Την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως υπό το φως των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Συνδέοντας την Έρευνα με την Αμυντική Βιομηχανία», που διοργάνωσε το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο πλαίσιο της DEFEA 2025.

Όπως επεσήμανε, η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο της επιστημονικής γνώσης στην ενίσχυση της ασφάλειας και συμμετέχει, μέσω των εποπτευόμενων ερευνητικών φορέων της, σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως το Cluster 3 του Ορίζοντα Ευρώπη, το οποίο εστιάζει στην Πολιτική Ασφάλεια για την Κοινωνία.

Σε αυτό, συνέχισε ο ίδιος, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρώπη τόσο σε αριθμό συμμετοχών όσο και στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο συγκεκριμένο πεδίο, με χρηματοδότηση που αγγίζει τα 93 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος του Cluster 3 είναι η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, η αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, καθώς και η βελτίωση της εξωτερικής ασφάλειας.

Παράλληλα, οι ερευνητικοί φορείς της χώρας συμμετέχουν ενεργά και στις προκηρύξεις του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), συμβάλλοντας στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης για την κάλυψη αναγκών της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο κ. Γαϊτάνης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης της Ευρώπης σε τεχνολογίες διττής χρήσης — δηλαδή τεχνολογίες που αξιοποιούνται τόσο για στρατιωτικούς όσο και για πολιτικούς σκοπούς — υπογραμμίζοντας τη σημασία τους για την αυτονομία και τη στρατηγική ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείνοντας, δήλωσε: «Για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, οφείλουμε να επενδύσουμε πιο δυναμικά στην έρευνα και στην τεχνολογία. Η έρευνα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την καινοτομία, και η καινοτομία ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Ως γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, στην παραμονή των Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα τους και στην επίλυση κρίσιμων κοινωνικών προκλήσεων».