Εύσημα για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα της περιόδου πριν την πανδημία έδωσε η επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον επιλέξιμα για να συμμετάσχουν στα προγράμματα επαναγοράς της ΕΚΤ. Προς το παρόν το μόνο τέτοιο πρόγραμμα είναι το ΡΕΡ (πρόκειται για αυτό της πανδημίας) στο οποίο, όμως, ούτως ή αλλιώς τα ελληνικά ομόλογα συμμετείχαν. Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο δεν συζήτησε όπως είπε ή ίδια τι μέλλει γενέσθαι με το πρόγραμμα αυτό, όποτε συνεχίζεται η επανεπένδυση μέρους των ομολόγων που βρίσκονται ήδη στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, μετά τη λήξη τους.
Η κ. Λαγκάρντ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, επισημαίνοντας ότι «το γεγονός ότι τα κρατάμε σταθερά δεν σημαίνει ότι δεν θα τα αυξήσουμε ποτέ. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα τα οικονομικά δεδομένα της στιγμής».
Η επικεφαλής της ΕΚΤ απέδωσε την απόφαση για προσωρινό πάγωμα των επιτοκίων στους αυξανόμενους κινδύνους, αφού αναγνώρισε ότι οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ παραμένει αδύναμη. Μάλιστα όπως εξήγησε η «η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη εάν τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν ισχυρότερα από τα αναμενόμενα. Μια πιο αδύναμη παγκόσμια οικονομία θα επιβάρυνε επίσης την ανάπτυξη. Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση που προκλήθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αβεβαιότητα το μέλλον, γεγονός που ενδέχεται να επιβραδύνει περαιτέρω την ανάπτυξη».