Την επισήμανση ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν ευθύνεται για το δυστύχημα στα Τέμπη έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγο για κανιβαλισμό που ακολούθησε μετά την παραίτησή του.
«Πήρε την απόφαση να παραιτηθεί σε πρώτο χρόνο, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, δεν ξέρω πολλούς που θα το έκαναν, και πήρε πάνω του ευθύνες παραπάνω από ό,τι του αναλογούσαν, διότι τελικά την πράξη ευθύνης του Καραμανλή την πουλήσαν στην κοινωνία ως ενοχή», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Ο Καραμανλής δεν ευθύνεται για το δυστύχημα, η πολιτική ευθύνη είναι γενική έννοια, την ανέλαβε και με γενναιότητα, αλλά δεν ευθύνεται για το λάθος του σταθμάρχη. Ο κανιβαλισμός που ακολούθησε θα λειτουργήσει αρνητικά στο μέλλον, κανενας πολιτικός δεν θα θέλει να παραιτηθεί». Για δε την υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή σχολίασε πως «δεν υπάρχει ζήτημα να μην είναι υποψήφιος, είναι βουλευτής Σερρών, θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι των Σερρών αν θα ξαναπάει στη Βουλή».
Κουραστικός ο ΣΥΡΙΖΑ
Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι ένα τόσο τραγικό δυστύχημα δεν θα μπορούσε να μην έχει επίπτωση στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας πως παρ’ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο κύριος αντίπαλος της κυβέρνησης δεν εισπράττει καθόλου επιπλέον ποσοστά. «Έχουμε περισσότερο μια οργή του κόσμου που οδηγεί σε μια αντισυστημική συμπεριφορά» ανέφερε και προέβλεψε ότι η οργή θα καταλαγιάσει. Σχολίασε μάλιστα ότι η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ περί δημοσκοπήσεων «γίνεται κάπως κουραστική».
Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε πως «όλοι έχουμε στενοχωρηθεί, αλλά η στενοχώρια δεν είναι κομματικό ζήτημα, δεν υπάρχει ένας γονεάς που δεν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να είναι το δικό του παιδί στο τρένο».
Σχολιάζοντας τη χθεσινή δημοσκόπηση είπε ότι μόλις το 8% πιστεύει ότι ήταν ανθρώπινο λάθος και πρόσθεσε πως ήταν αποτυχία της κυβέρνησης ότι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε τι συνέβη. «Είναι ορισμός τους ανθρώπινου λάθους, είναι απολύτως προφανές τι συνέβη, ότι συγκεκριμενοι άνθρωποι σε συγκεκριμένη θέση έκαναν σειρά λαθών, το ένα λάθος μετά το άλλο. Ήταν άκομψο να συζητάμε για τα λάθη του σταθμάρχη την ώρα που θάβαμε τα παιδιά».
Το ηλεκτρονικό σύστημα λειτουργούσε
Ανέφερε ότι ο ίδιος από την πρώτη στιγμή μετά το δυστύχημα τονίζει πως το ηλεκτρονικό σύστημα λειτουργούσε. «Δεν το είπα από το μυαλό μου, υπάρχει καταγραφικό μηχανήμα, έχουν παραδοθεί όλα στον ανακριτή και στον εισαγγελέα, είναι στοιχείο της δικογραφίας» είπε. Πρόσθεσε ότι ο σταθμάρχης «είχε 12,5 λεπτά που του άναβε μια κόκκινη γραμμή ότι το τρένο ήταν σε λάθος γραμμή, είχε ήχο και ένα κουμπί που αν το πάταγε θα φρέναραν τα τρένα. Ο πίνακας φώναζε, είναι όλα καταγεγραμμένα».
Υπογράμμισε ότι υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες που θα προλάβαιναν το δυστύχημα, αλλά «εδώ έχουμε την εικόνα της Ελλάδας που δεν θέλουμε» σχολίασε περιγράφοντας τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν λίγο πριν και μετά το τραγικό δυστύχημα.
Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «το μερίδιο της δικής μας ευθύνης είναι ότι δεν συγκρουστήκαμε με το βαθύ κράτος, το βαθύ δημόσιο. Το διακύβευμα των εκλογών πρεπει να είναι ότι έχει έρθει η ώρα να συγκρουστούμε με το κομμάτι της παλιάς Ελλάδας».
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «στηρίζουμε όλοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εμπιστευόμαστε ότι θα κάνει τη δουλειά. Ο Μητσοτάκης πρέπει να είναι η επιλογή του κόσμου, δεν έκανε λίγα ο Μητσοτάκης σε τέσσερα χρόνια. Μην καταστρέφουμε και μην λιθοβολούμε μια ανορθωτική προσπάθεια 4 ετών. Θα τα αλλάξει όλα ο Μητσοτάκης αν του δώσει την ευκαιρία ο λαός».