Οι ταραχές που συγκλόνισαν τις προηγούμενες ημέρες τη Γαλλία, με αφορμή τον θάνατο ενός 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού, προκάλεσαν ζημιές «τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ» στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Παρισιού, σύμφωνα με σχετική εκτίμηση που έκανε η IDFM (Ile-de-France Mobilités), δηλαδή ο Οργανισμός που διαχειρίζεται τις δημόσιες συγκοινωνίες στη διοικητική περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, η οποία περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας.

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό το ποσό υπολογίζονται «τα λεωφορεία και το τραμ που κάηκαν, δύο τραμ που υπέστησαν ζημιές, καθώς και τα σπασμένα παγκάκια στις στάσεις», διευκρίνισε η IDFM στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα η εφημερίδα Le Parisien. Την τελευταία εβδομάδα, συνολικά 39 λεωφορεία πυρπολήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Κάθε λεωφορείο κοστίζει σχεδόν 350.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού. Παρότι οι ταραχές έχουν περιοριστεί σημαντικά πλέον, λεωφορεία και τραμ επέστρεψαν στα αμαξοστάσια στις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδος), «για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών», όπως υπογραμμίζει η IDFM.

Γάλλος υπουργός Εσωτερικών: Τα κρατικά χρήματα είναι στη διάθεση των δημάρχων

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουλίου, πως περίπου 3.200 άτομα συνελήφθησαν από τις γαλλικές δυνάμεις της τάξης από την Τρίτη μέχρι και χθες, Κυριακή, σε πέντε διαδοχικές νύκτες ταραχών που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ. Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρενς, στη βορειοανατολική Γαλλία: «Το 60% δεν είχαν κανένα δικαστικό προηγούμενο, δεν είναι γνωστοί στις αστυνομικές υπηρεσίες, ουδέποτε είχαν αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου».

Η μέση ηλικία των συλληφθέντων είναι «τα 17 χρόνια, σε μερικές περιπτώσεις είναι παιδιά, δεν υπάρχει άλλη λέξη, 12-13 ετών, που έγιναν εμπρηστές ή επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης ή σε αιρετούς αξιωματούχους», υπογράμμισε επίσης.

Ο Νταρμανέν επέμεινε «στην ευθύνη των γονιών, της οικογένειας» στην επίβλεψη αυτών των νέων, «επειδή δεν είναι θέμα της εθνικής αστυνομίας ή της χωροφυλακής ή του δημάρχου ή ακόμη του Κράτους να διευθετήσει το πρόβλημα όταν ένα παιδί 12 ετών βάζει φωτιά σε ένα σχολείο». Υπενθυμίζεται πως έκκληση στους γονείς και τους κηδεμόνες να προσέχουν τα παιδιά τους και να τα κρατήσουν σπίτι είχε απευθύνει και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. 

Επίσης, ο υπουργός λέει πως, μετά την περασμένη νύκτα κατά την οποία δεν σημειώθηκε κανένα μείζον επεισόδιο, διαπιστώνει ότι «η τάξη αποκαθίσταται», «χάρη στην αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε». Όμως «οι αστυνομικοί και οι χωροφύλακες, έπειτα από αίτημα του προέδρου της Δημοκρατίας, θα συνεχίσουν την έκτακτη κινητοποίησή τους τις επόμενες νύκτες», πρόσθεσε. Ο υπουργός ανακοίνωσε εξάλλου πως αποδεσμεύτηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθούν «ήδη από το τέλος του καλοκαιριού» οι «κάμερες βιντεοπροστασίας» που έσπασαν στη διάρκεια των ταραχών. Τέλος, τόνισε πως «τα κρατικά χρήματα είναι στη διάθεση των δημάρχων της Γαλλίας».