Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αναφορικά με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, περί του «μαύρου στην ενημέρωση», αναφορικά με την απαγόρευση για τη μετάδοση των δικών. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, ο κύριος Φλωρίδης εξήγησε ότι η συγκεκριμένη διάταξη υπάρχει από το 2002, κι απλώς επικαιροποιήθηκε, προκειμένου να καλύψει τα κενά, τα οποία προέκυψαν με την πρόοδο της τεχνολογίας. Η συγκεκριμένη διάταξη προέβλεπε ότι απαγορεύεται η μετάδοση των δικών, εκτός κι αν το δικαστήριο δώσει ειδική άδεια, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Το πρόβλημα προέκυψε στην διατύπωση της αρχικής διάταξης, όπου δεν ήταν αρκετά γενική, προκειμένου να καλύπτει και τις νέες τεχνολογίες που πιθανόν να προκύπταν, κάνοντας λόγο για «μετάδοση ή μαγνητοσκόπηση της δίκης». Με την επικαιροποίηση της διάταξης, αυτό το κενό καλύφθηκε. Όμως, πουθενά δεν γίνεται λόγος για απαγόρευση παρουσίας των δημοσιογράφων, οι οποίοι συνεχίζουν να παρίστανται κανονικά.

Όπως εξήγησε ο κύριος Φλωρίδης, με τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες κάνουν και χρήση τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί κάποιος με το κινητό του να ηχογραφεί τη δίκη, να μετατρέπεται αυτομάτως σε κείμενο -ή ακόμη και να μεταφέρει κρυφά εικόνα- και να δημοσιεύεται σε κάποιο σάιτ. Αυτό προκαλεί άνισο ανταγωνισμό προς τους υπόλοιπους δημοσιογράφους, οι οποίοι σεβόμενοι τις απαγορεύσεις, κρατούν τις σημειώσεις τους με τον νόμιμο και προβλεπόμενο τρόπο.

Κόμμα - «τουρλουμπούκι»

Ενδιαφέρον όμως έχει η τοποθέτηση του Γιώργου Φλωρίδη, αναφορικά με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει τη διάταξη που τώρα καταγγέλλει. Όπως χαρακτηριστικά είπε «ποιο ήταν το καταπληκτικό; Κοιτάμε λοιπόν τα πρακτικά της Βουλής, τη διάταξη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ την ψήφισε» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ την ψήφισε και καλά έκανε. Σωστά έκανε που την ψήφισε. Αλλά δεν είχαν δει προφανώς τι είχαν κάνει, έβγαλαν γρήγορα μια ανακοίνωση, γιατί εκεί -το τουρλουμπούκι τώρα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι καταπληκτικό, χάνει η μάνα το παιδί-, κάποιος πήγε και τους είπε "ξέρετε εδώ, ο Φλωρίδης πλήττει τα δικαιώματά μου", κάνανε μια ανακοίνωση». Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι αφενός, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο τραγικά ανοργάνωτος, που φτάνει στο σημείο να καταγγέλλει διατάξεις που έχει υπερψηφίσει στη Βουλή, κι αφετέρου, ότι βρέθηκε ο πλέον δόκιμος μονολεκτικός χαρακτηρισμός, για το επίπεδο οργάνωσης του κόμματος: το «τουρλουμπούκι». Υπάρχουν βέβαια και άλλοι εύστοχοι μονολεκτικοί χαρακτηρισμοί, οι οποίοι όμως ξεφεύγουν των στοιχειωδών κανόνων της ευπρέπειας. Για αυτό κι εμείς συγχαίρουμε τον κύριο Φλωρίδη, για τη συγκεκριμένη εισφορά του στον δημόσιο διάλογο.

 

Η δήλωση του Γιώργου Φλωρίδη

Γιώργος Φλωρίδης: «Θα περίμενε κανένας από τους δικαιωματιστές του ΣΥΡΙΖΑ -που μας έχουν τρελάνει εκεί, ότι προστατεύουν τους κατηγορούμενους και τα λοιπά-, να υπερθεματίζουν σε αυτή την υπόθεση. Θα πω όμως τι κάνανε. Αυτή η διάταξη λέει ότι απαγορεύεται να μεταδίδεις, ή να μαγνητοσκοπείς μια δίκη η οποία διεξάγεται, χωρίς την άδεια του δικαστηρίου. Το οποίο μπορεί να σου τη δώσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Όπως σε πολλές δίκες, που δεν μπήκαν μέσα οι δημοσιογράφοι».

