Δέκα ημέρες μετά το αμερικανικό βέτο, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να εκφραστεί σήμερα για νέο σχέδιο απόφασης που καλεί να κηρυχθεί «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς στην Ουάσιγκτον έκαναν την εμφάνισή τους ενδείξεις ανυπομονησίας έναντι του Ισραήλ, στρατηγικού της συμμάχου.

Την 9η Δεκεμβρίου, παρά την άνευ προηγουμένου πίεση που άσκησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση από το ΣΑ απόφασης που καλούσε να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει τα φονικά πλήγματά του σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε πρακτικά το ίδιο κείμενο με 153 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 23 αποχές επί συνόλου 193 κρατών μελών.

Αραβικές χώρες ανήγγειλαν μετά το αποτέλεσμα αυτό νέα προσπάθεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με έκβαση ωστόσο ακόμη αβέβαιη.

Το νέο σχέδιο απόφασης, που καταρτίστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, καλεί να κηρυχθεί «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών για να επιτραπεί ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας». Αξιώνει ιδίως τα εμπόλεμα μέρη να διευκολύνουν την είσοδο και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, «από τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα».

Ακόμη, το κείμενο εκφράζει υποστήριξη στη λύση των δύο κρατών και «υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να ενοποιηθούν η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη υπό την αιγίδα της Παλαιστινιακής Αρχής».

Όπως και το προηγούμενο κείμενο, αυτό που τελικά υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση, το σχέδιο δεν αναφέρεται στη Χαμάς — κάτι που προκαλεί αγανάκτηση στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ. Καταδικάζει «όλες τις επιθέσεις που γίνονται αδιακρίτως εναντίον αμάχων», «όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες», και ζητεί να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

«Πίεση»

Από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το ΣΑ δέχεται έντονες επικρίσεις, καθώς δεν κατάφερε παρά μόνο στα μέσα του Νοεμβρίου να υιοθετήσει απόφαση που καλούσε να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις». Πέντε σχέδια απόφασης απορρίφθηκαν, δύο εξαιτίας του ότι άσκησαν το βέτο τους οι ΗΠΑ.

Κατά διπλωματικές πηγές, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν χθες Κυριακή για να αποφευχθεί νέο αδιέξοδο, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πριν από μερικές ημέρες πως το Ισραήλ διατρέχει κίνδυνο να απολέσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας εξαιτίας των βομβαρδισμών «στα τυφλά» που εξαπολύει στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν τα λόγια με πράξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ και στις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύσουν τους αμάχους», σχολίασε ο Λουί Σαρμπονό της Human Rights Watch, καλώντας τους Αμερικανούς να «μη χρησιμοποιήσουν το βέτο τους για να εμποδίσουν αποφάσεις με σκοπό να τερματιστούν μαζικές φρικαλεότητες».

Μολονότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι νομικά δεσμευτικές, οι χώρες που αφορούν συχνά τις αψηφούν.

Περίπου 250 όμηροι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επίθεση άνευ προηγουμένου που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, όταν σκοτώθηκαν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τις αρχές. Εκτιμάται πως 129 όμηροι παραμένουν κρατούμενοι των παλαιστίνιων μαχητών.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του οποίου ορκίζεται να «εξαλείψει» τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, σφυροκοπεί έκτοτε τον θύλακο, όπου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 18.800 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Μπροστά σε τέτοιες φρικαλεότητες, υπάρχει μόνο μια θέση που είναι ηθική, μόνο μια θέση που μπορεί να υπερασπιστεί κανείς: κατάπαυση του πυρός τώρα», είπε την Παρασκευή ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ριάντ Μανσούρ, απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση. «Το να γίνεται έκκληση για κατάπαυση του πυρός τώρα, ενώ (όμηροι) συνεχίζουν ακόμη να κρατούνται, είναι το πλέον ανήθικο πράγμα», αντέταξε ο ισραηλινός ομόλογός του Γκιλάντ Ερντάν.

Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως η Ουάσιγκτον διεξάγει «εποικοδομητικά και με διαφάνεια» διαπραγμάτευση για κείμενο που θα «περάσει». «Τα ΗΑΕ ξέρουν ακριβώς τι μπορεί να περάσει και τι όχι — επαφίεται σ’ αυτά αν θέλουν να προχωρήσει» η πρωτοβουλία τους, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ αξιώνουν να κατέβουν οι τόνοι για την κατάπαυση του πυρός.

Για να υιοθετηθεί οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης απαιτούνται εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

«Φρίκη» για «καταστροφή» νοσοκομείου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε «φρίκη» για την «ουσιαστική καταστροφή» του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από επιχείρηση του ισραηλινού στρατού η οποία, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, στοίχισε τη ζωή «σε τουλάχιστον 8 ασθενείς». «Πολλοί υγειονομικοί συνελήφθησαν και ο ΠΟΥ και οι εταίροι του αναζητούν επειγόντως πληροφορίες για την κατάστασή τους», υπογράμμισε ο Δρ. Τέντρος μέσω X.

Αντιδρώντας στο μήνυμα του επικεφαλής του οργανισμού, επίσης μέσω X, η ισραηλινή αντιπροσωπεία στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γενεύη πρόσαψε στον Δρ. Τέντρος πως «δεν λέει» ότι «η Χαμάς βρισκόταν στο εσωτερικό του νοσοκομείου». Προτού ο ισραηλινός στρατός «μπει στο συγκρότημα (του νοσοκομείου), έγινε διάλογος σε συντονισμό με τις ιατρικές ομάδες», ο Τσαχάλ «επέτρεψε να υπάρξει ανθρωπιστικό παράθυρο και το μεγαλύτερο μέρος του νοσοκομείου εκκενώθηκε», πρόσθεσε η ισραηλινή διπλωματία.

Η εκδοχή του επικεφαλής του ΠΟΥ είναι πολύ διαφορετική: «Μάθαμε πως πολλοί ασθενείς αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν εσπευσμένα μόνοι τους, με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους, καθώς δεν ήταν δυνατό να φθάσουν ασθενοφόρα στην εγκατάσταση».«Ανάμεσα στους αποβιώσαντες ασθενείς, αρκετοί πέθαναν εξαιτίας έλλειψης κατάλληλης περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένου παιδιού εννιά ετών», συνέχισε. «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την τύχη εκτοπισμένων που είχαν καταφύγει στο εσωτερικό του νοσοκομείου», επισήμανε. «Το σύστημα υγείας στη Γάζας είχε ήδη γονατίσει και η απώλεια ακόμη ενός νοσοκομείου, έστω κι αν λειτουργούσε στο ελάχιστο των δυνατοτήτων του, είναι πολύ σκληρό πλήγμα», συμπλήρωσε.

Οι υποδομές υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί εκτεταμένη καταστροφή εξαιτίας των βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Η επίθεση αυτή είχε απολογισμό 1.140 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους, ενώ 240 όμηροι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ακατάπαυστα τον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακο, με τον απολογισμό των θυμάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, να έχει φθάσει τους 18.800 νεκρούς, εκ των οποίων το 75% ήταν γυναίκες και παιδιά.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία -τα οποία θεωρητικά έχουν ειδικό καθεστώς προστασίας δυνάμει του δικαίου του πολέμου- για να κρύβει όπλα ή να εγκαθιστά υπόγεια κέντρα διοίκησης.

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, το Καμάλ Αντουάν, υποστήριξε η ισραηλινή διπλωματική αντιπροσωπεία στη Γενεύη, ο Τσαχάλ «συνέλαβε 90 τρομοκράτες στην περιοχή», ανάμεσά τους κάποιους «από αυτούς που διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου».

«Το Ισραήλ κατέστρεψε επίσης τρομοκρατικές υποδομές και εντόπισε πολλά όπλα και έγγραφα με πληροφορίες, ειδικά στο βρεφοκομείο και μέσα σε θερμοκοιτίδες», κατά την ίδια πηγή. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία κατηγόρησε τον ΠΟΥ πως «δεν καταδικάζει» τη χρήση νοσοκομείων από τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς.