Στόχος να εξεταστεί ο χειρισμός των πολιτικών διαφημίσεων από τη Meta ενώ εντείνονται οι φόβοι για χρησιμοποιηση των πλατοφορμών από την ρωσική προπαγάνδα για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι

Οι Βρυξέλλες ανοίγουν επίσημες νομικές διαδικασίες κατά του Facebook και του Instagram αφού εντόπισαν παραπλανητικές διαφημίσεις, παραπληροφόρηση και περιορισμούς στην προβολή του πολιτικού περιεχομένου λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η χρήση του συστήματος διαφημίσεων από τα ρωσικά δίκτυα.

«Υποψιαζόμαστε ότι η Meta δε συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της νομοθεσίας DSA σχετικά με την αντιμετώπιση της διάδοσης παραπλανητικών διαφημίσεων, εκστρατειών παραπληροφόρησης και συντονισμένης αυθεντικής συμπεριφοράς στην ΕΕ», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Γιοχάνες Μπάρκε.

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η Meta θα πρέπει να έχει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την παρακολούθηση του εκλογικού περιεχομένου και ένα απλούστερο σύστημα ειδοποίησης για παράνομες πληροφορίες.

Αν και δεν υπάρχει προθεσμία, αξιωματούχοι της Κομισιόν λένε ότι πιστεύουν ότι η Meta, η μητρική εταιρεία των δύο κοινωνικών δικτύων, θα αναλάβει δράση γρήγορα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Euronews:


«Έχουμε μια καλά εδραιωμένη διαδικασία για τον εντοπισμό και τον μετριασμό των κινδύνων στις πλατφόρμες μας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να τους παρέχουμε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το έργο».

Αυτή είναι η πέμπτη και έκτη έρευνα σε μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου για παραβίαση του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Βρυξέλλες άνοιξαν έρευνα κατά της Tiktok Lite για το πρόγραμμα Rewards, το οποίο κατηγόρησε ότι είναι εθιστικό. Η κινεζική εταιρεία τελικά το απέσυρε.

Αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ ανησυχούν για μια έξαρση της ρωσικής ανάμειξης που θα μπορούσε να επηρεάσει τις απόψεις των ψηφοφόρων.

Τον περασμένο μήνα η ΕΕ ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τους αλγόριθμους, τα deepfakes, το νέο μοντέλο συνδρομής της Meta χωρίς διαφημίσεις, την εφαρμογή Threads και τον τρόπο με τον οποίο περιορίζει την ορατότητα ορισμένων λογαριασμών ή αναρτήσεων, γνωστό ως shadow banning.

Οι έρευνες καθιστουν την Meta την τρίτη εταιρεία που θα στοχοποιηθεί από τις έρευνες DSA, με την εταιρεία να κινδυνεύει με εντολές αναστολής ορισμένων λειτουργιών ή με πρόστιμα ύψους έως και το 6% των παγκόσμιων εσόδων της.

Πηγή: gr.euronews.com