Πέρασε στην Ηλεία η φωτιά από την Αχαΐα, η οποία έχει αναπτύξει «μεγάλη δυναμική», προδιαγράφοντας μία δύσκολη νύχτα στις μάχες με τις φλόγες. 

Ειδικότερα, ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Αλποχώρι Ηλείας και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις απειλώντας χωριά. Ακολούθησε μπαράζ εκκενώσεων προς Πύργο, ενώ περίπου στις επτά το απόγευμα ο εφιάλτης έγινε ακόμη μεγαλύτερος, καθώς πέρασε στην Ηλεία, και συγκεκριμένα  στην περιοχή της Πηνείας, το πύρινο μέτωπο που έκαιγε από το πρωί στην Αχαϊα. Αυτό το μέτωπο απειλεί άμεσα το χωριό Απιδούλα, για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης προς το Σιμόπουλο. Το ίδιο έγινε και για τα χωριά Βάλμη, Μασουρέικα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς για να καταφέρουν να τιθασσεύσουν τις φλόγες. Όμως, στις 20.00 εκδόθηκε νέα εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από επτά χωριά, μεταξύ των οποίων και το Σιμόπουλο, όπου νωρίτερα είχαν κατευθυνθεί οι κάτοικοι άλλων χωριών.

Το πύρινο μέτωπο στην Πηνεία

Στην ενημέρωση που έκανε στις 9 το βράδυ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης, επισήμανε ότι το μέτωπο από το Μαστραντώνη Αχαϊας που επεκτάθηκε στην Ηλεία έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και είναι το πιο επικίνδυνο.

Μισή ώρα αργότερα, εντολή να απομακρυνθούν έλαβαν οι κάτοικοι στα Αντωναίικα και τη Λάτα, προς την Αμαλιάδα μέσω του Σιμόπουλου:

Το πρώτο μέτωπο, από το Αλποχώρι κινήθηκε αρχικά προς τα χωριά Χανάκια και Μυρτιά, παίροντας πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με τη μία εντολή εκκένωσης να διαδέχεται την άλλη.

Στο μεταξύ από ανακοπή σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο 55χρονος άνδρας που βρέθηκε νεκρός στη Μυρτιά δεν συνδέεται με την πυρκαγιά: Τον είχε βρει νεκρό ο αδελφός του, στην αυλή του σπιτιού του, πριν φτάσει η φωτιά στο χωριό, όπως έχει καταθέσει ο ίδιος στις Αρχές. Στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε έγινε προσπάθεια ανάνηψης, χωρίς αποτέλεσμα. Ενας άνθρωπος τραυματίσθηκε στην προσπάθεια κατάσβεσης στο Αλποχώρι.

Δύσκολη μέρα με πολλά μέτωπα 

Μάχες με δύσκολες και επικίνδυνες πυρκαγιές έδωσαν και δίνουν σε όλη τη χώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι πιο δύσκολες φωτιές ξέσπασαν σε Μαστραντώνη Αχαΐας, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στο Μαστραντώνη Αχαΐας πέρασε στην περιφερειακή Ενότητα Ηλείας όπου επιχειρούσαν 105 πυροσβέστες 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 38 οχήματα κι από αέρος 3 αεροσκάφη κι 1 ελικόπτερο.

Επιπλέον στην πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 15.25 στο Κρανίδι Αργολίδας επιχειρούσαν  48 πυροσβέστες 21 οχήματα κι από αέρος 6 ελικόπτερα. Τέλος στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Αλποχώρι Ηλείας γύρω στις 17.00 επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 19 οχήματα κι από αέρος 8 αεροσκάφη κι 3 ελικόπτερα.

Συνολικά σύμφωνα με την Πυροσβεστική το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 64 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 46 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 18.

Μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των οικισμών Πετραίικα Αχαΐας, Απιδούλα Ηλείας και Μαζαράκι Αχαΐας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Σιμόπουλο Ηλείας. Ειδικότερα το μήνυμα ανέφερει: «Aν βρίσκεστε στις περιοχές Πετραίικα Απιδούλα και Μαζαράκι απομακρυνθείτε προς Σιμόπουλο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Εκκενώνονται οι περιοχές Μαζαράκι Αχαΐας, Πρόδρομο Ηλείας, Σιμόπουλο Ηλείας, Σκλίβα Ηλείας, Βουλιαγμένη Ηλείας και Καλό Παιδί Ηλείας λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να απομακρυνθούν από αυτούς και να κατευθυνθούν προς Πύργο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μαζαράκι, Πρόδρομος, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί και Λαγανάς απομακρυνθείτε προς Πύργο».

Εκκενώνονται οι περιοχές Βάλμη Ηλείας και Μασουραίικα Αχαΐας λόγω πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν από τις παραπάνω περιοχές και να κατευθυνθούν προς Σιμόπουλο Ηλείας. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας . Αν βρίσκεστε στις περιοχές Βάλμη και Μασουραίικα απομακρυνθείτε προς Σιμόπουλο Ηλείας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ένα ακόμη μήνυμα, μέσω του 112, στάλθηκε σε όσους κατοικούν ή βρίσκονται στις περιοχές, Αντωνέικα και Λάτα να κινηθούν προς την περιοχή της Αμαλιάδας, μέσω Σιμόπουλου, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Νωρίτερα εκδόθηκε και νέο μήνυμα από το 112 προς του κατοίκους της Σκαφιδιάς και του Αγίου Ηλία ώστε να απομακρυνθούν προς Πύργο.

Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας

Στο μεταξύ, με εντολή της 6ης ΥΠΕ έχουν τεθεί σε επιφυλακή ανεξαρτήτως των εφημεριών τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας.

Η πυρκαγιά στην περιοχή Χανάκια Ηλείας βρίσκεται σε πλήρης εξέλιξη με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκο Κοροβέση να χαρακτηρίζει τη φωτιά «ανεξέλεγκτη» μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Κοροβέσης σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στο Αλποχώρι και σημείωσε ότι η μεγάλη ανησυχία είναι να μην ξεφύγει η φωτιά με κατεύθυνση την παραλία του Αγίου Ηλία καθώς στην περιοχή υπάρχει πυκνό δάσος αλλά και πολλές κατοικίες.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου 

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου, που είχε διακοπεί νωρίτερα, από το ύψος της κοινότητας, Χανάκια μέχρι και το ύψος της κοινότητας, Δουνέικα λόγω της πυρκαγιάς, που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή, Αλποχώρι.

Σε κέντρα φιλοξενίας οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω της πυρκαγιάς

Σε κέντρα φιλοξενίας θα διαμένουν όσοι από τους κατοίκους των περιοχών απομακρύνθηκαν λόγω της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού που βρίσκονται στους οικισμούς Αλεποχωρίου, Χανακίων, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς προς Πύργο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Ο Δήμος ενημερώνει τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό αναβάλλεται κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Πύργου.