Γιώργος Φλωρίδης: «Όχι, οι δημοσιογράφοι μπαίνουν. Δε μπαίνουν κάμερες και τα λοιπά. Αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - φαντάζομαι και σε όλο τον κόσμο, που έχει ένα στοιχειώδες σύστημα».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Στην Αμερική βλέπουμε σκίτσα».

Γιώργος Φλωρίδης: «Ακριβώς. Δε βλέπετε ποτέ φωτογραφία. Αυτά λοιπόν ισχύουν εδώ και 22 χρόνια στην Ελλάδα. Τι προσθέσαμε τώρα, με τη διάταξη που ψηφίσαμε πρόσφατα; Προσθέσαμε και την ιντερνετική μετάδοση».

Ανθή Βούλγαρη: «Ότι απαγορεύεται;»

Γιώργος Φλωρίδης: «Ναι. Δηλαδή, υπάρχουν πλατφόρμες, οι οποίες με την τεχνητή νοημοσύνη, πας με το κινητό σου μέσα και τον ήχο τον μετατρέπει σε κείμενο κατ' ευθείαν. Και το μεταδίδεις εσύ από μέσα, όπως θέλεις. Το μεταδίδεις απ' ευθείας».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Δηλαδή, αν είμαι δημοσιογράφος που δουλεύω σε ένα σάιτ με το κινητό μου, ανοίγω την ανοιχτή ακρόαση, το μαγνητοφωνώ -»

Γιώργος Φλωρίδης: «Κι αυτό στο μετατρέπει απευθείας σε κείμενο, ή κάνει -»

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Και δημοσιεύεται όλο αυτό σε σάιτ».

Γιώργος Φλωρίδης: «Κατ' ευθείαν. Ή, μπορεί να σου δώσει κρυφά και εικόνα. Επειδή αυτή η τεχνολογία εξελίχθηκε τώρα, βάλαμε κι αυτήν. Τώρα βγαίνει -εκεί έπαθα πλάκα-, βγαίνει ξαφνικά μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, και λέει ότι "ο Φλωρίδης ρίχνει μαύρο στην ενημέρωση, για τις σοβαρές δίκες, που οι δημοσιογράφοι" κι εγώ δεν ξέρω τι. Ωραία. Αυτό το σύστημα δημιουργεί άνισο ανταγωνισμό στους δημοσιογράφους, που είναι εκεί και γράφουν. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και ξαφνικά, έρχεται ένας τύπος από δίπλα και χρησιμοποιώντας ένα μέσο παράνομο, πλήττει αυτούς. Ποιο ήταν το καταπληκτικό; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έβγαλε ανακοίνωση - κάπως με ονόμασαν εμένα. Λέω "για να δω ρε παιδί μου", εγώ θυμόμουνα - κοιτάμε λοιπόν τα πρακτικά της Βουλής, τη διάταξη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ την ψήφισε. Αυτή τη διάταξη, για την οποία με κατηγορεί εμένα -»

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Των ιντερνετικών απαγορεύσεων; Τώρα;»

Γιώργος Φλωρίδης: «Ναι, ναι την ψήφησε. Τώρα, προχθές. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ψήφισε και καλά έκανε. Σωστά έκανε που την ψήφισε. Αλλά δεν είχαν δει προφανώς τι είχαν κάνει, έβγαλαν γρήγορα μια ανακοίνωση, γιατί εκεί -το τουρλουμπούκι τώρα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι καταπληκτικό, χάνει η μάνα το παιδί-, κάποιος πήγε και τους είπε "ξέρετε εδώ, ο Φλωρίδης πλήττει τα δικαιώματά μου", κάνανε μια ανακοίνωση - έτσι κι αλλιώς με έχουν στο στόχαστρο».

Ανθή Βούλγαρη: «Άρα εσείς θέλετε να είναι ίσο για όλους, για όλα τα μέσα».

Γιώργος Φλωρίδης: «Μα είναι προφανές».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Το θέμα είναι ότι ψηφίσανε στη Βουλή τη διάταξη και μετά βγήκαν και κάνανε ανακοίνωση και το καταγγέλλουνε».