Περισσότερη σοβαρή, απ’ όσο αρχικά εκτιμήθηκε από στελέχη της κυβέρνησης στη Γαλλία, δείχνει να είναι η κίνηση 20 απόστρατων στρατηγών. Οι οποίοι, μ’ επιστολή κάνουν λόγο για κίνδυνο εξισλαμισμού της χώρας και καλούν ακόμα και σε πραξικόπημα.
Αρχικά η γαλλική κυβέρνηση θεώρησε ασήμαντη την επιστολή. Η υπ. Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, έκανε λόγο στο Twitter για κίνηση κάποιων «ογδοντάχρονων πρώην στρατηγών με παντόφλες». Νέες εκτιμήσεις θέλουν την κίνηση να σχετίζεται με την άκρα δεξιά και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές (άνοιξη του 2022).
Η επίμαχη ανοιχτή επιστολή δημοσιεύθηκε στο συντηρητικό περιοδικό «Valeurs Actuelles». Αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «οι καιροί είναι κρίσιμοι, η Γαλλία βρίσκεται σε κίνδυνο». Ότι ο «αντιρατσισμός σπείρει μίσος στις κοινότητες» και πως οι «θεωρίες κατά της αποικιοκρατίας» οδηγούν σε αδιαφορία «για τη χώρα μας, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της».
Γίνεται επίσης λόγος για τον «ισλαμισμό» και τις «ορδές από τα προάστια», που κατοικούνται κυρίως από μετανάστες και που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Γαλλία στην «καταστροφή».
Μάλιστα, οι πρώην στρατηγοί καλούν τους «εν ενεργεία συναδέλφους» να παρέμβουν για την προστασία του γαλλικού πολιτισμού και έθνους, εάν η κυβέρνηση δεν ενεργήσει.. Δηλαδή να κάνουν πραξικόπημα.
Μεταξύ των συντακτών της επιστολής είναι ο Κριστιάν Πικεμάλ. Ο οποίος, το 2016 είχε αποπεμφθεί από το στράτευμα για ακροδεξιά δράση.
Άλλοι, όπως ο Φρανσουά Γκομπέρ, είναι ενεργά μέλη τoυ ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση (πρώην Εθνικό Μέτωπο).
Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν είναι κάποιες εκατοντάδες πρώην αξιωματικοί αλλά και δεκαοκτώ εν ενεργεία στρατιωτικοί. Οι οποίοι, πρόκειται να τεθούν σύντομα σε αναγκαστική συνταξιοδότηση. «Καθένας εξ αυτών πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά», ανέφερε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Φρανσουά Λεκόντρ.
Τ τη συμπάθειά της προς την κίνηση αυτή, εξεδήλωσε η Μαρίν Λεπέν. «Είναι καθήκον όλων των Γάλλων πατριωτών να ξεσηκωθούν για να σώσουν τη χώρα» ανέφερε, κάνοντας λόγο για έναν «ειρηνικό αγώνα».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμαμέν, απάντησε με υπόμνηση στον πατέρα της, Ζαν Μαρί Λεπέν. Ο οποίος, είχε ιδρύσει το Εθνικό Μέτωπο τη δεκαετία του ’60 με τη βοήθεια στρατηγών. Οι οποίοι ήταν αντίθετοι με την τότε πολιτική του Ντε Γκωλ.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του καναλιού «LCI», το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βλέπει με συμπάθεια την έκκληση των απόστρατων στο «Valeurs Actuelles». Μεταξύ των υποστηρικτών της Λεπέν παρατηρείται ποσοστό που αγγίζει το 86%.