Προ ημερησίας

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε σήμερα να ενημερώσει τη Βουλή για τα πεπραγμένα της θητείας των τριών ετών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας μια λεπτομερή αναφορά στις προκλήσεις, τις κρίσεις (υγειονομικές και οικονομικές) και τις διεθνείς συνθήκες που εκλήθη να διαχειριστεί ο ίδιος και η κυβέρνηση. Εάν αναλογισθεί κανείς τις πρωτοφανείς και ακραίες παγκόσμιες συνθήκες που βιώνει ο κόσμος, η διαχείριση της πολιτικής κατάστασης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία. Υπό αυτό το πρίσμα, η συζήτηση (θα μπορούσε να) έχει εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, απ’ την άλλη, βλέπει την προ ημερησίας συνεδρίαση ως ευκαιρία να ανεβάσει τους τόνους και να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση με αφορμή τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Novartis. Κακά τα ψέματα, το περιεχόμενο του συγκεκριμένου βουλεύματος προσφέρεται για κοκορομαχίες και σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί σε απόλυτο βαθμό το αφήγημα που εντέχνως έστησε η αξιωματική αντιπολίτευση όλους αυτούς του μήνες περί «άδικης και εκδικητικής δίωξης». Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο δύο εκ των κορυφαίων υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης με βαρύτατες κατηγορίες, πράγμα πρωτοφανές στη μεταπολίτευση. Αυτό δεν αλλάζει και δεν ωραιοποιείται.

Μοιραία, ωστόσο, η συζήτηση δεν θα περιστραφεί ούτε γύρω από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ούτε βεβαίως γύρω από τη Novartis, αλλά γύρω από το τι θα πει ο πρωθυπουργός για τον χρόνο των εκλογών. Εάν κάποιος δει ψυχρά και υπολογιστικά την κατάσταση, οι εκλογές τον Σεπτέμβριο διαλύουν οριστικά και αμετάκλητα τις ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας (και πιθανώς διαλύουν και τον ίδιον τον ΣΥΡΙΖΑ).

Φαντάζομαι, ωστόσο, ότι λίγο ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα δομικά – λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η όποια απόφαση για εκλογές θα ληφθεί με βάση την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου και με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας και την οικονομική σταθερότητα.

 

Μονταζιέρες

Τα επισημαίνουμε κάθε μέρα, αλλά μυαλό δεν βάζουν. Αντιθέτως, μας εκπλήσσουν ακόμη περισσότερο. Προφανώς οι σύντροφοι θεωρούν ότι η διαστροφή της πραγματικότητας και η συνεχής διασπορά fake news έχει ένα κάποιο αποτέλεσμα στην κάλπη. Θεωρούν δηλαδή ότι εν έτει 2022 ο αναποφάσιστος ψηφοφόρος (διότι αυτούς στοχεύουν τα fake news) θα διαβάσει κάτι σε ένα στρατευμένο στην Αριστερά site και θα το πιστέψει, χωρίς να το ελέγξει περαιτέρω. Μόνο έτσι εξηγείται ότι τόσο η «Αυγή», όσο και η «ΕφΣυν» αναπαρήγαγαν fake news τόσο για το δήθεν «κλείσιμο της Διώρυγας της Κορίνθου αμέσως μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη», όσο και για τις φωτογραφίες του υπουργού Υγείας «με τη σύζυγό του» και τον Αλις Κούπερ. Βέβαια, στα ίδια προέτρεπε και ο Γκέμπελς τους επιτελείς του Γ΄ Ράιχ. Πες, πες, στο τέλος κάτι θα μείνει.

 

Αποστρατείες

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εκλογικό συναγερμό φροντίζουν να μας το υπενθυμίζουν κάθε μέρα όπου σταθούν κι όπου βρεθούν τα στελέχη του κόμματος. Ωστόσο, ο εκλογικός συναγερμός που έχει σημάνει η Κουμουνδούρου έχει δημιουργήσει ένα άλλο, μέχρι στιγμής υποβόσκον, πρόβλημα. Τη σύνταξη της λίστας υποψηφίων βουλευτών. Και ενώ ακούγονται και γράφονται διάφορα σενάρια για ανανέωση και εμπλουτισμό υποψηφιοτήτων με τεχνοκράτες και προσωπικό που δεν προέρχεται απευθείας από τον κομματικό μηχανισμό, ανακύπτει το πρόβλημα των «αποστρατειών». Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν και με ποιον τρόπο ο πρόεδρος θα πείσει Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Βούτση, Μπαλτά, Δρίτσα και γενικότερα όλη την «παλιά φρουρά», η οποία ανήκει σε άλλες εποχές –με μηδενικά ερείσματα στην κοινωνία πλέον– να αποχωρήσει αθόρυβα, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα πρόσωπα και την πολυπόθητη ανανέωση. Προσωπικά, διατηρώ αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος.

 

Αναγορεύσεις

Διαβάζω ότι σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα στις 26.8.2022, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ από το 2021, θα λάβει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του ΕΚΠΑ. Ο έμπειρος γερουσιαστής έχει υποστηρίξει ουκ ολίγες φορές τις ελληνικές θέσεις, θέτοντας θεσμικά αναχώματα στον τουρκικό αναθεωρητισμό, και έχει προωθήσει τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα. Η τιμητική διάκριση έρχεται να σφραγίσει τις στενές σχέσεις που διατηρεί με τη χώρα μας. Με αφορμή την αναγόρευση αυτήν, θυμήθηκα ότι το 2016 ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Τουρκίας αναγόρευσε τον Αλέξη Τσίπρα επίτιμο διδάκτορα πολιτικής οικονομίας (sic), ο οποίος παρέστη στην τελετή ομού μετά του μισού υπουργικού συμβουλίου.

  

Προοπτική

Το Economist Intelligence Unit (EIU) διατηρεί αμετάβλητη στο 4% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022, παρότι αναθεώρησε επί τα χείρω τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία. Αναφερόμενη στην «ελληνική εξαίρεση», η διευθύντρια του EIU για την Ευρώπη, Joan Hoey, επισήμανε ότι η «λαμπρή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό» και «η πρόσβαση στα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ που ενεργοποίησε ήδη η ελληνική κυβέρνηση» θα στηρίξουν την οικονομία τόσο φέτος όσο και τις επόμενες χρονιές. Να προσθέσω εγώ με τη σειρά μου ότι τόσο η φετινή τουριστική προοπτική όσο και το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης λοιδορήθηκαν από την αντιπολίτευση σε βαθμό κακουργήματος.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”