00:11 - Ο ιδιοκτήτης του οχήματος (αλλοδαπός υπήκοος) και δύο ημεδαποί συνελήφθησαν και κρατούνται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης για την παράνομη κράτηση -που τραβούσαν και σε βίντεο που έχει δημοσιευθεί- 13 παράτυπων μεταναστών σε τρόλει, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Το συμβάν σχολίασε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου μέσα από ανάρτησή του στο Twitter: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με ισχυρό δημοκρατικό κεκτημένο και ανθρωπιστική παράδοση. Η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή σε καμία έκφανσή της».

00:08 - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο κομμάτι της Αττικής Οδού που είχε κλείσει. Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία είχε διακοπεί από το μεσημέρι λόγω της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο.

23:58 - Νωρίτερα, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι περιοχές Πέραμα, Ατάρνη, Πετρωτά και Μαρώνεια Ροδόπης. Οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν προς Κομοτηνή. 

Επίσης, στην κυκλοφορία δόθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ η Εγνατία Οδός μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα. Νταλίκες, τουριστικά λεωφορεία και επιβατικά αυτοκίνητα είχαν μείνει για πολλές ώρες ακινητοποιημένα.

23:18 - Ολονύχτια μάχη δίνεται στην πυρκαγιά που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής, με τη φωτιά, πλέον, να απειλεί σοβαρά την Πάρνηθα. 

Ο γενικός γραμματέας Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ για τη φωτιά στην περιοχή, σημειώνοντας πως κινδυνεύουν οι παρυφές της Πάρνηθας και οι Αχαρνές λόγω των καιρικών συνθηκών. Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή η φωτιά κινείται προς τον Δήμο Αχαρνών και απειλεί την περιοχή του Άγιου Ιωάννη του Ρώσου». 

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η φωτιά πέρασε από τη Χασιά, όπου έκαψε ιδιοκτησίες. Έχουν εκκενωθεί οι περιοχές: Χασιά, Παναγιά Κανάλα, Άγιος Ιωάννης Ρώσος και Άνω Λιόσια. Μάλιστα, νωρίτερα, μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους 161 λεωφορεία φυσικού αερίου από το αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στα Άνω Λιόσια. 

23:06 - Τέσσερα ανεξέλεγκτα μέτωπα στη Βοιωτία, πάνω από 23.000 στρέμματα καμένα.  

23:01 - Διεκόπη η ρευματοδότηση στη Σαμοθράκη εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη, οι οποίες οδήγησαν σε «τεράστιες καταστροφές στο δίκτυο διανομής». 

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να μεταφερθούν γεννήτριες στο νησί προκειμένου ν' αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών στην ηπειρωτική χώρα.

Ο δήμος ζητά την κατανόηση των πολιτών, καθώς το εν λόγω πρόβλημα επηρεάζει και την υδροδότηση - και ζητά τη λελογισμένη κατανάλωση νερού.  

22:33 - Το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδηλωθεί 93 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός σε πρόσφατη ενημέρωση, επισημαίνοντας, όμως, ότι οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ακόμα, επεσήμανε ότι σε επιφυλακή βρίσκεται όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας. 

22:07 - 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 62 οχήματα ενώ από αέρος εκ περιτροπής επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, κοντά στη Μονή Κλειστών, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 50 ατόμων από τη Μονή. 

Στον Ασπρόπυργο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καίνε διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν σήμερα στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή, Αμμουδιές κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου.

Από τη φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αργότερα, σήμερα το πρωί, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

foties-fyli.jpg

22:04 - Συγκλονιστικό βίντεο με λεωφορείο με πυροσβέστες που περνά μέσα από το πύρινο μέτωπο που μαίνεται στον Έβρο.

Επίσης, μήνυμα του 112 στάλθηκε πριν λίγο στους κατοίκους της Λεπτοκαρυάς Έβρου να εκκενώσουν προς Σάπες: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λεπτοκαρυά, απομακρυνθείτε προς Σάπες. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Παύλος Μαρινάκης για τα πύρινα μέτωπα

21:25 - «Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον θάνατο συνανθρώπων μας στον Έβρο. Παρά τις συνθήκες συναγερμού και τις ειδοποιήσεις εκκένωσης μέσω του 112, δυστυχώς η παραμονή τους στο δάσος της Δαδιάς απεδείχθη μοιραία», ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Επεσήμανε πως «με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» το επόμενο διάστημα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των πυρκαγιών που μαίνονται σε πολλές διαφορετικές περιοχές της χώρας «στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων». Ακόμα, τόνισε ότι «την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό "ακτιβισμό". Θα έρθει η ώρα του απολογισμού». 

