Υπό καθεστώς νομικής κηδεμονίας για ιατρικούς λόγους τέθηκε ο 95χρονος ιστορικός ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν. 

Για τον πρώην πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου είχε εκδοθεί στα μέσα Φεβρουαρίου εντολή μελλοντικής προστασίας, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του, ο Φρανσουά Βαγκνέρ, επιβεβαιώνοντας πληροφορία του ραδιοσταθμού RMC. Η αστική αυτή διάταξη, ανάλογη της κηδεμονίας, είχε ενεργοποιηθεί κατόπιν αιτήματος της οικογένειας από το δικαστήριο του Πιτό, στην περιφέρεια του Παρισιού, έπειτα από ιατρική εμπειρογνωμοσύνη με την οποία διαπιστώθηκε η ανικανότητα του Ζαν-Μαρί Λεπέν. 

Οι τρεις κόρες του -η Μαρί-Καρολίν, η Γιαν και η Μαρίν Λεπέν- κατέστησαν έτσι εκπρόσωποί του, κάτι που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν διάφορες πράξεις εξ ονόματος του πατέρα τους, μόνες ή από κοινού.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν ήταν πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου από το 1972 ως το 2011, επιτυγχάνοντας να συνασπίσει διάφορες οικογένειες της γαλλικής άκρας δεξιάς, από τους υποστηρικτές της γαλλικής Αλγερίας μέχρι τους νοσταλγούς του καθεστώτος του στρατάρχη Πεταίν στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Η ρατσιστική και αντισημιτική ρητορική του τον έφερε πολλές φορές στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ τίθεται πλέον το ζήτημα κατά πόσον είναι ικανός να εμφανισθεί στη δίκη του, που είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο, για μια υπόθεση βοηθών ευρωβουλευτών που φέρεται ότι απασχολούνταν στη Γαλλία, κατά παράβαση των κανόνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.