Το Ισραήλ αντιμετωπίζει την αυξανόμενη αγανάκτηση της διεθνούς κοινότητας που προκαλείται από το βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την καταστροφή νοσοκομείων της Γάζας, ενώ εντείνει παράλληλα τον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στο «πολιορκούμενο» έδαφος.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να αποφανθεί σήμερα σχετικά με ένα νέο κείμενο που καλεί σε «επείγουσα και διαρκή παύση» των εχθροπραξιών στη Γάζα.
Ο πιο φονικός πόλεμος, που έχει γίνει ποτέ στη Γάζα, ξέσπασε με τη χωρίς προηγούμενο επίθεση που εξαπολύθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, κατά την οποία συνελήθησαν περίπου 250 όμηροι και 1.139 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δεδομένα από το Ισραήλ. Μέχρι σήμερα, 129 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
Το υπουργείο Υγείας του εδάφους που ελέγχεται από τη Χαμάς υποστηρίζει ότι περισσότεροι από 18.800 άνθρωποι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί κατά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.
Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Κυριακή, από τα ισραηλινά πλήγματα. Έπειτα από μήνες βομβαρδισμών και σφοδρών μαχών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπισθεί και υποφέρει από ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων, νερού και φαρμάκων.
Λιγότερα από το ένα τρίτο των νοσοκομείων της Γάζας λειτουργούν εν μέρει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατήγγειλε χθες, Κυριακή, τον αντίκτυπο των ισραηλινών επιχειρήσεων σε δύο νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα του εδάφους.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε πως ο οργανισμός εκφράζει τη θλίψη του για την καταστροφή του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επί ημέρες μια επιχείρηση εναντίον της Χαμάς.
Μπροστά από το προαύλιο του νοσοκομείου, όπου παραμένουν τα ίχνη από τις ερπύστριες των αρμάτων μάχης και των εκσκαφέων, έκλαιγε ο Αμπού Μοχάμεντ, ο οποίος είχε έρθει για να αναζητήσει τον γιο του. «Δεν ξέρω πώς θα τον βρω», έλεγε δείχνοντας τα συντρίμμια.
Πέντε ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί
Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το νοσοκομείο χθες, Κυριακή, έπειτα από επιχείρηση που διήρκεσε ημέρες, λέγοντας πως είχε χρησιμοποιηθεί ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου από τη Χαμάς. Το Ισραήλ δήλωσε πως διαπραγματεύθηκε ένα ασφαλές πέρασμα, πριν εισέλθει στο νοσοκομείο, για την απομάκρυνση των περισσότερων από τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σ' αυτό.
Ο ΠΟΥ δήλωσε επίσης πως οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν «λουτρό αίματος» στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Αλ-Σίφα.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινό πλήγμα σημειώθηκε χθες στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, την κύρια πόλη του νότου της λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματισθούν επτά. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν εξ εφόδου το νοσοκομείο Αλ Άουντα χθες, Κυριακή, στο βόρειο τμήμα της Γάζας και συνέλαβαν το ιατρικό προσωπικό έπειτα από ημέρες πολιορκίας και βομβαρδισμών.
Χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύθηκε και πάλι ότι «θα πολεμήσει μέχρι τέλους», υποσχόμενος να επιτύχει την εξάλειψη της Χαμάς, να απελευθερώσει όλους τους όμηρους και να εγγυηθεί ότι η Γάζα δεν θα είναι ποτέ πια «ένα κέντρο τρομοκρατίας».
Στην ισραηλινή πόλη Ερέζ, κοντά στο βόρειο μεθοριακό πέρασμα προς τη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ανακάλυψε τη μεγαλύτερη σήραγγα της Χαμάς.
Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, η σήραγγα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέπει τη διέλευση μικρών οχημάτων. Το Ισραήλ δήλωσε πως η σήραγγα, η οποία διαθέτει ράγες, ηλεκτρικό, ένα σύστημα αποχέτευσης και ένα δίκτυο επικοινωνιών, είχε στοιχίσει εκατομμύρια δολάρια και είχε απαιτήσει χρόνια εργασιών.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως πέντε στρατιώτες του σκοτώθηκαν χθες, αυξάνοντας σε 126 τον αριθμό των στρατιωτικών που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στα τέλη Οκτωβρίου.
Εκκλήσεις για εκεχειρία
Η ισραηλινή κυβέρνηση υφίσταται αυξανόμενη πίεση από τη διεθνή κοινότητα για να διακόψει τις μάχες και να προστατεύσει τους αμάχους. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι 1,9 εκατομμύριο από τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας του πολέμου.
«Δεν θα εκπλαγώ αν οι άνθρωποι αρχίσουν να πεθαίνουν από την πείνα ή από ένα συνδυασμό πείνας, ασθενειών και χαμηλής ανοσίας», κατήγγειλε ο Φιλίπ Λαζαρινί, διευθντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNWRA).
Οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενες διακοπές της ηλεκτροδότησης, αλλά χθες, Κυριακή, η κύρια επιχείρηση τηλεπικοινωνιών της Γάζας ανακοίνωσε πως οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ είχαν σταδιακά αποκατασταθεί.
Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά βρισκόταν χθες στο Ισραήλ, όπου απηύθυνε έκκληση για «άμεση και διαρκή» εκεχειρία.
Το Κατάρ, το οποίο είχε συμβάλει τον περασμένο μήνα στις μεσολαβητικές προσπάθειες για μια εκεχειρία στη διάρκεια της οποίας 80 ισραηλινοί όμηροι ανταλλάχθηκαν με 240 φυλακισμένους Παλαιστινίους, διαβεβαίωσε πως «διεξάγονται διπλωματικές προσπάθειες για να ανανεωθεί η ανθρωπιστική παύση».
Όμως η Χαμάς δήλωσε μέσω της πλατφόρμας Telegram πως είναι «εναντίον κάθε διαπραγμάτευσης για την ανταλλαγή κρατουμένων μέχρι να σταματήσει εντελώς η επίθεση εναντίον του λαού μας».
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν βρίσκεται σήμερα στο Κουβέιτ, στο πλαίσιο ενός περιφερειακού ταξιδιού που θα περιλάβει σταθμούς στο Ισραήλ και το Κατάρ.
«Καθημερινή ταπείνωση»
Το Ισράηλ αντιμετωπίζει επίσης εκκλήσεις από τις οικογένειες των ομήρων, οι οποίες ζητούν να επιβραδυνθεί, να διακοπεί ή να τερματισθεί η στρατιωτική εκστρατεία.
Στη Γάζα εξακολουθούν να βρίσκονται 129 όμηροι, σύμφωνα με το Ισραήλ, και συγγενείς τους είχαν συγκεντρωθεί και πάλι στο Τελ Αβίβ για να ζητήσουν να υπάρξει συμφωνία για τον επαναπατρισμό τους, όταν ο στρατός παραδέχθηκε πως σκότωσε κατά λάθος τρεις ομήρους στη Γάζα.
Μία πρώην όμηρος, η Γερμανοϊσραηλινή Ραζ Μπεν-Αμί, ηλικίας 57 ετών, μίλησε για «την καθημερινή ψυχική και σωματική ταπείωση» που υπέστη, με ένα γεύμα την ημέρα και χωρίς αξιοπρεπείς τουαλέτες.
Η σύγκρουση στη Γάζα έχει επίσης επιφέρει ένα σπιράλ βίας στη κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν χθες, Κυριακή, το πρωί πέντε Παλαιστινίους σε προσφυγικό καταυλισμό της Δυτικής Όχθης.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο μαχητές που έθεταν τους στρατιώτες σε κίνδυνο.
Υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει πως περισσότεροι από 290 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ή από τους εποίκους από την αρχή του πολέμου στη Δυτική Όχθη.
Πλήγματα στη Συρία
Οι φόβοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης σε όλη την περιοχή δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται.
Το Ισραήλ πραγματοποίησε χθες, Κυριακή, αεροπορικά πλήγματατα κοντά στη Δαμασκό, τραυματίζοντας δύο σύρους στρατιώτες, ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Άμυνας.
Οι ισραηλινές δυνάμεις και οι μαχητές της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανταλλάσσουν τακτικά πυρά μέσω των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με το Λίβανο.
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, λένε πως θέλουν να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ και εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον πλοίων στη ζωτικής σημασίας για τη ναυσιπλοΐα περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, υποχρεώνοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις να αλλάξουν τα δρομολόγια των πλοίων τους.