Στο τέλος, κατέληξε, λέγοντας ότι «Σε κάθε περίπτωση, η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, μέσω των αρμοδίων αρχών, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών και εξετάζει κάθε καταγγελία», υπογραμμίζοντας πως «φαινόμενα αυτοδικίας ή διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων δεν θα γίνουν ανεκτά».

20:39 - Έξι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ τραυματίστηκαν όταν δέχτηκαν πέτρες από άτομα που έκαναν πλιάτσικο σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο. Συνελήφθη ένα άτομο. 

20:26 - Καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά της Εύβοιας, καθώς περιορίστηκαν τα μεγάλα μέτωπα πάνω από την Αρτάκη. Ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν πιθανές αναζωπυρώσεις. 

20:24 - Την οδύνη της για τον θάνατο των 18 ανθρώπων στο δάσος της Δαδιάς και την αγωνία της για την πορεία των καταστροφικών πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.  Σε δήλωσή της σημείωσε πως αποτελεί χρέος όλων μας «να αναλάβουμε επειγόντως αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε η ζοφερή αυτή πραγματικότητα να μην γίνει η νέα κανονικότητα, αλλά να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη».

20:15 - Τη θλίψη του για τον θάνατο των μεταναστών από τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, εκφράζει με δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος κατήγγειλε «τη δολοφονική δράση των εγκληματιών διακινητών και όσους τους διευκολύνουν και το εμπόριο των παράτυπων ροών, το οποίο είναι αυτό που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή πολλών μεταναστών και στη στεριά και στη θάλασσα».

19:38 - Η κατάσταση στη Φυλή φαίνεται να γίνεται όλο και πιο ανησυχητική, καθώς κάτοικοι της περιοχής Άγιος Ιωάννης Ρώσος-Ντάρδιζα κλήθηκαν πριν λίγο να εκκενώσουν προς το κέντρο στο Μενίδι με μήνυμα του 112, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής. 

19:31 - Κατοίκους από τη γύρω περιοχή λόγω της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στη Φυλή δήλωσε ότι προετοιμάζεται να δεχθεί το δημαρχείο Άνω Λιοσίων. 

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Φυλής, έχει οργανωθεί ομάδα για να υποδέχεται όσους έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης και δεν έχουν πού να πάνε: «Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Φυλής που λόγω της εκκένωσης έχουν ανάγκη φιλοξενίας, να μεταβαίνουν στο Δημαρχείο 'Ανω Λιοσίων, όπου έχει οργανωθεί ομάδα υποδοχής». 

Περιφέρεια Αττικής: συνεισφέρει στην πυρόσβεση με δεκάδες υδροφόρα οχήματα

19:26 - Συμβολή από την Περιφέρεια Αττικής στο έργο πυρόσβεσης σε Ασπρόπυργο, Φυλή και στην προσπάθεια πρόληψης που γίνεται σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου. Μετά από αιτήματα της Πυροσβεστικής έχουν διατεθεί 10 υδροφόρα οχήματα στη διάθεση της ΠΕΠΥΔ Αττικής σε διάφορες θέσεις, δύο υδροφόρα οχήματα στη διάθεση της ΠΕΠΥΔ Στερεάς Ελλάδας και τρία υδροφόρα οχήματα στη διάθεση της Διεύθυνσης Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας Αττικής τα οποία έχουν σταλεί στο Αττικό Άλσος, στο Πεδίον του Άρεως και στο Πάρκο Τρίτση. 

