Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτικές εξελίξεις που ανατρέπουν τη σταθερότητα της κυβέρνησής της, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα χάσει την ψήφο εμπιστοσύνη ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τη Δευτέρα (16/12). Κατά συνέπεια, φαίνεται βέβαιο πως θα σημάνει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου.
Η ψήφος εμπιστοσύνης: Προδιαγεγραμμένο τέλος
Ο τριμερής κυβερνητικός συνασπισμός του Σολτς - αποτελούμενος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) - κατέρρευσε τον Νοέμβριο λόγω διαφωνιών για τη δημοσιονομική πολιτική και τις δαπάνες. Τη Δευτέρα, ο καγκελάριος αναμένεται να απευθυνθεί στη Bundestag με μια 25λεπτη δήλωση, προτού ακολουθήσει κοινοβουλευτική συζήτηση και ψηφοφορία που, εκτός απροόπτου, θα σημάνει το τέλος της θητείας του.
Η αναμενόμενη καταψήφιση είναι ουσιαστικά το εναρκτήριο βήμα για τη διάλυση του κοινοβουλίου, με την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σολτς να παραμένει ως «κουτσή πάπια» έως τις εκλογές. Ο ίδιος έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να προτείνει τη διάλυση της Bundestag στον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Το πολιτικό σκηνικό και οι προκλήσεις
Το κεντροδεξιό CDU του Φρίντριχ Μερτς προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 32%, διεκδικώντας ξεκάθαρη πρωτοκαθεδρία. Το ακροδεξιό AfD παραμένει στη δεύτερη θέση, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τον πολιτικό κατακερματισμό και τη σταθερότητα της επόμενης κυβέρνησης. Το SPD υποχωρεί στην τρίτη θέση, ακολουθούμενο από τη νέα λαϊκιστική-αριστερή Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW), ενώ το FDP αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μείνει εκτός κοινοβουλίου.
Το ερώτημα που τίθεται είναι η μορφή της επόμενης κυβέρνησης. Ενώ ο Μερτς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Πράσινους, οι εσωτερικές αντιθέσεις εντός του CDU και του βαυαρικού CSU περιπλέκουν την κατάσταση. Η αύξηση της επιρροής του AfD και των μικρότερων κομμάτων δημιουργεί προϋποθέσεις για ασυνήθιστους τρικομματικούς συνασπισμούς, που θα δοκιμάσουν τη συνοχή της πολιτικής σκηνής.
Η Γερμανία εισέρχεται σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας
Οι πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου ενδέχεται να καθορίσουν όχι μόνο τον επόμενο καγκελάριο, αλλά και τη στρατηγική της χώρας σε κρίσιμα θέματα, όπως η ενεργειακή μετάβαση, η οικονομική ανάπτυξη και η εξωτερική πολιτική.