Η 1η Φεβρουαρίου θα είναι η ημερομηνία εκκίνησης για την περίοδο που θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά η εβδομαδιαία τετραήμερη εργασία σε έναν αριθμό επιχειρήσεων στη Γερμανία, προκειμένου να τονωθεί η υποτονική οικονομία της. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι εταιρείες «θα δίνουν στους υπαλλήλους τους μία επιπλέον ημέρα ρεπό κάθε εβδομάδα, ενώ θα εξακολουθούν να τους καταβάλλουν τον πλήρη μισθό τους».
Η δοκιμή, στην οποία θα συμμετάσχουν 45 εταιρείες σε όλη τη χώρα, πρόκειται να αναλύσει εάν ένα τριήμερο Σαββατοκύριακο θα κάνει τους εργαζόμενους πιο χαρούμενους, πιο υγιείς και πιο παραγωγικούς, επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν τα συνδικάτα εργαζομένων.
Λιγότερες ώρες χωρίς να αποσταθεροποιηθεί η παραγωγή το ζητούμενο
Ωστόσο, ενώ το προσωπικό θα εργάζεται λιγότερες ώρες κατά τη διάρκεια του πειράματος με την ίδια αμοιβή, η παραγωγή του θα πρέπει να παραμείνει σταθερή ή ακόμη και να αυξηθεί, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία 4 Day Week Global με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, η οποία ηγείται του πιλοτικού προγράμματος.
Μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των απουσιών των εργαζομένων λόγω άγχους, ασθενειών και επαγγελματικής εξουθένωσης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αυτό θα βοηθούσε τη Γερμανία και την οικονομία της, καθώς κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι έχασαν 21,3 ημέρες εργασίας το 2022. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να χάσει 207 δισ. ευρώ σε προστιθέμενη αξία, σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.
Πιθανή λύση στις κενές θέσεις εργασίας
Επιπλέον, θα μπορούσε να προσφέρει στις εταιρείες έναν τρόπο να προσελκύσουν νέο προσωπικό, καθώς η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία σήμαινε ότι οι εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν τις θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με έρευνα, πέρυσι, οι μισές γερμανικές εταιρείες αδυνατούν τουλάχιστον εν μέρει να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά, ο SAP σταμάτησε να ζητά πανεπιστημιακά πτυχία από τους αιτούντες το 2022, ενώ η εταιρεία ακινήτων Vonovia προσέλαβε άτομα από την Κολομβία για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Και το πρόβλημα πρόκειται να επιδεινωθεί: περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν το γερμανικό εργατικό δυναμικό έως το 2035, καθώς οι ρυθμοί γεννήσεων και η μετανάστευση υπολείπονται πολύ από αυτό που απαιτείται για την αντικατάσταση του γηράσκοντος πληθυσμού.
Παρά το γεγονός ότι έχει τη μεγαλύτερη οικονομική παραγωγή στην Ευρώπη, η παραγωγικότητα της Γερμανίας έχει αναχαιτιστεί από την έλλειψη επενδύσεων στην καινοτομία και στην ψηφιοποίηση. Και όπως είναι λογικό χωρίς βελτίωση σε αυτούς τους τομείς, ακόμη και μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών δεν θα δημιουργούσε μεγαλύτερη παραγωγικότητα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Enzo Weber.
Θετικά αποτελέσματα από τα μέχρι τώρα πειράματα
Πάντως, προηγούμενα πειράματα στις ΗΠΑ και τον Καναδά δείχνουν ότι είναι πιθανά κέρδη, σύμφωνα με το 4 Day Week Global. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν ανέφεραν βελτιωμένη σωματική και ψυχική υγεία ενώ η επαγγελματική εξουθένωση μειώθηκε. Μετά τις μελέτες, καμία από τις συμμετέχουσες εταιρείες δεν σχεδίαζε να επιστρέψει σε πενθήμερη εβδομάδα.
Ένα πρόγραμμα στη Βρετανία, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα με 61 συμμετέχουσες εταιρείες, έδειξε παρόμοια κέρδη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 65 τοις εκατό στις ημέρες ασθενείας. Στην Πορτογαλία, τα επίπεδα άγχους και τα προβλήματα ύπνου μειώθηκαν κατά περίπου 20%.