Στη φωτιά του Ασπροπύργου παραμένουν τέσσερα υδροφόρα οχήματα και τρία οχήματα έργου, ενώ άλλα 15 που επιχειρούσαν εκεί μετακινήθηκαν προς τη Φυλή για να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης. Συνολικά στη Φυλή επιχειρούν 24 υδροφόρα οχήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Εκκενώνεται το χωριό Βίτωλη Μακρακώμης στη Φθιώτιδα

19:21 - Εντολή για εκκένωση του χωριού Βίτωλη, το οποίο πλησιάζει η φωτιά που μαίνεται στη Δυτική Φθιώτιδα. Στην περιοχή είναι συγκεντρωμένες όλες οι επίγειες δυνάμεις, καθώς η φωτιά έκαψε ένα πνοιμιοστάσιο στην είσοδο του χωριού, κατά μήκος του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου και κινδυνεύουν να πάρουν φωτιά αποθήκες που είναι γεμάτες με ζωοτροφές και μία αγροικία

Πριν από λίγο ένα αεροσκάφος canadair έκανε μία ρίψη νερού και αποχώρησε για την Ελευσίνα, ενώ από τα δύο αεροσκάφη PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας το ένα κάνει βολές, καθώς το δεύτερο είναι καθηλωμένο στο αεροδρόμιο. Τέλος ο δήμος Μακρακώμης, η ΕΛΑΣ και η πυροσβεστική προσπαθούν να απομακρύνουν τους κατοίκους μετά την εντολή εκκένωσης που δόθηκε από τι αρχές.

19:13 - Περισσότερα από 400.000 στρέμματα έχουν κατακάψει μέχρι σήμερα οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ημερών (Σάββατο - Δευτέρα, 19 - 21.08.2023), όπως προκύπτει από την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ):

   - 380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο

   - 30.000 στρέμματα έχουν καεί στη Ροδόπη

   - 12.000 στρέμματα έχουν καεί στη Βοιωτία

   - 8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο

   - 5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά

Όπως επισημαίνει η μονάδα METEO, τα παραπάνω δεδομένα αποτελούν προκαταρκτική εκτίμηση και θα αναθεωρηθούν με την οριοθέτηση των πυρκαγιών και τη διαθεσιμότητα υψηλότερης ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων.

«Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας από το Σάββατο 19.08.2023, έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δριμύτητα και την έκταση των παραπάνω δασικών πυρκαγιών. Από την μία, δρώντας σωρευτικά, οι θερμές και ξηρές συνθήκες αύξησαν και διατήρησαν σε υψηλά και πολύ υψηλά επίπεδα την ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων, καθιστώντας έτσι εύκολη την έναρξη της φωτιάς και την ανάπτυξη υψηλών θερμικών φορτίων στις πυρκαγιές», τονίζει η ανακοίνωση του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ.

Όπως προστίθεται, «από την άλλη, η ενίσχυση των ανέμων στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, ευνόησε τη γρήγορη εξάπλωση τους», ενώ παρατίθενται και διαγράμματα, όπου παρουσιάζεται ο εκτιμώμενος ρυθμός εξάπλωσης για τις περιοχές των παραπάνω δασικών πυρκαγιών, όπως υπολογίζεται από δεδομένα των πλησιέστερων αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας METEO/ΕΑΑ.

«Σε όλες τις περιοχές, καταγράφεται σταδιακά και από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου (01.05.2023) η επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Κύθνου, όπου λόγω των ενισχυμένων βόρειων ανέμων, δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες παρατηρούνται και σε προηγούμενες ημέρες), με την έναρξη των πυρκαγιών να συμπίπτει χρονικά με την περίοδο των χειρότερων συνθηκών, γεγονός που τονίζει την επιτακτική ανάγκη επιχειρησιακής επιτήρησης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας», σημειώνει το METEO/ΕΑΑ.

19:08 - Σε τροποποιήσεις προηγούμενων αποφάσεων για τη διευκόλυνση πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν δοκιμαστεί από τις πυρκαγιές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας προχώρησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης. Πρόκειται για τροποποιήσεις σχετικές με την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και την αξιοποίηση ευνοϊκών ρυθμίσεων, σύμφων με το αρμόδιο υπουργείο.

