Το 2021 ήταν ο Ιανός που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στην Καρδίτσα. Πριν από λίγες ημέρες η πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο μπήκε μέσα στο στρατόπεδο και λίγο έλειψε να εξαφανίσει την περιοχή. Χθες ήταν η «σειρά» του Βόλου, του Ανατολικού Πηλίου και των Σποράδων να «πνιγούν».

Αυτά είναι τα γεγονότα. Γεγονός φυσικά είναι και το όποιο φυσικό φαινόμενο... Ωστόσο, δεν μπορούν μονίμως να κρύβονται πίσω από την κακοκαιρία οι τοπικοί άρχοντες. Δεν μπορεί να κάνουν –την ώρα της καταστροφής– διαπιστώσεις σαν τηλεοπτικοί σχολιαστές. Τη μία τους φταίει η πολιτεία που δήθεν δεν τους δίνει δεκάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα, την άλλη τους φταίει η «υποχρηματοδότηση» και στο τέλος τούς φταίει που δεν γίνονται προσλήψεις!

Γενικώς, ζητούν ό,τι κατεβάσει η κούτρα τους και ειδικώς λένε ό,τι παρόλα τούς έρθει. Και, φυσικά, ποτέ μα ποτέ δεν ακούς από τα χείλη τους μια συγγνώμη για τα δικά τους λάθη και παραλείψεις. Όχι, οι ίδιοι δεν φταίνε ποτέ. Δεν φταίνε, παρότι διαχειρίζονται απίστευτα κονδύλια που τους δίνει το «κακό» κράτος, που δεν καθαρίζουν, εγκαίρως, τα ρέματα και τους ποταμούς.

Δεν φταίνε ποτέ οι ίδιοι που η Πολιτική Προστασία στον χώρο ευθύνης τους έχει τα μαύρα της τα χάλια. Δεν φταίνε που σε «νεκρό χρόνο» ολημερίς και ολονυχτίς διαφημίζουν τα «σπουδαία» αντιπλημμυρικά έργα που έχουν κάνει στην περιφέρειά τους ή στους δήμους τους για τους πολίτες, αλλά με την πρώτη καταιγίδα πνίγονται άνθρωποι και καταστρέφονται σπίτια και επιχειρήσεις.

Γενικώς, ειδικώς και αορίστως, οι τοπικοί άρχοντες δεν φταίνε για το παραμικρό. Ολα τα έχουν καλώς καμωμένα. Και πάντα δείχνουν ως «υπαίτιο» της δικής τους ανικανότητας την εκάστοτε κυβέρνηση. Ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα στείλουν τον λογαριασμό, σε λίγες ημέρες που έχουμε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, στους σωστούς παραλήπτες. Σ’ αυτούς δηλαδή που πρέπει... δικαιωματικά κάποια στιγμή να τον πάρουν.

Επιμύθιο: Μετά την απομάκρυνση από το (εκλογικό) ταμείο, ουδένα λάθος αναγνωρίζεται...