Με στόχο η Ελλάδα να βαφτεί μπλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει τις περιοδείες του στις περιφέρειες της χώρας εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. «13 στα 13», λένε πηγές της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν στα χέρια τους και τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή ήταν σαφής: στην τελική ευθεία όλα τα στελέχη και κυρίως οι βουλευτές του κόμματος να στηρίξουν έμπρακτα τους υποψήφιους περιφερειάρχες του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός έχει εδώ και καιρό εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να εκλεγούν οι περιφερειάρχες που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία, καθώς έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, υποστηρικτικό, στις κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης και να διαχειριστούν παραπάνω από 8 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. Συνεπώς, είναι σημαντικό, κατά τον κ. Μητσοτάκη, «να γνωρίζουμε, ως κυβέρνηση, ότι μπορούμε να έχουμε ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να συνεννοηθούμε και συμμερίζονται και το αναπτυξιακό πρόγραμμά μας, αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία μας για το πώς πρέπει να ασκείται η διοίκηση σε όλα τα επίπεδα».

Σε κάθε περίπτωση, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο μπορεί να υπάρχει αισιοδοξία, ωστόσο «αγκάθι» παραμένει η διαχείριση των πλημμυρών. Ο Κώστας Αγοραστός ναι μεν είναι φαβορί στη Θεσσαλία, αλλά οι πολίτες εμφανίζονται προβληματισμένοι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων. Θυμίζουμε, πάντως, ότι πέραν της χθεσινής παρουσίας του κ. Αγοραστού στο Μέγαρο Μαξίμου (που αποτέλεσε και ένα σαφές μήνυμα στήριξης προς τον νυν περιφερειάρχη), ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του στον Alpha ότι παραμένει ένας καλός περιφερειάρχης.

Την ίδια ώρα, «γαλάζια» στελέχη εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι και οι τρεις μεγάλοι δήμοι (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς) που η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει τη στήριξή της θα βαφτούν μπλε. «Είναι κι αυτή μια πολιτική σύγκρουση. Είναι η επόμενη μάχη, η μεγάλη μάχη μετά τις εθνικές εκλογές, η οποία πρέπει να κερδηθεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προτάσσοντας το γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση συνδέεται άμεσα με τα αναπτυξιακά σχέδια σε όλη τη χώρα. «Η πολιτική κυριαρχία μας δεν αρκεί να εκδηλώνεται μόνο στις εθνικές κάλπες, αλλά πρέπει να δικαιώνεται καθημερινά και μέσα από τις τοπικές κοινωνίες», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Μια από τις περιφέρειες που η Νέα Δημοκρατία είχε δώσει ιδιαίτερο βάρος είναι η Πελοπόννησος. Και πλέον ο Δημήτρης Πτωχός δείχνει να έχει πάρει κεφάλι. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και στην ιστοσελίδα pelop.gr, ο κ. Πτωχός εμφανίζεται να έχει καθαρό προβάδισμα (3,7% χωρίς τα λευκά-άκυρα) έναντι του Πέτρου Τατούλη στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο, το οποίο διευρύνεται (4,9% χωρίς τα λευκά - άκυρα) σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο. Εχει επίσης ευρύτατη υπεροχή που φτάνει στο 12% στην παράσταση νίκης! Και μάλιστα με υψηλό ποσοστό αναγνωρισιμότητας στο 81,5% των εκλογέων της περιφέρειας.

Ο κ. Μητσοτάκης περιόδευσε προχθές στην Πελοπόννησο υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Πτωχός «έχει όραμα, έχει σχέδιο και κυρίως είναι ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί να συνεργαστεί καλά μαζί μας, έτσι ώστε μαζί να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο σχέδιο που έχουμε για ολόκληρη την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα για την Κορινθία».

Την εκλογή του από τον πρώτο γύρο αναζητεί ο Νίκος Χαρδαλιάς ως αδιαφιλονίκητο φαβορί στην περιφέρεια Αττικής. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco κατέγραφε ποσοστό 36% ενώ η υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη (που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) βρίσκεται στο 16%. Τρίτος ήταν ο Γιάννης Σγουρός (ΠΑΣΟΚ) με 12% και ακολουθούν ο Γιάννης Πρωτούλης (ΚΚΕ) με 9%, η Μαριάννα Τσίχλη (ΜέΡΑ25), ο Φίλιππος Καμπούρης με 3% και ο Κώστας Τουλγαρίδης (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) με 1%.

Από τον πρώτο γύρο αναμένεται να εκλεγεί ο νυν περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, καθώς σε δημοσκόπηση της Opinion Poll συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 63,5% και με διαφορά από τη δεύτερη Χρύσα Καραγιάννη άνω των 50 ποσοστιαίων μονάδων!

Στα όρια της αυτοδυναμίας είναι και ο νυν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, καθώς στην πρόθεση ψήφου (Prorata) προηγείται με 39% έναντι 19% του Απόστολου Γκλέτσου, 6% του Κώστα Μαρκόπουλου, 4% του Κώστα Μπασδέκη και 3% του Λουκά Αποστολίδη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, το έργο του κ. Σπανού τυγχάνει της αποδοχής από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψήφισαν στις εκλογές του Ιουνίου.

Κυρίαρχος φαίνεται ότι είναι και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σε έρευνα της Good Affairs. Εμφανίζεται ως το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο, ξεπερνώντας εύκολα τον πήχη του 43% και αγγίζοντας το 50%. Ειδικότερα, ο κ. Φαρμάκης, που υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, λαμβάνει 49%, ο Κώστας Καρπέτας που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ 19% και ο Σπύρος Σκιαδαρέσης που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ 18%.

Βέβαιη επίσης θεωρείται η επανεκλογή του υπερκομματικού, ανεξάρτητου υποψηφίου –και νυν περιφερειάρχη Κρήτης– Σταύρου Αρναουτάκη, καθώς επίσης και του Απόστολου Τζιτζικώστα. Το μόνο ερώτημα για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είναι εάν θα πάρει μεγαλύτερο ή χαμηλότερο ποσοστό από το 62% που είχε πάρει το 2019.

Μεγάλο φαβορί επίσης είναι και ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην περιφέρεια Ηπείρου, με αρκετούς πάντως να υποστηρίζουν ότι ο νικητής θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη νίκη του νυν περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστου Μέτιου απέναντι στον Χριστόδουλο Τοψίδη.

Αντιθέτως, στα Ιόνια Νησιά, η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα πιέζεται από τον πρώην δήμαρχο Κέρκυρας και κομματικό στέλεχος, Γιάννη Τρεπεκλή, ενώ στη Δυτική Μακεδονία τον σημερινό περιφερειάρχη, Γιώργο Κασαπίδη, έχει πλησιάσει ο «αντάρτης», πρώην βουλευτής Κοζάνης και πρόσφατα διαγραφείς από την Πειραιώς, Γιώργος Αμανατίδης.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκβαση των εκλογών στο Βόρειο Αιγαίο όπου ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής είναι έτοιμος να καταγάγει περιφανή νίκη έναντι του νυν περιφερειάρχη, Κώστα Μουντζούρη, και η περιφέρεια να βαφτεί μπλε.