«Το συνολικό κόστος των υποσχέσεων Τσίπρα, για την τετραετία, ανέρχεται στα 83 δισ. ευρώ», υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα.

«Αρχικά είχε εξαγγείλει μέτρα που φτάνουν στα 11,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως και συνολικά στην τετραετία στα 46,734 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε στη συνέχεια υποσχέσεις για αύξηση των κρατικών δαπανών στην Υγεία στο 7,5% του Α.Ε.Π. και στην Παιδεία στο 5% του Α.Ε.Π. που φτάνουν στα 36,076 δισ. ευρώ» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Συνολικά επομένως οι υποσχέσεις Τσίπρα φτάνουν -μέχρι στιγμής- στα 82,814 δισ. ευρώ.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια

Τι ισχύει;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη χώρα στο τρίτο μνημόνιο και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που μπήκε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου από την οποία την έβγαλε η Νέα Δημοκρατία μετά από 11 συνεχόμενες θετικές αξιολογήσεις της Ε.Ε., τον Αύγουστο 2022.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να ρυθμίσει το χρέος.

Τι ισχύει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 180% το 2015 και το παρέδωσε στο 185% το 2019, ενώ το 2022 το ελληνικό δημόσιο χρέος σημείωσε τη μεγαλύτερη και ταχύτερη πτώση στην Ε.Ε. κατά 36 μονάδες και βρίσκεται στο 171% με εκτίμηση ότι το 2023 θα μειωθεί περαιτέρω στο 162% και το 2024 στο 150%.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αφήσει 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Τι ισχύει;

Τα 37 δισ. ευρώ που άφησε ως αποθεματικό ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν προϊόν της υπερφορολόγησης επιχειρήσεων και εργαζομένων (+7 δισ. ευρώ φόροι) και απαίτηση των δανειστών λόγω της δημοσιονομικής του αναξιοπιστίας. Τα δημόσια αποθεματικά σήμερα είναι στα 39 δισ. ευρώ παρά τη μείωση 50 φόρων ύψους 7 δισ. ευρώ και την τεράστια δημοσιονομική στήριξη που δόθηκε στα χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης ύψους 58 δισ. ευρώ.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πετύχει 8 συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης.

Τι ισχύει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού βύθισε τη χώρα σε ύφεση το 2015-2016, μετά «κρατούσε ομπρέλα» όσο η Ε.Ε. βίωνε έναν δυναμικό κύκλο οικονομικής ανάπτυξης σημειώνοντας υποτετραπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με μέσο όρο Ε.Ε. Αντιθέτως, η Ελλάδα σημειώνει σήμερα διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ε.Ε.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το μόνο που είχε μείνει στον κ. Μητσοτάκη να υποσχεθεί ήταν η επενδυτική βαθμίδα. Την υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές του 2019, την υποσχόταν καθόλη τη διάρκεια της θητείας του…

Τι ισχύει;

Η Ελλάδα, παρά την παγκόσμια ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, πέτυχε 12 συνεχείς αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης τα τελευταία 4 χρόνια και βρίσκεται σήμερα ένα σκαλί πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Αν δεν υπήρχε η πολιτική αβεβαιότητα θα την είχε κατακτήσει ήδη.

Σε κάθε περίπτωση είναι εύλογο ότι λόγω του φρένου που έβαλε για σχεδόν δύο χρόνια στην παγκόσμια οικονομία αλλά και την ελληνική η πανδημία, καθυστέρησε και η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αντί για επενδυτική βαθμίδα αφήνει μεγαλύτερο το δημόσιο χρέος κατά 46 δισ. ευρώ.

Τι ισχύει;

Όλοι οι οικονομολόγοι παγκοσμίως όταν μιλούν για χρέος μετρούν το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης που είναι 356 δισ., όχι Κεντρικής Κυβέρνησης που είναι 406! Μιλάμε για παιδαριώδες λάθος. Πέρα από τη σημαντικά καλύτερη εικόνα του δημόσιου χρέους στη χώρα μας το 2022 σε σχέση με το 2019, το ιδιωτικό χρέος επίσης εμφανίζει σημαντική ποσοτική και ποιοτική βελτίωση.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ότι το ιδιωτικό χρέος είναι δήθεν μεγαλύτερο κατά 40 δισ. ευρώ.

Τι ισχύει;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα πράσινα εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν αυξηθεί από 102 δισ. σε 149 δισ. ευρώ, ενώ τα «κόκκινα» μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί από 110 δισ. ευρώ σε 83 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ένωση εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων έχουν γίνει 700.000 διμερείς ρυθμίσεις δανείων, ενώ ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός παρουσιάζει διπλάσιο ρυθμό ρυθμό διαγραφών χρεών σε σχέση με εξωδικαστικό ΣΥΡΙΖΑ. Τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών χάρη στον Ηρακλή μειώθηκαν από 44% του χαρτοφυλακίου τους σε μονοψήφιο αριθμό. Συνολικά το τραπεζικό σύστημα έχει καταφέρει να δανείσει την πραγματική οικονομία κατά 20 πρόσθετα δισ. ευρώ έως το 2022, χάρη στην καλύτερη λειτουργία της οικονομίας και των τραπεζών.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ότι έχουμε 10 φορές μεγαλύτερο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Τι ισχύει;

Ότι η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών 49% του Α.Ε.Π. της (έναντι 40% το 2019) ενώ το διευρυμένο έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξημένες διεθνείς τιμές φυσικού αερίου το 2022 που στοίχισαν στη χώρα μας περίπου +6,5 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με τις πάγιες δαπάνες ύψους 1 δισ. ευρώ που διαχρονικά καταβάλαμε προ της ενεργειακής κρίσης για εισαγωγές φυσικού αερίου. Οι τιμές αυτές πλέον χάρη και στην ελληνική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο αποκλιμακώνονται σημαντικά από τα τέλη του 2022 και μαζί τους μειώνονται και οι δαπάνες για αγορά εισαγόμενου φυσικού αερίου.