Η πανδημία της COVID-19 άλλαξε το πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων, ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι o κορονοϊός δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη υγειονομική ανάγκη.

Υπογράμμισε ότι η COVID-19 δίδαξε ότι «η δύναμη της ΕΕ έγκειται στην ενότητά της, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις στον τομέα της υγείας. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην κοινή χρήση ιατρικών προμηθειών, στη θεραπεία ασθενών ή στη βοήθεια επαναπατρισθέντων πολιτών και στην ανασυγκρότηση των οικονομιών μας, μάς βοήθησε να προστατεύσουμε μαζί τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε τις πιο δύσκολες φάσεις της πανδημίας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν συμπλήρωσε ότι «η πανδημία άλλαξε το πρόσωπο της ΕΕ, η οποία έχει γίνει μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. «Τώρα είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές κρίσεις υγείας, με νέα εργαλεία για να αντιδρούμε γρήγορα σε αναδυόμενες υγειονομικές κρίσεις».

Ωστόσο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η επαγρύπνηση παραμένει κρίσιμη. "Αν και η πανδημία έχει παρέλθει, είναι σαφές ότι η COVID-19 παραμένει μια παγκόσμια απειλή για την υγεία και ότι θα εξακολουθεί να είναι μέρος της ζωής μας για το άμεσο μέλλον».

Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε τους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής στον τομέα της υγείας «για τις εξαιρετικές προσπάθειες και την αφοσίωσή τους τα τελευταία τρία χρόνια».