fbpx

@GeorghyZhukov: Η αφωνία Ανδρουλάκη

by pavlos

Σαλάτα… Βουδαπέστης

Το θέμα με την ύποπτη τροποποίηση –μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του 2019– του άρθρου 370Ε του νέου Ποινικού Κώδικα και την απαλοιφή των διατάξεων που καθιστούν αξιόποινη την πώληση και προμήθεια κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης, έχει και ακόμη σοβαρότερη διάσταση. Το 2016 με τον ν. 4411/2016, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κύρωσε τη Σύμβαση της Βουδαπέστης για το κυβερνοέγκλημα. Με το άρθρο 6 της εν λόγω Σύμβασης ορίζεται ρητώς ότι διώκεται ποινικά «η παραγωγή, πώληση, προμήθεια προς χρήση, εισαγωγή, διανομή ή άλλως διάθεση» κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης, όπως πχ. του Predator και του Pegasus. Να πληροφορήσω τον αναγνώστη ότι η εν λόγω Σύμβαση έχει κυρωθεί κατά τη διαδικασία του άρθρου 28 παρ. 1 του συντάγματος και κατά τούτο έχει υπερνομοθετική ισχύ, συνεπώς οι τυπικές διατάξεις νόμων δεν είναι δυνατό να υπερισχύσουν σε καμία περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι η όποια τροποποίηση του άρθρου 370Ε στον νέο Ποινικό Κώδικα έρχεται σε αντίθεση με το υπερκείμενο ευρωπαϊκό δίκαιο και αφενός είναι πρακτικά κενή περιεχομένου, αφετέρου μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

Η αφωνία Ανδρουλάκη

Αντιγράφω από το ρεπορτάζ της 3ης Αυγούστου ενεστώτος έτους: «Το μεσημέρι οι δικηγόροι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, συνοδευόμενοι από τον διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας ενεχείρισαν τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ορθώς προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, η οποία σκοπό και χρέος έχει την ενδελεχή εξέταση της καταγγελίας, την ανεύρεση των αυτουργών της πράξης και τη δικαστική τιμωρία τους. Σωστά; Περίπου. Και αυτό γιατί, ακόμα και αν ανακαλυφθούν οι δράστες της παγίδευσης και αυτοί με τη σειρά τους οδηγήσουν στους πραγματικούς δημιουργούς και κατόχους του λογισμικού, οι υπαίτιοι θα μείνουν ατιμώρητοι διότι πλέον διώκεται μόνο αυτός που «παρακολουθεί ή αποτυπώνει» τη συνομιλία και όχι ο κάτοχος ή ο προμηθευτής ή ο αγοραστής του λογισμικού, δηλαδή διώκεται μόνο ο τελευταίος τροχός της αμάξης, ο «αυτοφωράκιας» που λέγανε παλιά στα μπαρ. Ο πρώτος που πλήττεται από την τροποποίηση του άρθρου 370Ε του ΠΚ είναι ο ίδιος ο Ανδρουλάκης, ωστόσο η αφωνία του είναι εντυπωσιακή.

 

Παραγραφές

Τις επάρατες παθογένειες της ελληνικές Δικαιοσύνης, για τις οποίες έγραφα χθες, φαίνεται ότι συμμερίζεται και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος. Με αφορμή τη δικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία κρίθηκε ότι στην υπόθεση της Siemens μεγάλος αριθμός των επιμέρους αξιοποίνων πράξεων έχουν υποπέσει σε παραγραφή, ο Ισίδωρος Ντογιάκος παρήγγειλε σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διενεργήσει προσωπικά προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εάν πρόσωπα, τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά με ποινικού χαρακτήρα πράξεις ή παραλείψεις στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων.

 

Επιλογές

Δύο διαφορετικές περιπτώσεις συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη: η μία επιδοκιμάζει συστηματικά στο Twitter αναρτήσεις Τούρκων υπουργών και στελεχών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της ρωσικής πρεσβείας, βωμολοχούντων trolls του αριστερού βόθρου, μη κυβερνητικών οργανώσεων  και λοιπών υπέργηρων λιγουρευόμενων τον επεκτατισμό της Τουρκίας μέσω του μεταναστευτικού. Ο άλλος είναι καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Δημοκρίτειο, δεν συμμερίζεται τα όσα δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας για τα περί «χώρας-γέφυρα» και στηλιτεύει δημοσίως την αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ρωσική εισβολή. Η πρώτη παραμένει κανονικά στη θέση της και συνεχίζει το έργο της, ο δεύτερος ενημερώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι υπέβαλε την παραίτησή του.

 

Πού να μπλέκεις τώρα με δαύτους…

Το αστυνομικό δελτίο δεν μας απογοητεύει ποτέ. Την Τρίτη λίγο μετά τις 10 το πρωί στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στις φοιτητικές εστίες, καταγράφηκαν πυροβολισμοί. Γυναίκα αστυνομικός δέχθηκε επίθεση από 30χρονο και, ευρισκόμενη σε νόμιμη άμυνα, τον τραυμάτισε με το υπηρεσιακό της όπλο. Εις βάρος του 30χρονου εκκρεμούν τέσσερα εντάλματα σύλληψης για ληστείες, όπλα και ναρκωτικά. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και νοσηλεύεται φρουρούμενος. Η αστυνομικός μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι η επιχείρηση στην Πανεπιστημιούπολη έγινε με την παρουσία εισαγγελέα «διότι η Φοιτητική Εστία χρησιμοποιείται ως ορμητήριο και καταφύγιο από κακοποιούς, με ιδιαίτερα έντονη δράση –ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών– στην ευρύτερη περιοχή του Ζωγράφου, της Καισαριανής, του Βύρωνα και της Αθήνας».

Πρόκειται βεβαίως για ένα ακόμη επεισόδιο στη φαρσοκωμωδία που εκτυλίσσεται εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Το γελοιωδέστατο καθεστώς του ασύλου που ίσχυε επί τόσα χρόνια ευνόησε τη δημιουργία εστιών βαριάς εγκληματικότητας εντός των πανεπιστημιακών χώρων, οι οποίες σιγά σιγά δημιούργησαν «άβατα» όχι μόνο για τις διωκτικές αρχές, αλλά ακόμα και για τις αρχές των πανεπιστημίων, οι οποίες πορεύτηκαν διαχρονικά με το δόγμα του «πού να μπλέκεις τώρα με δαύτους».

Το απόστημα αυτό δεν πρέπει απλώς να σπάσει, πρέπει να καταπολεμηθεί ακόμα και αν αυτό απαιτεί αλλαγή όλης της οδοντοστοιχίας. Οι τοποθετήσεις των κομμάτων της Αριστεράς για «υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας και αυταρχισμού» ή «για πυροβολισμούς δίπλα από στάση λεωφορείου» υποδηλώνουν το βέρτιγκο γελοιότητας όπου είναι παγιδευμένες οι ηγεσίες τους. Η επιμονή της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, να μπει τάξη και να αποδοθούν τα πανεπιστήμια στη μάθηση και στους φοιτητές είναι καλοδεχούμενη από το σύνολο της υγιούς κοινωνίας. Και αυτό είναι που μετράει…

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα