Ανακοίνωση εξέδωσε η Πολεμική Αεροπορία για το συμβάν στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, στην αεροπορική βάση 111ΠΜ, η οποία, όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ανακοίνωσης, «κρίνεται ασφαλής». Πιο συγκεκριμένα, περιγράφεται όλη η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τη στιγμή που «η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί».

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα». Επίσης τονίζεται ότι «δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή» και αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια».

«Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα»

Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά η ανακοίνωση: «Ανακοινώνεται ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα. Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη. Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου. Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια. Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.

Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί».

fotes-nea-agxialos-foyskota.jpg

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για την πυρκαγιά στη Μαγνησία

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πυρκαγιά στη Μαγνησία από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ύστερα και από εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με την ΕΡΤ. 

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές των Δήμων Ρήγα Φεραίου και Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 26 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMRS679) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

133 άτομα απεγκλωβίστηκαν συνολικά από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου

Συνολικά 133 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό, λόγω των συνεχόμων εκρήξεων που σημειώθηκαν σε αποθήκες πυρομαχικών, οι οποίες προκλήθηκαν από το πύρινο μέτωπο που μαίνεται στον Νομό Μαγνησίας. Ο απεγκλωβισμός πραγματοποιήθηκε από 15 ιδιωτικά σκάφη με τη συνδρομή τριών πλωτών σκαφών του Λιμενικού, ενώ όλα τα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου. Σημειώνεται πως αυτή την ώρα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Αγχιάλου, παραμένουν σε ετοιμότητα τέσσερα πλωτά σκάφη του Λιμενικού, τρία ιδιωτικά και δύο ρυμουλκά.

Επίσης, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που σταθμεύαν στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο. Τα αεροσκάφη που δεν βρίσκονταν σε shelter απογειώθηκαν για τις πτέρυγες μάχης της Λάρισας και της Τανάγρας. Πρόκειται, πάντως, για τυποποιημένη διαδικασία που γίνεται βάσει πρωτοκόλλου για προληπτικούς λόγους, καθώς η φωτιά βρίσκεται μακριά από το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Οι αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων δεν βρίσκονταν μέσα στην πτέρυγα μάχης αλλά είναι διεσπαρμένες σε περιοχές που καίγονται. Οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου είναι εξαιρετικά ανήσυχοι και η οδηγία που έχουν λάβει είναι να απομακρυνθούν από την κωμόπολη χωρίς να διασχίσουν την εθνική οδό στο σημείο που βρίσκεται κοντά στην πτέρυγα μάχης. Έτσι, πολλοί έχουν επιλέξει να μη φύγουν οδικώς αλλά από τη θάλασσα. 

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στους 2500 υπολογίζονται οι κάτοικοι οι οποίοι έφυγαν από τη Ν. Αγχίαλο και έχουν φτάσει στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου, όπου, με ευθύνη τοιυ δήμου, υπάρχουν χώροι φιλοξενίας, με φαγητό, νερό, χώρους απασχόλησης των μικρών παιδιών, αλλά και κρεβάτια, προσφορά του στρατού, κυρίως για τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, καταβάλλεται προσπάθεια να προωθηθούν σε κλίνες αλλά και σε ξενοδοχεία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.

Μηνύματα από 112

Εν τω μεταξύ, διαδοχικά μηνύματα από το 112 δέχτηκαν οι κάτοικοι 12 περιοχών του Δήμου Βόλου λόγω των αναζωπυρώσεων που έχουν σημειωθεί σε σημεία στην ευρύτερη περιοχή.  

Ειδικότερα οι κάτοικοι των περιοχών Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο.

Παράλληλα οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλμυρό. Ακόμη, μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Καστράκι προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μικροθήβες. Το ίδιο συνέβη και με τους κατοίκους Καραμπά Αγχιάλου, οι οποίοι καλούνται από το 112 να εκκενώσουν σε απόσταση 3 χιλιομέτρων. 

Σε έκτακτη ενημέρωση που έκανε στις 20:00 ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε για διαρκώς επικίνδυνες αναζωπυρώσεις και επισήμανε ότι οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται επί ποδός για την απομάκρυνση των κατοίκων. 

Ακυρώνονται δρομολόγια τρένων - Κάλεσμα Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας στα μέλη της

Το λεωφορείο που εκτελεί το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 12572 (Λάρισα-Βόλος), επιστρέφει από το Βελεστίνο στη Λάρισα, κατόπιν εντολής της αστυνομίας, λόγω των πυρκαγιών στην περιοχή. Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train ακυρώνεται το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 12573 (Βόλος-Λάρισα) που έχει υποκατασταθεί από λεωφορείο.

Από πλευράς της, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας καλεί τα μέλη της να δηλώσουν διαθέσιμα δωμάτια για φιλοξενία τουριστών που εκκενώνουν αυτή τη στιγμή περιοχές που πλήττονται από τη φωτιά στη Μαγνησία, όπως η Νέα Αγχίαλος.

Κλιμάκια στις πληγείσες περιοχές για την εκτίμηση των ζημιών - Αναστολή λειτουργίας των ΒΙΠΕ Βόλου

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, αποφασίστηκε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να βγουν κλιμάκια σε όλες τις πληγείσες περιοχές για την εκτίμηση των ζημιών, του τρόπου αποζημίωσης και τη χορήγηση προμηθειών για το ζωικό κεφάλαιο. Πλέον, Αρχές και φορείς βρίσκονται σε ετοιμότητα για να φιλοξενηθούν οι πυρόπληκτοι της ευρύτερης περιοχής.

Ακόμα, να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους την Παρασκευή 28 Ιουλίου μέχρι να εξαλειφθούν οι ιδιαιτέρως δυσμενείς συνθήκες που έχουν δημιουργή λόγω του εκτεταμένου φαινομένου των πυρκαγιών, κάλεσε τους εργοδότες των Βιομηχανικών Περιοχών Βόλου και Ασπρόπυργου η γενική γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους να διασφαλίσουν την υγεία των εργαζομένουν τους. Επίσης τους καλεί να συμβάλλουν στην ομαλή και ασφαλή απομάκρυνσή τους.