Τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που «υποχωρούν συνεχώς» είναι από τα διακυβεύματα των αλβανικών εκλογών, σύμφωνα με τον Φρέντι Μπελέρη.
Μιλώντας στο «Μανιφέστο», ο ευρωβουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι οι Βορειοηπειρώτες πρέπει να γίνουν «πολίτες ίδιας ταχύτητας με δικαιώματα» προς το αλβανικό κράτος και να μην αποτελούν «διωκόμενο τμήμα» του. Τέλος, μιλά για τη δικαίωσή του στο ΕΔΑΔ.
Χαρακτηρίσατε «δικαίωση» την απόφαση του ΕΔΑΔ για την προφυλάκισή σας. Τι σημαδοτεί;
Η προδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία κρίνεται καταρχήν βάσιμη η προσφυγή κατά της παράνομης προφυλάκισής μου δύο ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα αποτελεί μια σημαντική νίκη. Νίκη γιατί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναγνωρίζονται όλες εκείνες οι παραβιάσεις για τις οποίες η αλβανική Δικαιοσύνη επέλεξε να εθελοκωφεύσει.
Νίκη για τον χειμαρριώτικο λαό και τα μέλη της Ελληνικής Eθνικής Mειονότητας που στάθηκαν στο πλευρό μου. Νίκη προσωπική αλλά και συλλογική. Για όλους όσοι δεν σταμάτησαν ποτέ να παλεύουν για τα αυτονόητα: τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρώπη «κρατά» όλες τις απαντήσεις για όσους επιμένουν να διοικούν ένα υπό ένταξη κράτος ως προσωπικό φέουδο.
Θα είναι αδιάβλητες οι εκλογές του Μαΐου στην Αλβανία;
Η Αλβανία, δυστυχώς, έχει βεβαρημένο ιστορικό διάτρητων εκλογών αλλά και αδιαφορίας για την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση. Το επιβεβαιώνει και η έκθεση του ΟΑΣΕ για τις τελευταίες εκλογές που διαπίστωσε πολλές παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας.
Στη δική μου περίπτωση, όταν δεν πέτυχαν τα προεκλογικά τεχνάσματα, η αλβανική κυβέρνηση επιστράτευσε ανυπόστατες κατηγορίες για να δικαιολογήσει την παράνομη σύλληψη και στη συνέχεια προφυλάκισή μου και να στερήσει τελικά από τη Χειμάρρα τον εκλεγμένο δήμαρχό της. Για όλα αυτά προσέφυγα –και δικαιώθηκα– στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Στις εκλογές αυτές, ωστόσο, θεωρώ ότι είναι και η δική μου περιπέτεια που κινητροδοτεί σε μεγάλο βαθμό την ΕΕ να έχει στραμμένο το βλέμμα της στη γειτονική μας χώρα. Διαμορφώνεται ήδη μια πολυμελής αποστολή ευρωβουλευτών που θα βρεθούν στην Αλβανία ως παρατηρητές των εκλογών. Ταυτόχρονα, καλώ την αποστολή του ΟΑΣΕ στην περιοχή να ενεργήσει ως άγρυπνος φρουρός, προκειμένου να έχουμε μια ομαλή εκλογική διαδικασία.
Πιθανή εκλογή του κ. Μπερίσα, υποψήφιοι με τον οποίο είναι οι ομογενείς Βαγγέλης Ντούλες και Πέτρος Γκικουρίας, θα είναι θετική εξέλιξη για την Ελληνική Μειονότητα;
Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα συστρατεύεται σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για την Αλβανία με το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Σαλί Μπερίσα. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι όχι μόνο η επόμενη μέρα της Αλβανίας, αλλά και η επόμενη μέρα για τα δικαιώματά μας που υποχωρούν ολοένα και περισσότερο.
Να μπορέσουμε, πλέον, να έχουμε ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα για την απόδοση των περιουσιών και των πατρογονικών μας εστιών, να ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα χωρίς πιέσεις και φόβο, να συμβιώνουμε σε μια χώρα με βάση την προσφορά μας στο κοινωνικό της σύνολο και όχι ως συνεχώς διωκόμενο τμήμα της.
Να είμαστε πολίτες ίδιας ταχύτητας με δικαιώματα και όχι μόνο υποχρεώσεις προς το αλβανικό κράτος. Γι’ αυτό και καλώ τους συμπατριώτες μου –και αυτούς που επέλεξαν την επιστολική ψήφο και αυτούς που δεν το έπραξαν– να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Το στοίχημα για εμάς είναι η συμμετοχή μας. Να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στην Αλβανία.
Eίπατε ότι θα βοηθήσετε την Αλβανία να μπει στην ΕΕ, τονίζοντας ότι ο κ. Ράμα αποτελεί το πρόβλημα. Τι κλίμα εισπράττετε στις Βρυξέλλες από τους συναδέλφους σας για το Αλβανικό; Αντιλαμβάνονται τι ισχύει με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη διαφθορά στη γειτονική χώρα;
Η θέση της Αλβανίας έχω πει επανειλημμένως ότι πρέπει να είναι στην Ευρώπη. Το πόσο κοντά ή το πόσο μακριά, ωστόσο, θα καθοριστεί από τη δική της βούληση και αποφασιστικότητα. Και κυρίως από την ταχύτητα με την οποία θα «τρέξει» τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές τομές που πρέπει να γίνουν.
Πιστεύω ακράδαντα πως θα είναι μια απαιτητική, αλλά άκρως θεραπευτική διαδικασία για τη χώρα. Σε αυτήν, βέβαια, δεν χωρούν εκπτώσεις και εθνικοί εγωισμοί. Σε αυτές τις υποχρεώσεις αποτυπώνονται πλέον τα πάγια αιτήματά μας, οι αγώνες μας και οι αδικίες που τόσα χρόνια υπoστήκαμε τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Πλέον, στην πρώτη δέσμη κεφαλαίων που συνυπογράφουν 27 κράτη-μέλη, περιλαμβάνονται τα δικαιώματα της Μειονότητας και κυρίως τα περιουσιακά μας δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται ρητά η υποχρέωση της Αλβανίας να υιοθετήσει άμεσα τους εφαρμοστικούς νόμους που αφορούν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στη χρήση της ελληνικής γλώσσας σε επαφές με δημόσιες υπηρεσίες.
Οι συνάδελφοί μου τα γνωρίζουν όλα αυτά. Θα φροντίζω να τους το υπενθυμίζω, όπως προσφάτως, με αναφορά που έφερα στην αρμόδια επιτροπή για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Στον ελληνισμό που έδωσε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.