Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το τραγούδι είναι προφητικό… Το ρεφρέν «first we take Manhattan, then we take Berlin» αλλά και οι στίχοι από το γνωστό τραγούδι του Λέοναρντ Κοέν (γραμμένο το 1988), κατά σύμπτωση ταιριάζουν γάντι με τις φιλοδοξίες της αμερικανικής Δεξιάς. Της Δεξιάς του κινήματος MAGA (Make America Great Again), που έχει ως στόχο να επιβληθεί ιδεολογικά στην Ευρώπη ως MEGA (Make Europe Great Again).
Κύριος εκφραστής του, ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του Τραμπ, ο οποίος μιλώντας στη «Repubblica» δήλωσε ότι «η κατάκτηση της Ευρώπης από το κίνημα MAGA ξεκινά με τις γερμανικές εκλογές. Η στρατηγική μας είναι να κατακτήσουμε την ήπειρο, χώρα με τη χώρα, μέσω των εκλογών».
Ετσι, καθώς λέει και το τραγούδι του Κοέν, «ύστερα από 20 χρόνια προσπαθειών να αλλάξει το σύστημα εκ των έσω» ήρθε η ώρα «να πάρουμε το Βερολίνο», αφού πρώτα «μπορέσαμε και πήραμε το Μανχάταν».
Και πράγματι, είναι ίσως η πρώτη φορά που σε μία εκλογική αναμέτρηση, σ’ αυτή της Γερμανίας, όλοι έχουν εστιάσει, όχι στον νικητή, αλλά στον δεύτερο! Στους νεοναζί της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD).
Και όχι άδικα... Από το 2013 που ιδρύθηκε, από έναν καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, τον Μπερντ Λούκε, μέχρι σήμερα, έχει κατορθώσει, προσελκύοντας απογοητευμένους των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων και κυρίως των Χριστιανοδημοκρατών –για το μεταναστευτικό και την κατάσταση της οικονομίας–, να αυξήσει εντυπωσιακά τη δύναμή του.
Από τους 77 βουλευτές, σε σύνολο 736 (5η πολιτική δύναμη), και 15 ευρωβουλευτές από τους 69 της Γερμανίας (2η πολιτική δύναμη), σήμερα είναι δεύτερη δύναμη στο γερμανικό Κοινοβούλιο και ανατρέπει τα πολιτικά δεδομένα, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα!
Ήδη σε Ιταλία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Κροατία, Γαλλία, Τσεχία, Σουηδία, Ολλανδία, Ισπανία, Πολωνία και Φινλανδία, οι ακροδεξιές δυνάμεις είτε μετέχουν, είτε στηρίζουν κάποιες από τις κυβερνήσεις, είτε βρίσκονται σε άνοδο. Και σίγουρα το αποτέλεσμα του AfD στις εκλογές θα φουσκώσει πιο πολύ τα πανιά τους!
Τι μπορεί να κάνουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες (οι οποίες, για να είμαστε ειλικρινείς, τα τελευταία χρόνια είχαν χάσει, σε πολλά θέματα, τον δρόμο τους), για να μη χαθούν οι παραδοσιακές πολιτικές αξίες; Οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά, με δεδομένο, μάλιστα, και την παράμετρο Τραμπ. Αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...
Πάντως, ο Κοέν στο τραγούδι του είναι από τους απαισιόδοξους: «Με αγαπούσες ηττημένο, τώρα φοβάσαι μη και νικήσω, ξέρεις τον τρόπο να με κόψεις, αλλά σου λείπει η επιμονή. Πρώτα παίρνουμε το Μανχάταν και μετά το Βερολίνο»!