Πενήντα πέντε άνδρες συνελήφθησαν στη Γαλλία, από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης για την εξάρθρωση κυκλώματος παιδικής κακοποίησης που δρούσε μέσω της κρυπτογραφημένης πλατφόρμας Telegram. Την αποκάλυψη έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) η αρμόδια υπηρεσία Ofmin, ύστερα από πολύμηνη έρευνα διάρκειας δέκα μηνών.

Οι συλληφθέντες, ηλικίας 25 έως 75 ετών, προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα: ανάμεσά τους βρίσκονται ιερέας, διασώστης, δάσκαλος μουσικής, παππούδες και εργένηδες, κάποιοι από τους οποίους χαρακτηρίζονται ως «καλοί οικογενειάρχες». Όλοι τους συνδέονταν μέσω Telegram με άτομα που είχαν ήδη συλληφθεί το περασμένο καλοκαίρι για αποτρόπαιες πράξεις σε βάρος παιδιών, τις οποίες αναρτούσαν στην πλατφόρμα.

Οι συλλήψεις έγιναν σε 42 περιοχές της Γαλλίας, στο πλαίσιο παράλληλων ερευνών για κατοχή, διακίνηση και κατανάλωση παιδικής πορνογραφίας, με υλικό που –σύμφωνα με τις αρχές– αφορούσε ακόμη και παιδιά κάτω των δέκα ετών. Η υπόθεση βρίσκεται υπό τον συντονισμό 42 εισαγγελικών αρχών.

Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά τη σύλληψη, το καλοκαίρι, εγκληματιών που είχαν κακοποιήσει ανήλικα παιδιά και μοιράζονταν το υλικό των εγκλημάτων τους μέσω Telegram. «Χρειάστηκαν δέκα μήνες εντατικής δουλειάς, διείσδυσης σε χιλιάδες συνομιλίες και ταυτοποίησης προσώπων και εικόνων», δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης, επιθεωρητής Κεντέν Μπεβάν.

Ο Μπεβάν χαρακτήρισε το Telegram ως «την πλατφόρμα επιλογής» για εγκληματίες με θύματα παιδιά και τόνισε πως, παρά τη σχετική πρόοδο στη συνεργασία με τις Αρχές –ιδίως μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της πλατφόρμας Πάβελ Ντούροφ στο Μπουρζέ τον Αύγουστο– η εφαρμογή εξακολουθεί να τηρεί «μετά βίας το ελάχιστο των νομικών της υποχρεώσεων».