Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε πολλές πόλεις της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί πως η μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της οποίας η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 64 από τα 62 έτη, έχει ολοκληρωθεί, αλλά τα συνδικάτα και συνεχίζουν την προσπάθεια να εμποδίσουν την εφαρμογή της από την 1η Σεπτεμβρίου.

Αν και η αστυνομία ήταν προετοιμασμένη για επεισόδια και είχε επιστρατεύσει για πρώτη φορά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις, η κατάσταση το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς ήταν ήρεμη. 

«Η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι ένα ορόσημο», δήλωσε η Σοφί Μπινέ, επικεφαλής του συνδικάτου CGT. «Θα είναι χρήσιμο να πούμε πως δεν θα προχωρήσουμε, αν αυτή η μεταρρύθμιση δεν αποσυρθεί».

Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, δήλωσε πως η κυβέρνηση του Μακρόν κωφεύει στα αιτήματα ενός κινήματος που είναι από τα ισχυρότερα των τελευταίων δεκαετιών. Εντούτοις πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση έχουν τελειώσει. 

Το ερώτημα είναι τώρα αν οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς θα είναι οι τελευταίες μεγάλες συγκεντρώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Ο αριθμός των διαδηλωτών μειώνεται και, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις διάσπασης του κοινού μετώπου των συνδικάτων.