fbpx

Γαϊτάνης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε και απαξίωσε συστηματικά τη ΔΕΗ»

by desk

Με μία καυστική ανάρτηση o εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, απαντά στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η κυβέρνηση προστατεύει τα καρτέλ της ενέργειας».

Ο κ. Γαϊτάνης αναφέρεται στις πολιτικές της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα που στόχο έχουν την προστασία των καταναλωτών κάνοντας σύγκριση με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρει τη φορολόγηση σε ποσοστό 90% των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, τη θέσπιση πλαφόν στο πάγιο και την αδρανοποίηση της ρήτρας προσαρμογής.

Επί πρόσθετα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν ήταν στην κυβέρνηση, «απαξίωνε συστηματικά τη ΔΕΗ και ενίσχυε τους ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας».

Ακόμη τονίζει ότι τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ μέσω των οποίων πουλούσαν σε ιδιώτες το 50% της ενέργειας που παρήγαγε η ΔΕΗ, σε τιμές κάτω του κόστους, με στόχο οι ιδιωτικοί πάροχοι να έχουν χαμηλότερες τιμές, τις σταμάτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

Ολόκληρη η ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ:

«Ποιος προστατεύει τους καταναλωτές και ποιος τους ιδιώτες;

Προκειμένου στο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψουν τα αντιπολιτευτικά τους αδιέξοδα, συνηθίζουν να προσφεύγουν σε βαρύγδουπες δηλώσεις. Πάντα αυτή η τακτική μένει στη ρηχότητα των ρητορικών σχημάτων και ως εκ τούτου είναι εύκολο να αντικρουστεί με σοβαρή επιχειρηματολογία. Ένα από τα τελευταία παραδείγματα είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση προστατεύει τα καρτέλ της ενέργειας.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κάνει το ακριβώς αντίθετο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που με συγκεκριμένες πολιτικές πριμοδοτούσε τις ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της ΝΔ το τελευταίο διάστημα:

– Φορολόγησε τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας του προηγούμενου διαστήματος κατά 90%.

– Θέσπισε πλαφόν στην τιμή παγίου τα 5 ευρώ, ώστε να μην υπάρχουν χρεώσεις δια της πλαγίας οδού.

– Αδρανοποιεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής και δεσμεύει τα υπερέσοδα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ώστε να τροφοδοτήσουν τις επιδοτήσεις.

– Αναγκάζει τους προμηθευτές να δηλώνουν σε μηνιαία βάση την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

– Οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν κάθε μήνα πάροχο αν κρίνουν πως τους συμφέρει, χωρίς κανένα πρόστιμο, με μόνη προϋπόθεση την εξόφληση του προηγούμενου λογαριασμού.

– Η ΡΑΕ δημοσιοποιεί τις παραπλανητικές διαφημίσεις και θα εκκινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Αυτά κάνει η κυβέρνηση σήμερα και όλα τα μέτρα είναι κατά των εταιριών που επιδιώκουν να αισχροκερδούν και υπέρ των καταναλωτών.

Αξία όμως έχει να θυμηθούμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας όταν κυβερνούσαν.

– Το 2015 είχαν δεσμευθεί να χάσει η ΔΕΗ, άνευ οικονομικού ανταλλάγματος, τους μισούς της πελάτες και από το 90% να πέσει στο 50% της αγοράς. Έτσι ξεκίνησαν τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και πουλούσαν σε ιδιώτες το 50% της ενέργειας που παρήγαγε η ΔΕΗ, σε τιμές κάτω του κόστους, με στόχο οι ιδιωτικοί πάροχοι να έχουν χαμηλότερες τιμές! Η κίνηση αυτή χρέωσε τη ΔΕΗ κατά 600 εκατ. ευρώ την περίοδο 2016-2019!

Τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ τις σταμάτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με ΠΝΠ και αργότερα τις κατήργησε με νόμο, το φθινόπωρο του 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωνε συστηματικά τη ΔΕΗ και ενίσχυε τους ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας. Κατά συνέπεια, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάνε για σκοινί!».

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα