Στο Μέγαρο Μαξίμου πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν τη συμπερίληψη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ο συμβολισμός είναι όντως πολύ ισχυρός. Η υποψηφιότητα του Πύρρου Δήμα και η παρουσία του Πέτρου Μπελέρη, υιού του Φρέντι, στο συνέδριο της ΝΔ, αλλά και η επίσκεψή του μερικές ημέρες πριν στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον θείο του, τον αδελφό του Φρέντι, Λεονάρδο, ήδη έστειλαν ένα μήνυμα: Η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ για τους αδελφούς μας από τη Βόρειο Ηπειρο.

Είναι σε όλους γνωστή η φιλία του Φρέντι Μπελέρη με τον Σταύρο Παπασταύρου. Βαστά άλλωστε από παλιά. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 τη Χειμάρρα και απευθύνθηκε στον Ελληνισμό της. Τα λόγια του ήταν «βάλσαμο» για τις ψυχές των ανθρώπων εκεί: «Θυμάμαι ακόμα πολύ ζωντανά την επίσκεψη την οποία έκανε εδώ, σε αυτά τα χώματα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1991. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από εσάς ήσασταν εκεί. Και αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα. Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια, και αναφέρομαι ειδικά στους μεγαλύτερους από εσάς, άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας μέσα στην καρδιά σας. Και θέλω να ξέρετε ότι στο πρόσωπό μου η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα όχι απλά έναν φίλο, αλλά έναν σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Εσείς που επιλέξατε να παραμείνετε εδώ στη Χειμάρρα είστε μία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας».

Στην προσφώνησή του ο Φρέντι Μπελέρης είχε πει μεταξύ άλλων: «Κύριε πρωθυπουργέ, έχουν έρθει σήμερα να σε υποδεχτούν οι σεμνοί γέροντες που βλέπετε μπροστά σας. Οι νέοι και οι νέες από όλα τα χωριά της Χειμάρρας. Είναι εδώ οι Αλβανοί συμπολίτες μας αποδεικνύοντας τις καλές σχέσεις και τον καλό τρόπο συμβίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων του δήμου μας». «Ευχαριστούμε, πρωθυπουργέ για την επίσκεψη. Δεν θα το έχανα με τίποτα, θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου. Σας ευχαριστούμε πολύ», είχε πει τότε από την πλευρά του ο υποψήφιος σήμερα ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Πύρρος Δήμας.

Ο Μάκης Βορίδης, ο Παύλος Μαρινάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου, ο Θανάσης Νέζης και πολλοί άλλοι επιθυμούν και εκείνοι τη συμπερίληψη του –πολύ δυναμικού και αποφασισμένου– Φρέντι Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο. Ο Βορειοηπειρώτης αγωνιστής δεν κάνει πίσω ούτε ρούπι και εξακολουθεί να αγωνίζεται και διατηρεί το ασυμβίβαστο φρόνημά του, παρότι έγκλειστος. Η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν πάντα στο πλευρό του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, τον οποίο η εθνομηδενιστική Αριστερά ποτέ δεν βοήθησε. Το αντίθετο: Εκανε αβάντες στο τυραννικό καθεστώς Χότζα.

Πολιτική δίωξη

Η πολιτικά υποκινούμενη δίωξη του Φρέντι Μπελέρη από την κυβέρνηση του Εντι Ράμα θέτει σε δοκιμασία τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Πέραν του τι μπορεί να λένε διάφοροι «ψιθυριστά» στο Βερολίνο, στη Ρώμη ή στη Βιέννη, η υπόθεση αυτή αφορά στα δικαιώματα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα κάνει πίσω. Το εθνικό διακύβευμα εδώ είναι τεράστιο. Η παραβίαση των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Δεν υπάρχει χώρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση για κράτη που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι 250.000 Βορειοηπειρωτικής καταγωγής ψηφοφόροι στην Ελλάδα συμπαρατάσσονται διαχρονικά και στη συντριπτική τους πλειοψηφία με τη Νέα Δημοκρατία. Η πόρτα των «γαλάζιων» ήταν πάντα ανοικτή για τους αδελφούς μας από τη Βόρειο Ηπειρο. Η ΟΝΝΕΔ και η Συντονιστική Φοιτητική Ενωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ), την οποία ίδρυσε ο αείμνηστος μητροπολίτης Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανός, πάντα συμπορεύονταν. Οι δεσμοί της Νέας Δημοκρατίας με τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου είναι ακατάλυτοι.

Ο Φρέντι Μπελέρης διατηρεί επιχείρηση εστίασης στη Χειμάρρα, στην οποία εργάζεται η σύζυγός του, Αντωνία. Εχει και μια θυγατέρα, την Ερμιόνη. Αν και έζησε για ένα διάστημα στην Αθήνα, στην ουσία ποτέ δεν εγκατέλειψε τη Χειμάρρα. Στήριζε με το υστέρημά του την Ενωση Χειμαρριωτών και τους εκλογικούς αγώνες όλων των Ελλήνων υποψήφιων δημάρχων εκ της Ομόνοιας, όπως ο Βασίλης Μπολάνος. Ο Φρέντι ήταν υποψήφιος δήμαρχος της πόλης και το 2015 και τότε, βάσει και των στοιχείων του ΟΑΣΕ, έγιναν «όργια» από τα Τίρανα για να αποτραπεί η νίκη του.