Με επιτυχία η μεταφορά ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας από την Αλεξανδρούπολη

18:34 - Ολοκληρώθηκε με απόλυτη ασφάλεια η μεταφορά ασθενών μέσω θαλάσσης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου αλεξανδρούπολης, το οποίο είχε αρχίσει να εκκενώνεται από εχθές λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στον έβρο και ειδικότερα στην περιοχή

Μεταφέρθηκαν λίγο πριν από τις τέσσερις το απόγευμα στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας με το επιβατικό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής». Η επιχείρηση που συντονίστηκε από το ΕΚΑΒ, τον στρατό, τις διασωστικές ομάδες, την τροχαία και τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλα επέτρεψε την άμεση και απρόσκοπτη μεταφορά όλων των ασθενών από το λιμάνι στο νοσοκομείο χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος που είχε αφιχθεί από νωρίς στο επιβατικό πλοίο και ανέμενε τους ασθενείς επέβλεψε την όλη επιχείρηση. Σε δηλώσεις του τόνισε πως η άφιξη των ασθενών στο νοσοκομείο της Καβάλας είναι η τελευταία φάση μιας απόλυτα πετυχημένης επιχείρησης που ολοκληρώθηκε με αξιοπιστία και ακρίβεια.

«Κινητοποιήθηκαμε από χθες το βράδυ», υπογράμμισε ο υφυπουργός, «όταν άρχισε να επιδεινώνεται η κατάσταση στην ατμόσφαιρα. Αρχικά μεταφέραμε τους ασθενείς στα νοσοκομεία Κομοτηνής και Ξάνθης. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης από τους ασθενείς που ήδη μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ στο πλοίο μετακινήσαμε 25 ασθενείς οδικώς με τα ασθενοφόρα γιατί έπρεπε να είχαν επάρκεια οξυγόνου. Τους υπόλοιπους 26 τους μεταφέραμε με το πλοίο ώστε να συνεχίσουν τη νοσηλεία τους στην Καβάλα».

Ο κ. Βαρτζόπουλος σημείωσε ακόμα πως υπήρξε πλήρη αναδιοργάνωση των μονάδων και των υπηρεσιών του ΓΝΚ ώστε να είναι σε θέση να υποδεχθεί και να περιθάλψει για όσο χρόνο είναι απαραίτητο τους ασθενείς από την Αλεξανδρούπολη. Να σημειωθεί πως χθες το βράδυ στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας μεταφέρθηκαν με απόλυτη ασφάλεια και έντεκα νεογνά που νοσηλεύονταν σε μονάδας του ΠΝΑ.

Λόγω της μετακίνησης του πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής» από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα για την μεταφορά των ασθενών, έμεινε χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση το νησί της Σαμοθράκης. Για τον λόγο αυτό φέριμποτ από τη Θάσο θα καταπλεύσει στη Σαμοθράκη το απόγευμα προκειμένου να μεταφέρει στην Αλεξανδρούπολη οχήματα και επιβάτες.

astheneis-alexandroypoli-fotia.jpg

Εκκένωση της Γρατίνης προς Κομοτηνή - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Φυλή 

18:14 - Μήνυμα του 112 για ετοιμότητα προς εκκένωση οικισμών, σύμφωνα και με τις οδηγίες των Αρχών, στη Ροδόπη λόγω της δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή τους. Συγκεκριμένα, έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι των οικισμών: Πετρωτά, Παραλία Πετρωτών, Άγιος Χαράλαμπος Μαρωνείας, Ασκητές, Νέα Κρωβύλη, Παλαιά Κρωβύλη, Καγκέλες και Πλατανίτη. Παράλληλα, οι κάτοικοι του οικισμού Γρατίνη στη Ροδόπη έλαβαν μήνυμα του 112 να εκκενώσουν προς Κομοτηνή.

18:11 - Αλλαγές στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Φυλής, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Αστυνομίας. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων:

   -Από την συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Θρασυβούλου

   -Από την συμβολή της λεωφόρου Φυλής και περιφερειακής Αγ. Κυπριανού

   -Από την συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Σκαλκώτα

Αντίθετα, διεκόπη η κυκλοφορία στην λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου και συνεχίζει να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

   -Στην λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα

   -Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου

   -Από την πλατεία Φυλής

   -Από την Toyota (λόφος Κύριλλου)

   -Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

18:00 - Εκκενώνεται και ο Λόφος Κυρίλλου στον Ασπρόπυργο. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 να απομακρυνθούν προς Μάνδρα: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λόφος Κυρίλλου απομακρυνθείτε προς Μάνδρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Επικίνδυνες διαστάσεις φαίνεται πως έχει πάρει και η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σήμερα, Τρίτη, στη Φυλή, καθώς όσοι βρίσκονται στην περιοχή και συγκεκριμένα, σε Άνω Λιόσια, Γεννηματά, Κανάλα έχουν κληθεί για εκκένωση προς Λιόσια. Είχε προηγηθεί άλλο ένα μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Άνω Λιόσια.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε ήδη ενημερώσει για τη μετάβαση δυνάμεων της ΕΜΑΚ και της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να συμβάλλουν σε πιθανή απομάκρυνση ανθρώπων από τη Μονή «Κλειστών». Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση, στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στην περιοχή της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών».

Όπως είχε επισημανθεί, οι ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο σημείο όπου έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά καθιστούν δύσκολο το έργο των δυνάμεων και για αυτό νωρίτερα, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν καθώς η φωτιά είχε ήδη επεκταθεί και έκαιγε σπίτια, δίνοντας, παράλληλα, τέράστια μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες στην Πάρνηθα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν, μέχρι στιγμής, κινητοποιηθεί 62 πυροσβέστες με 26 οχήματα και από αέρος συνδράμουν 5 ελικόπτερα. Παράλληλα, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους: 

- Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα 

- Από τη συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου 

- Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Θρασυβούλου 

- Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και περιφερειακής Αγ. Κυπριανού 

- Από την πλατεία Φυλής 

- Από την Toyota (λόφος Κύριλλου) 

- Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι» 

- Στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Σκαλκώτα.

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της Ελλάδας

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή πύρινα μέτωπα μαίνονται σε πολλά διαφορετικά μέρη της ελληνικής επικράτειας: Έβρος, Αλεξανδρούπολη, Χαλκιδική, Εύβοια, Βοιωτία, Ασπρόπυργος, Λέσβος. 

Στην Αλεξανδρούπολη σήμερα εκκενώθηκαν εννέα οικισμοί προς Κομοτηνή μέσω 112: Μεσημβρία, Ατάρνη, Αύρα, Κόμαρος, Πέραμα, Μέστη, Δίκελλα, Συκορράχη και Πλάκα. Χθες είχε εκκενωθεί με σχέδιο δράσης το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. 

Επίσης στη Βοιωτία, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς καίνε δύο διαφορετικά πύρινα μέτωπα που συνολικά ξεπερνούν τα 10 χλμ, ενώ ενδέχεται να ενωθούν, λόγω των ισχυρών ανέμων που φυσούν στην περιοχή. Ταυτόχρονα υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις που δημιουργούν νέα μέτωπα, με αποτέλεσμα το έργο των επίγειων και εναέριων δυνάμεων που επιχειρούν να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. 

Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής είναι η πιθανότητα οι φλόγες, βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, να πάρουν πορεία προς τον Ελικώνα και την Αρβανίτσα, όπου υπάρχει ένα σπάνιο δάσος, αλλά και οικισμοί. 

Τις σορούς 18 μεταναστών που κάηκαν από τη φωτιά που μαίνεται στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο εντόπισαν οι πυροσβέστες που επιχειρούν για την κατάσβεσή της. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή του Άβαντα. 

Αναφορικά με τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, έχει σταλθεί μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Ασπρόπυργο σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Λάκκα Κατσαρή και προς Ελευσίνα σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Ποντίων και Βέρας. Στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου έχει σταλθεί μήνυμα που συμβουλεύει τον κόσμο να παραμείνει σε κλειστούς χώρους, με κλειστά παράθυρα και πόρτες, λόγω της φωτιάς που είναι σε εξέλιξη. 

Νωρίτερα η Αστυνομία προχώρησε σε μερική άρση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο ΝΑΤΟ από τον κόμβο Θριασίου έως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και σε Αγίας Σοφίας και λεωφόρο ΝΑΤΟ προς το βουνό. Αντίθετα παραμένει κλειστό το τμήμα της Αττικής Οδού από την περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

5951251.jpg
5951271.jpg
5951270.jpg
5951283.jpg