Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε σήμερα ότι αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους της κυβέρνησης -και επακόλουθη χρεοκοπία των ΗΠΑ- θα πυροδοτήσει μια “οικονομική καταστροφή” που θα οδήγησε τα επιτόκια υψηλότερα για τα επόμενα χρόνια.

Η Γέλεν, σε δηλώσεις της σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον με στελέχη επιχειρήσεων, προειδοποίησε ότι μια αθέτηση του χρέους των ΗΠΑ θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ θα αυξήσει τις πληρωμές των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες.

Ανέφερε ακόμη ότι είναι “βασική ευθύνη” του Κογκρέσου να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο δανεισμού των 31,4 τρισ. δολ. ενώ προειδοποίησε ότι μια χρεοκοπία θα απειλούσε την οικονομική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ από την πανδημία του COVID-19.

“Μια αθέτηση στο χρέος μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή”, είπε η Γέλεν. “Μια χρεοκοπία θα αύξανε το κόστος του δανεισμού στο διηνεκές”.

“Το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους. Θα πρέπει να το κάνει χωρίς όρους. Και δεν πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή”, πρόσθεσε.

Η Γέλεν ανέφερε στο Κογκρέσο τον Ιανουάριο ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πληρώνει τους λογαριασμούς της μέχρι τις αρχές Ιουνίου χωρίς να έχει αυξήσει το όριο,

Ο Κέβιν Μακάρθι, ηγέτης της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ένα σχέδιο που προβλέπει 4,5 τρισ. δολ. σε περικοπές δαπανών και 1,5 τρισ. δολ. αύξηση στο ανώτατο όριο του χρέους. Σημείωσε ότι αυτή η πρόταση αποτελεί την βάση για τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι τα δύο ζητήματα – περικοπές δαπανών και αύξηση του πλαφόν – δεν πρέπει να συνδέονται, ενώ η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είναι πιθανό να απορρίψει την πρόταση.