Αναλυτικό ρεπορτάζ των Financial Times, αναφέρει ότι ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τις τιμές των σκόρδων, του τζίντζερ και του τσίλι που έχουν φτάσει στον θεό.
Περιγράφοντας την αύξηση των τιμών η τιμή του σκόρδου από την Ισπανία αυξήθηκε περίπου 25%, δηλαδή από 2,20 ευρώ το κιλό πήγε στα 2,80 ευρώ, μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Η κατάσταση με το τζίντζερ είναι ακόμα χειρότερη. Στις 30 Ιανουαρίου ένα κουτί 13 κιλών τζίντζερ κόστιζε 22 ευρώ, ενώ τώρα έχει φτάσει στα 41 ευρώ.
Ο δείκτης που αποτυπώνει την πορεία των τιμών τέτοιων προϊόντων έχει σημειώσει άνοδο 17% από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε δίκτυα διανομής.
Αυτό, γιατί η Κίνα έχει το 80% των εξαγωγών σκόρδου παγκοσμίως, το 47% των εξαγωγών τζίντζερ και το 20% των εξαγωγών τσίλι.
Η παραγωγή δεν έχει μειωθεί αλλά οι αποθήκες είναι κλειστές και έτσι οι προμήθειες δεν μπορούν να φύγουν σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, όπως τονίζουν το επόμενο διάστημα αναμένεται να παρουσιαστούν ελλείψεις παγκοσμίως σε αποξηραμένα λαχανικά και σε πελτέ ντομάτας.