Με το ηλεκτρικό δίκτυο του Τόκιονα έχει φτάσει στα όρια του λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του φετινού καλοκαιριού, η ιαπωνική κυβέρνηση προχωράει στην επιβολή χρήσης φωτοβολταϊκών στις ταράτσες της πρωτεύουσας, για τα νεόδμητα κτίρια. Ο στόχος της παρέμβασης είναι μεν να αποφορτιστεί το ηλεκτρικό δίκτυο της πόλης, αλλά και να παραχθεί η απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια με πράσινο τρόπο.

Η πιθανή επιτυχία της παρέμβασης θα βοηθήσει την Ιαπωνία να απεξαρτηθεί περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο είναι απαραίτητο στην Ιαπωνία, ειδικά μετά το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων, τα οποία λειτουργούσε η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του προγράμματος θα κριθεί στην πράξη, αν και η ιαπωνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη συγκεκριμένη παρέμβαση.

Υπενθυμίζεται πως η στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες – αλλά όχι υποχρεωτικές παρεμβάσεις – όπως το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και εξυπηρετούν την πράσινη μετάβαση, η οποία αποτελεί θεμελιώδη στόχο για την τετραετία 2023-2027.