Πέρα από τις ΗΠΑ και η Γερμανία έχει αρχίσει να πιέζει την ουγγρική κυβέρνηση Όρμπαν να ξεκινήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται, περνώντας από τη Βουλή, πρώτα και κύρια, την έγκριση της ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Γερμανός αξιωματούχος, συγκεκριμένα, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, ανέφερε, χαρακτηριστικά, σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο πως «η Ουγγαρία πρέπει να συμφωνήσει και πολύ γρήγορα. Είναι θέμα αφοσίωσης (προς την ΕΕ)». 

«Πιστεύουμε πως είναι θέμα αφοσίωσης προς τους εταίρους και μια φιλική στάση προς τα μέλη της ΕΕ να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», είπε συγκεκριμένα. 

Κρίστερσον: Όχι σε νέες διαπραγματεύσεις με τον Όρμπαν 

Μετά το «ναι» της Τουρκίας, η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που αρνείται να δώσει την έγκριση, με την αντιπολίτευση να έχει ζητήσει να πάει το θέμα στη Βουλή. Η ουγγρική κυβέρνηση θέλει να συναντηθεί πρώτα με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, πριν πάει το θέμα προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο Κρίστερσον, όμως, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με τον Όρμπαν, περιμένοντας να πει τελικά το «ναι» μετά και τις πιέσεις όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απογοητευμένες και οι ΗΠΑ με την Ουγγαρία 

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, με το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας που εμπόδισε μία ευκαιρία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας σχετικά με το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της ουγγρικής βουλής για το συγκεκριμένο θέμα, ύστερα από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης. Παρόλα αυτά, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Όρμπαν δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο κοινοβούλιο της χώρας τους, με αποτέλεσμα λόγω έλλειψης απαρτίας να διακοπεί η συνεδρίαση.

Διαβάστε περισσότερα για