Με την φράση «η τήρηση του Συντάγματος δεν είναι χούντα» απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση ότι δεν ασκείται δίωξη στους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε μια προφανή προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής.

Ο υπουργός Υγείας τονίζει μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του, πως είναι πολιτικά ανήθικο να πας κάποιον άδικα στο δικαστήριο για πολιτικούς σκοπούς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα το έκανα ούτε για τον Πολάκη». Εξηγεί πως «14 βουλευτές μας κατηγορήθηκαν για το αδίκημα της έσχατης προδοσίας, διότι κατά την μήνυση, "δεν τήρησαν τις διαδικασίες του Συντάγματος, δηλαδή του άρθρου 86" στην τραγωδία των Τεμπών και έστειλαν κατευθείαν την υπόθεση στην Δικαιοσύνη. Εκεί είπαμε "ναι" αλλά επειδή δεν έγινε έρευνα από την Βουλή, αλλά ανατέθηκε απευθείας στην Δικαιοσύνη, πάλι φταίμε και μάλιστα ως προδότες. Οταν λέμε ναι είμαστε προδότες, όταν λέμε όχι είμαστε χούντα….την ίδια εβδομάδα! Παιδιά κάπου ώπα!».

Ο υπουργός Υγείας εξηγεί ακόμη, με αφορμή ερώτηση που του έγινε χθες σε πάνελ στο Action24 από τη δημοσιογράφο Ελένη Καλογεροπούλου «πώς θα στεκόταν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης μία κυβέρνηση που αρνείται στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία την άσκηση Δίωξης για ποινικά αδικήματα δύο υπουργών της;» ότι «κατά το ισχύον Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 86), η Ευρωπαϊκή ή η οποιαδήποτε άλλη Εισαγγελική αρχή δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά υπουργών ή πρώην υπουργών αλλά στέλνει, χωρίς ποινική αξιολόγηση φακέλους στην Βουλή, όταν κατά την άσκηση των καθηκόντων της πέφτει πάνω σε πολιτικά πρόσωπα». Συμπληρώνει πως «το Σύνταγμα, άρθρο 86 παράγραφος 1, ρητώς ορίζει ότι καμία τέτοια πράξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδεια της Βουλής. Και πώς αποφασίζει η Βουλή για το εάν θα παράσχει ή όχι αυτή την άδεια; Εάν κατατεθεί μια πρόταση από τον έγκυρο αριθμό των βουλευτών (60) τότε ακολουθεί συζήτηση και η Βουλή είτε αποδέχεται είτε απορρίπτει αυτή την πρόταση. Και πώς τεκμαίρεται η απόφαση της Βουλή; Με την καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτών σε ειδική μυστική ψηφοφορία, δηλαδή σε ψηφοφορία που δεν υφίσταται ή έννοια της κομματικής πειθαρχίας. Αν η πλειοψηφία δηλαδή 151+ βουλευτές, πουν ναι τότε ξεκινά η διαδικασία, εάν 151+ λένε όχι δεν ξεκινά. Αυτό ονομάζεται συνταγματικά ως "η Αρχή της Πλειοψηφίας"».

Η ανάρτηση

Αναλυτικά η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη: