Μεγάλες είναι οι εστίες αναζωπύρωσης, στη φωτιά που καίει για 12 ημέρα στον Έβρο, περιμετρικά από τον οικισμό Κοτρωνιάς, καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Γιαννούλη Έβρου προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: « Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Γιαννούλη απομακρυνθείτε προς Σουφλί. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας .Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Εκκενώνεται και ο οικισμός Σιδηρώ Έβρου. Οι κάτοικοι της περιοχής Σιδηρώ ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν προς Μέγα Δέρειο Έβρου. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στο Σιδηρώ απομακρυνθείτε προς Μέγα Δέρειο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Ενεργά παραμένουν τα δύο μέτωπα στις περιοχές της Λεπτοκαρυάς και ειδικότερα στη θέση Μεγάλο Ρέμα και στην Κοτρωνιά. Το έργο της κατάσβεσης, παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις -επίγειες και εναέριες- που επιχειρούν αδιάλειπτα στην περιοχή, τις τελευταίες ώρες καθίσταται ακόμη δυσκολότερο κυρίως στο πύρινο μέτωπο της Κοτρωνιάς καθώς η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων σε νοτιάδες, από βορειοανατολικούς που έπνεαν κόντρα στις φλόγες τις προηγούμενες ημέρες, σήμερα σπρώχνει τη φωτιά με την πορεία της να μοιάζει ανεξέλεγκτη.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή έχουν διατεθεί για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος 11 αεροσκαφών και πέντε ελικοπτέρων.

«Μέσα σε 5 λεπτά η φωτιά τύλιξε ολόκληρο το χωριό» είπε νωρίτερα η δημοσιογράφος της ΕΡΤ που είναι στην περιοχή, συμπληρώνοντας ότι το συνεργείο της ΕΡΤ φεύγει από δασικό δρόμο υπό τις οδηγίες του στρατού, ενώ ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν προς Σουφλί λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.

Στις 6.30 χθες το απόγευμα η περιοχή εκκενώθηκε με μήνυμα 112 ενώ από τις 5.30 τα ξημερώματα επιχειρούν τα εναέρια μέσα προσπαθώντας να περιορίσουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το χωριό είχε ελάχιστους μόνιμους κατοίκους που ήδη έχουν απομακρυνθεί, ενώ παραμένουν εθελοντές από τα γύρω χωριά και ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις με συνδρομή και από το παρακείμενο στρατόπεδο.

Η φωτιά στον Έβρο έχει κάψει έκταση μεγαλύτερη των 826.000 στρεμμάτων έως τις 28 Αυγούστου, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2 που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.). Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει ότι «παρατηρούνται ενεργά μέτωπα στην περιοχή του Έβρου, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης», και «θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση αυτής της έκτασης τις επόμενες ημέρες».