Τη φράση του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι πριν 10 χρόνια “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί” χρησιμοποίησε την Παρασκευή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος αυτή τη φορά στην αντιμετώπιση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
“Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη” διαβεβαίωσε ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.
Πριν την πανδημία είχαμε πρόβλημα με τον χαμηλό πληθωρισμό και προσχώρησαμε σε μέτρα όπως το QE (ποσοτική χαλάρωση). Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσαν παράπλευρα σοκ στις προμήθειες που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε. Δε θα αφήσουμε τον πληθωρισμό να βγει εκτός ελέγχου να διαχυθεί στην αγορά εργασίας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε ο προσωρινός πληθωρισμός να μη γίνει δομικό πρόβλημα σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
Κάποιοι φίλοι προέβλεψαν το τέλος του ευρώ, είναι ακόμα εδώ, τόνισε.
Είχαμε ανισορροπίες στην πρώτη περίοδο του ευρώ, με φούσκες σε ακίνητα και δημοσιονομικές ανισορροπίες που κατέληξαν στην κρίση του 2008 – 2009. Όμως η Ευρώπη δημιούργησε νέους θεσμούς όπως ο ESM, και η Ελλάδα αποτέλεσε τη “μαία της ιστορίας”.
Απ’ το 2015 πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, είχαμε ομαλότερες εξελίξεις, αλλά η πανδημία και ο πόλεμος προκαλούν νέες προκλήσεις κι ευκαιρίες για να βελτιώσουμε την αρχιτεκτονική του ευρώ με τη διαμόρφωση κοινών πολιτικών όπως στην πανδημία που ήταν καταλύτης.
Το ευρώ μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταστεί κυρίαρχο νόμισμα στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα και στις διεθνείς πληρωμές δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Για να έχουμε κυρίαρχo νόμισμα χρειάζεται φιλελεύθερη οικονομία με μεγάλη αγορά και ρευστότητα. Το ευρώ μπορεί να προκαλέσει το δολάριο, αν δημιουργήσουμε μόνιμο κοινό ομόλογο, αν προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη οικονομική ενσωμάτωση με δημοσιονομική ένωση. Αυτό δεν είναι αίτημα του νότου, διευκρίνισε, αλλά θα καταστήσει το ευρώ πιο ανθεκτικό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα, υπάρχουν πολλοί πολιτικοί περιορισμοί, αλλά πρέπει να είναι το όραμα μας, επέμεινε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Σχολίασε ακόμη ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν επικίνδυνη εξέλιξη, δεν αρέσουν σε εμάς τους τραπεζίτες, αλλά αν όμως μιλάμε για τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν να βοηθήσουν στις συναλλαγές. Προς το παρόν το δολάριο θα συνεχίσει να κυριαρχεί προέβλεψε.