότερο από το 2021 είναι η Ελλάδα να χαράξει μια συνεκτική εθνική στρατηγική με όραμα, που να συμπεριλαμβάνει τα Ελληνοτουρκικά και ταυτόχρονα να αναδεικνύει τον ρόλο της ως τον κύριο πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Γεγονός που αντιλαμβάνεται –εδώ και μήνες– σύσσωμη η αντιπολίτευση και αρνείται η κυβέρνηση, που μοιάζει να συμμερίζεται την ενός ανδρός αρχή, με αρνητικές εξελίξεις για τα εθνικά συμφέροντα. Οι καθυστερήσεις, η πολιτική του κατευνασμού, του «πρόθυμου» και «δεδομένου» άλλωστε έφεραν και την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ να υπολείπεται των αποφάσεων του Ιουνίου 2019. Εμείς δώσαμε, ακόμη μια φορά, το στίγμα της πολιτικής μας με το σημαντικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από τη Σύμη. Οι Ελληνες όλοι είμαστε ενωμένοι στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και ταυτόχρονα επιδιώκουμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας ως χώρα στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, κανόνες στους οποίους πρέπει να στηρίζονται η συνεργασία και η φιλία των κρατών και μ’ αυτούς να θεμελιώνονται και να οικοδομούνται.