Στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, αναφορικά με τα ελληνοτυρκικά, επεσήμανε πως υπάρχουν μηχανισμοί συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ertnews.gr o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, απάντησε σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά στον απόηχο της επίσκεψη Μητσοτάκη. Η δήλωση Φιντάν έγινε στην από κοινού συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Αυστρίας, Alexander Schallenberg.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου: «Κύριε Υπουργέ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες την Τουρκία, ο Μητσοτάκης βρέθηκε στην Άγκυρα. Γνωρίζουμε ότι το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ήταν επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών, διότι ο Πρόεδρός μας είχε ένα μήνυμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δήλωσε ότι η ενότητα συναντίληψης με την Αθήνα ενισχύεται σταδιακά. Τι είδους συνεργασία είναι δυνατή σε αυτόν τον τομέα; Μπορούμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα; Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι οι «Τούρκοι» της «Δυτικής Θράκης» έχουν προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση, τα θρησκευτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτά μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινή πολιτική 1 βούληση. Μπορείτε να πείτε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή και ότι θα δούμε νέα βήματα σχετικά με αυτό το θέμα που βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών; Από την άλλη πλευρά, παρά την αποκλιμάκωση των σχέσεων, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το θαλάσσιο πάρκο που κήρυξε η Ελλάδα; Σας ευχαριστώ πολύ».

Να επιλύσουμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από την πρόσφατη και μακρινή μας ιστορία

Ο κ. Φιντάν απάντησε «Χθες, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Άγκυρα με τη συνοδευτική του αντιπροσωπεία. Πρόκειται για μια ανταποδοτική επίσκεψη στην επίσκεψη του Προέδρου μας τον περασμένο Δεκέμβριο. Θα ήθελα να εκφράσω ότι και οι δύο πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία με την υποστήριξη του λαού μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν σε καθεμία χώρα το 2023, έθεσαν τη βούληση να μεταφέρουν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε ένα υψηλότερο επίπεδο, να επιλύσουν τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από την πρόσφατη και μακρινή μας ιστορία, να τα επιλύσουν με τρόπο που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Ο Πρόεδρός μας είναι πολύ ειλικρινής σε αυτό το θέμα και αυτή είναι η κατεύθυνση που μας έδωσαν. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι και η Ελλάδα κάνει θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το καλό είναι ότι και οι δύο πλευρές είναι σε θέση να συζητούν και να συζητήσουν όλα τα προβλήματα με τον πιο ανοικτό τρόπο και σε κατάλληλες βάσεις. Με τον Έλληνα ομόλογό μου, συζητάμε πολύ άνετα πολλά θέματα που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας, ιδιαίτερα το πρόβλημα του Αιγαίου και το πρόβλημα των μειονοτήτων.

Πώς μπορούμε να λύσουμε τα τρέχοντα προβλήματα, πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τα χρόνια προβλήματα, τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η αύξηση της τρέχουσας έντασης, αυτά δουλεύονται και υλοποιούνται τόσο στη βάση ιδεών όσο και στη βάση της εγκαθίδρυσης ενός μόνιμου συστήματος. Υπάρχουν μηχανισμοί συνεργασίας που έχουμε δημιουργήσει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τα δύο μέρη ότι ένας μηχανισμός για τη μείωση της έντασης λειτουργεί σήμερα. Έχουμε τακτικές συναντήσεις που λειτουργούν από αυτή την άποψη.

Από την άλλη πλευρά, τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών μας όσο και η Εθνική μας Υπηρεσία Πληροφοριών έχουν τακτικές συναντήσεις και εργασίες που διεξάγονται με τους αρμόδιους ομολόγους τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την βάση της αντιτρομοκρατίας μεταξύ των δύο χωρών στο μέτρο του δυνατού. Όπως γνωρίζετε, εδώ και χρόνια βλέπουμε ότι τρομοκράτες που έφευγαν από την Τουρκία πρώτα πήγαιναν στην Ελλάδα και στη συνέχεια διασκορπίζονταν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, ενώ όσοι δεν διασκορπίζονταν παρέμεναν εκεί και δημιουργούσαν στρατόπεδα. Με την κατάργηση του στρατοπέδου στο Λαύριο, είδαμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά εξάλειψε μια προβληματική περιοχή που αποτελούσε ζήτημα εντός της Ελλάδας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας στο θέμα αυτό. Αυτή ήταν μια σημαντική εξέλιξη.

Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία. Το σημαντικό είναι να μπει προς υποστήριξή της η πολιτική βούληση και να προωθείται συνεχώς αυτή η δυναμική διαδικασία. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο τόσο το Αιγαίο όσο και η ηπειρωτική χώρα των δύο χωρών μπορούν να λειτουργήσουν σε μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα σε κοινά έργα στην οικονομία, τον τουρισμό και την κοινή ανάπτυξη. Βλέπουμε ότι ο τουρισμός είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Από την άποψη αυτή, βλέπουμε ότι οι επιχειρηματίες μας αξιοποιούν όλο και περισσότερο τη θέλησή τους για αμοιβαίες επενδύσεις. Ειλικρινά, τις ενθαρρύνουμε.

Στη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο Πρόεδρός μας τόνισε ότι πρέπει να καταβάλουμε πολύ σοβαρές προσπάθειες για να αυξήσουμε τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, έκανε και προτάσεις όπως οι δύο χώρες να μοιραστούν και να προωθήσουν από κοινού την τουριστική αγορά, θέτοντας κοινούς τουριστικούς στόχους. Από την άλλη πλευρά, καταγράψαμε επίσης τις επιφυλάξεις και τις σκέψεις μας σχετικά με το θαλάσσιο πάρκο. Τις εκφράσαμε. Είπαμε ότι δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας, ότι αν προχωρήσει, θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, που είναι μια κόκκινη γραμμή που μας προβληματίζει, και ότι δεν θα το δεχτούμε.

Υπήρξε επίσης κατανόηση αρχής ότι δεν πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν, μονομερή βήματα χωρίς να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν σήμερα ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε εκατέρωθεν βήματα και ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση για να συζητήσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά. Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση είναι προφανείς. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Με τη θέληση του Θεού, ελπίζω να δούμε σύντομα εξελίξεις όσον αφορά τόσο τα τρέχοντα όσο και τα χρόνια προβλήματα.