Την κρατική χρηματοδότηση στο νεοναζιστικό κόμμα «Πατρίδα» (NPD) απαγόρευσε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Η απόφαση ελήφθη με το σκεπτικό πως η ιδεολογία του αποτελεί «απειλή για τη δημοκρατία».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έλαβε χώρα εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα κατά της ακροδεξιάς, αλλά και λίγες μέρες μετά το βιντεοσκοπημένο κάλεσμα του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στους συμπολίτες τους να πάρουν θέση κατά της ακροδεξιάς, ενώ άσκησε και δριμεία κριτική κατά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι στελέχη της έχουν συναντηθεί με νεοναζιστική οργάνωση, προκειμένου να συζητήσουν το σχέδιο μαζικών απελάσεων. 

Ανώτατο Δικαστήριο: Στοχεύει στην υποβάθμιση ή και στην εξάλειψη της ελεύθερης, δημοκρατικής θεμελιώδους τάξης

Σχετικά με το NPD, αυτό δημιουργήθηκε από συνασπισμό πολλών μικρών ακροδεξιών κομμάτων και φάνηκε να έχει δυναμική στις δημοσκοπήσεις. Το δικαστήριο έθεσε ως αιτιολογία της απόφασής του, πως το κόμμα «στοχεύει στην υποβάθμιση ή και στην εξάλειψη της ελεύθερης, δημοκρατικής θεμελιώδους τάξης».

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το NPD δεν μπορεί να έχει φοροαπαλλαγές ή να εισπράττει δωρεές, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε διακοπή λειτουργίας του κόμματος ελλείψει κονδυλίων, ενώ την ίδια ώρα δημιουργείται και δεδικασμένο για το AfD, που επίσης καταγράφει άνοδο στις δημοσκοπήσεις και που έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντική παρουσία σε τοπικές κυβερνήσεις.

Σολτς: με το βλέμμα στο AfD - «Να δούμε τι σημαίνει η απόφαση του δικαστηρίου και για άλλους πολιτικούς σχηματισμούς»

Ο Καγκελάριος Σολτς είπε σχετικά: «Να δούμε τι σημαίνει η απόφαση του δικαστηρίου και για άλλους πολιτικούς σχηματισμούς», εννοώντας το AfD.

Τέλος, σημειώνεται, ότι το AfD επλήγη δημοσκοπικά και από το σκάνδαλο που ξέσπασε πριν από μερικές ημέρες όταν έγινε γνωστό ότι εκπρόσωποι του μαζεύτηκαν σε ξενοδοχείο για να φτιάξουν οδικό χάρτη για ομαδική απέλαση μεταναστών. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς σε ολόκληρη τη χώρα.