Η ΙΣΤΟΡΙΑ δεν έχει τελειώσει, αναγνωρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ο Φράνσις Φουκουγιάμα, ο συγγραφέας του θρυλικού βιβλίου «Το τέλος της ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος».

«Πριν από τριάντα χρόνια», λέει, «υποτίμησα δύο στοιχεία: καταρχήν, τη δυσκολία της δημιουργίας όχι μόνο μιας δίκαιης δημοκρατίας, αλλά και ενός σύγχρονου, αμερόληπτου και αδιάφθορου κράτους- δεύτερον, την πιθανότητα εσωτερικής παρακμής στις δημοκρατίες. Η κρίση τους τροφοδοτήθηκε από διάφορους περίπλοκους παράγοντες, όπως η παγκοσμιοποίηση, οι ανισότητες, η ανάπτυξη του Ίντερνετ και των σόσιαλ μίντια. Ειδικότερα, η εισβολή στο Ιράκ και η ύφεση του 2008 τροφοδότησαν τη λαϊκιστική αντίδραση που βιώνουμε σήμερα. Ο Πούτιν το έχει εκμεταλλευτεί αυτό προκειμένου να δημιουργήσει έναν ρωσικό εθνικισμό βασισμένο στην αυτοκρατορική ιδέα και τον έλεγχο των γειτονικών χωρών. Ουδέποτε αποδέχθηκε την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και θεωρεί εαυτόν σε πόλεμο με τη Δύση».

Ποιος είναι ο στόχος του λοιπόν; «Καταρχήν», εκτιμά ο Φουκουγιάμα. «θέλει να επαναπορροφήσει όλη την Ουκρανία στη Ρωσία και να επανασυναρμολογήσει ό,τι μπορεί από την ΕΣΣΔ. Τα στρατεύματα που βρίσκονται τώρα στη Λευκορωσία δεν θα αποχωρήσουν ποτέ, και αυτή η χώρα έχει ουσιαστικά ήδη επαναπορροφηθεί από τη Μόσχα. Έπειτα, θέλει να επεκτείνει τον χώρο επιρροής του στην Ανατολική Ευρώπη, με ύστατο δεδηλωμένο στόχο να ανακτήσει τον έλεγχο των χωρών που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1991».

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ πολιτικός επιστήμονας θεωρεί πως ο Πούτιν έχει δίκιο όταν λέει ότι η Ουκρανία αποτελεί απειλή για εκείνον, «όχι όμως με τη στρατιωτική έννοια που εννοεί. Ο Πούτιν έχει πει πως η δημοκρατία δεν ταιριάζει στους Σλάβους, αν λοιπόν καταφέρει να ανθήσει στο Κίεβο, έστω και ατελώς, αυτό θα έδειχνε πως το ίδιο μπορεί να συμβεί στη Ρωσία, χωρίς τον ίδιο. Αν η δημοκρατία επιτύχει στο Κίεβο, μπορεί να συμβεί το ίδιο και σε άλλες χώρες, και αυτό αποτελεί μια θανάσιμη απειλή για τον ίδιο. Γιατί η στρατιωτική απειλή είναι, φυσικά, ανύπαρκτη».

Ο Φράνσις Φουκουγιάμα είναι πεπεισμένος: ο Πούτιν δεν θα αρκεστεί στο Κίεβο. «Αν κοιτάξουμε τις αξιώσεις που έχει διατυπώσει, ζητεί απόλυτη διακοπή των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ σε όλη τη ζώνη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, την Τσεχία, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής. Αν καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της Ουκρανίας, θα συνεχίσει ζητώντας άλλα πράγματα, αρχής γενομένης από τη Γεωργία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες», επισημαίνει. Αν πράγματι απειλήσει χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, πρέπει να εφαρμοστεί το Αρθρο 5, που αποτελεί μια δέσμευση συλλογικής άμυνας για όλους τους συμμάχους; «Εννοείται πως ναι. Είναι πολύ καλό που ενισχύουμε τις αμερικανικές και δυτικές δυνάμεις στις πλέον εκτεθειμένες χώρες».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