Με πλήρη απαξίωση για τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλα και για όσους διαφωνούν με τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά παραμένουν στο κόμμα, μίλησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο πρώην υπουργός είπε ότι αυτοί που έφυγαν το έκαναν ουσιαστικά χωρίς λόγο, γιατί δεν υπήρχε κάποιο σοβαρό διακύβευμα όπως το 2015 με την αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και άλλων. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές σε αυτούς φεύγουν και συμπλήρωσε: «είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Επιχειρήθηκε να γίνει μία κατάληψη του κόμματος, διότι δεν έπρεπε να προηγηθεί, κατά την άποψή μου και κατά την άποψη αρκετών ανθρώπων στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ήταν βέβαια η πλειοψηφία. Έπρεπε να προηγηθεί το συνέδριο γιατί το κόμμα υπέστη μια βαριά ήττα και σε αυτή την ήττα όλοι μα όλοι οι υποψήφιοι και άλλοι που ήταν στην ηγεσία του κόμματος έχουν βαρύτατη ευθύνη.

Επιπλέον, απείλησε αυτούς που παραμένουν στο κόμμα με τη ρετσινιά του «αποστάτη» αν αποχωρήσουν. «Το κόμμα δεν τους διαγράφει, το κόμμα δεν θέλει να φύγουν. Αν φύγουν αυτή τη στιγμή, τη δύσκολη στιγμή που μάλιστα η κοινωνία σφαδάζει από τη βία της καθημερινότητας, στο επίκεντρο της οποίας είναι αυτή η αφόρητη ακρίβεια, θεωρώ ότι πράττουν με έναν τρόπο πολύ απαράδεκτο. Εγώ δεν θεωρώ ότι θα το πράξουν, γιατί θεωρώ ότι είναι άνθρωποι που καταλαβαίνουν τα πάντα γύρω γύρω. Αν φύγουν είναι αποστάτες, αλλά εγώ θεωρώ ότι δεν έχουν κανένα λόγο να φύγουν. Να πάμε στο συνέδριο να δούμε εκεί τα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα και αν πράγματι εκεί θεωρούν ότι οι άνθρωποι δεν καλύπτονται από αυτό που θα υιοθετηθεί, τότε υπάρχει ένας λόγος σοβαρός» είπε.

Εξέφρασε και αυτός τη διαφωνία του για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το μαξιλάρι των 37 δισ. «Μόνο ο κ. Κασσελάκης έχει εκφράσει επιφυλάξεις; Ακόμα και ο κύριος Δραγασάκης τον Μάρτιο είπε ότι θα μπορούσε να ήταν λιγότερο και άλλοι άνθρωποι. Είναι μια άποψη η οποία δεν ενοχοποιεί με αυτόν τον τρόπο και δεν δικαιολογεί να πει κάποιος ότι να έρθουν στα όργανα, να μπουν τα ζητήματα αυτά και εκεί να αποκατασταθούν. Αυτό δεν είναι ιδεολογική διαφορά. Είναι ότι ήταν μια επιλογή της κυβέρνησης, η οποία κρίνεται» είπε. 

Ως προς το ενδεχόμενο σύμπλευσης όσων αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε στον Στέλιο Κούλογλου και σε όσους έχουν αποχωρήσει χωρίς να επιστρέψουν τη βουλευτική έδρα τους στον ΣΥΡΙΖΑ. «Για τον κ. Κούλογλου δεν θέλω να κάνω ιδιαίτερες αναφορές. Ο κ. Κούλογλου καλά έχει βολευτεί. Πήρε δύο πενταετίες, θα πάρει και τη βαριά σύνταξη και τώρα μας λέει λοιπόν αυτά που μας λέει. Λοιπόν, ας παραδώσει την έδρα και ας τιμήσει την υπογραφή του και αυτός και όσοι θέλουν να φύγουν. Διότι τη δεοντολογία, το κείμενο της δεοντολογίας δεν το πρότεινα εγώ. Άλλοι το πρότειναν, αυτοί που τώρα έχουν φύγει. Λοιπόν ας τιμήσουν την υπογραφή τους τουλάχιστον και την υπογραφή τους. Δεν λέω τίποτα περισσότερο, διότι όταν υπογράφεις είσαι υποψήφιος βουλευτής και υπογράφεις ότι αν φύγω από το κόμμα θα παραιτηθώ και θα παραδώσω την έδρα και σήμερα φεύγεις από το κόμμα και η έδρα καλά κρατεί. Λες και κάποιος θα μπορούσε να το πει και για μένα αυτό, αλλά εμένα με διέγραψε το Τσίπρας και δεν έφυγα και δεν βγήκα στα κανάλια σαν τις κότες που κακαρίζουν και δεν γεννούν αυγά, να λέω και να καταριέμαι και να λέω αυτά που λέω λοιπόν, ένας αυτοέλεγχος και μια αυτοπειθαρχία όταν μιλάμε, τουλάχιστον όταν κάνουμε αυτού του είδους τις επιλογές».

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα τόνισε πως: «Δεν σημαίνει ότι ο κ. Τσακαλώτος κατέχει την μοναδική αλήθεια. Ο κ. Τσακαλώτος, τον οποίο εκτιμώ σαν άνθρωπο, θα σας πω ότι κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος ή δεν έχει διαβάσει καλά την πολιτική ιστορία της Ελλάδος. Διότι αν ξεκινήσει κανείς από το 1959 θα σας πω γιατί χωρίς να είναι καθ’ όλα αυτάρεσκο, πιστεύω ότι είμαι καλά διαβασμένος σε ότι αφορά την πολιτική ιστορία της χώρας αυτής. Από το 1959 που τόλμησαν κάποιοι να αμφισβητήσουν τον Καραμανλή, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και βρέθηκαν εκτός της ΕΡΕ, βρέθηκαν στο κενό. Από τότε πιάστε τι έχει γίνει μέχρι τώρα, για να φτάσουμε στην εποχή της Ντόρας Μπακογιάννη. Η Ντόρα Μπακογιάννη έφυγε από την Νέα Δημοκρατία με κάποια ομάδα βουλευτών και μετά βρέθηκε στο κενό. Το ίδιο ο Στεφανόπουλος, το ίδιο ο Σαμαράς, το ίδιο ο Λαφαζάνης».