Σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του Ταχέρ Αλ Μπαούρ. Η συνάντηση σηματοδοτεί την πρόθεση και των δύο πλευρών να αφήσουν πίσω τις εντάσεις του παρελθόντος και να επενδύσουν σε μια νέα εποχή διαλόγου και συνεργασίας.
Ο Λίβυος υπουργός, υποδεχόμενος τον Έλληνα ΥΠΕΞ, έκανε λόγο για τη διαχρονική φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς, αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική σημασία της Μεσογείου ως κοινού τους τόπου. «Είμαστε λαοί της Μεσογείου, μας ενώνουν βαθιές ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες. Οι σχέσεις Λιβύης και Ελλάδας ήταν πάντα θερμές. Πάντα υπάρχουν ζητήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, όμως αυτά δεν πρέπει να μετατρέπονται σε εμπόδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταχέρ Αλ Μπαούρ, προσθέτοντας ότι «η Μεσόγειος, μια από τις ομορφότερες περιοχές του κόσμου, μας υπαγορεύει να εργαστούμε για την ενίσχυση των δεσμών μας».
Ο επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η παρουσία του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τρίπολη θα λειτουργήσει ως απαρχή για την επανεκκίνηση των ελληνολιβυκών σχέσεων σε στέρεες βάσεις.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στο διαχρονικό βάθος της σχέσης των δύο χωρών, αλλά και στη στρατηγική σημασία της Λιβύης για την ευρύτερη σταθερότητα στη Μεσόγειο. «Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην Τρίπολη. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού μας, μεταφέρω ένα σαφές μήνυμα ειρήνης, φιλίας και καλής γειτονίας», τόνισε, και υπογράμμισε τον ιστορικό δεσμό που ενώνει την Ελλάδα με τη Λιβύη: «Για εμάς, η Λιβύη είναι ο φυσικός γείτονας, ένας μακραίωνος σύμμαχος του πολιτισμού και της ιστορίας».
Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε τη σταθερή ελληνική θέση υπέρ του διαλόγου και της συνεννόησης, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου», ενώ υπογράμμισε ότι «εκείνα που μας ενώνουν – η γεωγραφία, η ιστορία και ο πολιτισμός – είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν».
Η πιο χαρακτηριστική δήλωσή του, που αποτυπώνει και τη στρατηγική της Αθήνας για την επόμενη μέρα, ήταν ξεκάθαρη: «Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ολοκλήρωσε τη δήλωσή του εκφράζοντας την επιθυμία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο εμπιστοσύνης και ουσιαστικής συνεργασίας, σε όλα τα επίπεδα, ανάμεσα στις δύο χώρες.