Στην ελληνική Βουλή, η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία κορυφώθηκε σήμερα, με αφορμή την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην πρόσφατη κρίση στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Γεραπετρίτης απέρριψε τις κατηγορίες για «αλλοπρόσαλλη» στάση και υποστήριξε ότι δεν θα επιτραπεί η διασπορά ψευδών ειδήσεων που υπονομεύουν την αξιοπιστία της χώρας.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει, με υπεύθυνη στάση, να είναι εκείνη η οποία προασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ και σε κανέναν να αμφισβητήσει αυτή μας τη στάση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κλείνοντας έναν αιχμηρό κοινοβουλευτικό διάλογο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρο Καζαμία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Καζαμίας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική» όσον αφορά την πρόσφατη κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δείχνει «υπόγεια υποστήριξη» στον Ισραηλινό μιλιταρισμό και «συστηματική ανοχή» στη γενοκτονική πολιτική κατά των Παλαιστινίων.

Πληρωμένη απάντηση

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε με αποφασιστικότητα: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει θέση αρχής, όπως πράττει πάντοτε. Δεν υπάρχει καμία διγλωσσία. Αν μας ρωτάτε αν είμαστε με τον μιλιταρισμό ή με την αποκλιμάκωση, η απάντηση είναι μία και μόνη: Βεβαίως και είμαστε με την αποκλιμάκωση».

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της προηγούμενης Τρίτης, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα τοποθετήθηκε σε μια ενιαία γραμμή, αποδεκτή από την ΕΕ, που περιλαμβάνει:

- Την αποκλιμάκωση, την επανέναρξη των διαλόγων και την πολιτική λύση,
- Την πρόληψη δημιουργίας πυρηνικού οπλοστασίου στην περιοχή,
- Την προστασία των αμάχων και τη διασφάλιση της ναυτικής ασφάλειας,
- Την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ για την αποκλιμάκωση και την πρόληψη πυρηνικών όπλων,
- Την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής.

Τα επιχειρήματα

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η σχέση της Ελλάδας με την Παλαιστινιακή Αρχή είναι «άριστη» και βασίζεται σε «αμοιβαία εκτίμηση». Παράλληλα, υπογράμμισε τον ρόλο της χώρας ως «αξιόπιστου διεθνούς εταίρου» στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου.

Αντιδρώντας στις κατηγορίες του κ. Καζαμία, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Δεν υπάρχουν στοιχεία για πυρηνικό οπλοστάσιο στο Ιράν, αλλά συμφωνούμε πως πρέπει να προληφθεί η διασπορά πυρηνικών όπλων. Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός και διαρκής έλεγχος από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας».

Αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τη φιλοξενία τραυματισμένων παιδιών, την αύξηση ανθρωπιστικής βοήθειας και την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής, «προκειμένου να ασκήσει ουσιαστική διακυβέρνηση απαλλαγμένη από τρομοκρατικά στοιχεία».

Σε έντονο ύφος, ο υπουργός έκλεισε λέγοντας: «Ας ακούσω μια φορά έστω μία αναφορά στην 7η Οκτωβρίου 2023, την ημέρα μιας κυνικής τρομοκρατικής επίθεσης που κόστισε εκατοντάδες αθώες ζωές και πυροδότησε την κρίση».

Με σαφήνεια και υπευθυνότητα, ο κ. Γεραπετρίτης υπερασπίστηκε τη σταθερή και συνεπή γραμμή της κυβέρνησης, απαντώντας στις αιτιάσεις με επιχειρήματα που αναδεικνύουν το δύσκολο έργο της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και της ειρήνης στην περιοχή.